Peter Michalko despre nevalidarea alegerilor: Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților

Decizia privind nevalidarea alegerilor locale în municipiul Chișinău a fost luată împotriva tradiției și practicii din Republica Moldova și împotriva tradiției europene. Declarația a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

Potrivit ambasadorului european, UE a sugerat Republicii Moldova să soluționeze problema legată de nerespectarea voinței poporului exprimate prin vot. „Toate instrumentele legislative și administrative sunt în mâinile autorităților moldovenești și trebuie să fie folosite toate posibilitățile ca să fie respectată voința poporului din alegeri”, a specificat ambasadorul UE.

Șeful Delegației UE la Chișinău spune că UE va fi atentă la ceea ce se va întâmpla înainte de campania electorală pentru parlamentare, pe parcursul campaniei, în ziua de vot și după scrutin pentru a se asigura că întregul proces s-a desfășurat cu respectarea normelor democratice. „Este important ca rezultatul alegerilor să fie credibil. Pentru asta procesul trebuie să respecte regulile democratice”, a adăugat oficialul.

De asemenea, diplomatul european a declarat că pe parcursul anului trecut s-a observat un  progres în domeniul economic, în domeniul stabilizării sistemului bancar după frauda care a avut loc cu câțiva ani în urmă. Potrivit lui, s-a stabilizat economia, a progresat și comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și exporturile din Moldova au crescut destul de semnificativ. „Nu am văzut progres în domeniile-cheie pentru dezvoltarea societății”, a continuat ambasadorul.

Peter Michalko a amintit că pe domeniul justiției a fost închis un program fără ca să fie acordați ultimii bani prevăzuți tocmai pentru că nu s-au înregistrat reforme. „De atunci așteptăm și așteptăm în continuare că vor fi făcuți acești pași care trebuie să întărească independența judecătorilor, să fie introdus principiul de merit când vorbim despre cariera judecătorilor și să vedem că sistemul judecătoresc lucrează ca unul independent și în mod corect în care și cetățenii, și investitorii pot fi siguri că drepturile lor nu vor fi încălcate și vor fi susținute”, a specificat șeful Delegației UE în Moldova.

În ceea ce privește frauda bancară, diplomatul european spune că aceasta este una dintre chestiunile prioritare care se discută în cadrul fiecărei întâlniri a oficialilor europeni cu autoritățile Republicii Moldova. Oficialul spune că poziție UE pe acest subiect este foarte clară – solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de furtul miliardului. „Autoritățile din Republica Moldova trebuie să fie conștiente cât de grav dăunează acest lucru imaginii guvernării, sistemului de justiției și Republicii Moldova”, a spus Peter Michalko.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.