logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 12 iunie 2019


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-din-12-iunie-2019-7978_1066101.html

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, numită de Parlament în funcția de premier, declară că toată lumea trebuie să înțeleagă că procesul de schimbare a puterii este ireversibil. „Da, poate să încerce să facă violențe, asta ar fi foarte grav și consecințele pentru ei ar fi foarte grave”, a declarat Maia Sandu. „Pentru oricine care știe să citească legea este absolut clar că deciziile Curții Constituționale sunt abuzive și ilegale. Nu au cum să-și imagineze că toată lumea o să uite, o să treacă cu vederea aceste lucruri și o să discute cu PDM”.

„Nimeni nu se ține de funcții. Cu toții suntem gata să părăsim fotoliile în care ne aflăm, dar Guvernul trebuie transmis unui alt Guvern care este legitim”. Declarația aparține premierului în exercițiu Pavel Filip, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova. Întrebat dacă Partidul Democrat exercită presiuni asupra magistraților Curții Constituționale, Pavel Filip spune că nu cunoaște despre un control al PDM asupra Înaltei Curți și nu crede că acești judecători se lasă influențați. „Judecătorii sunt inamovibili, de aceea ei nu pot fi influențați de nimeni”, a menționat el.

Ambasada Republicii Moldova din Israel va fi strămutată din Tel Aviv în Ierusalim. De asemenea, guvernul Filip a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcția Ambasadei SUA în Republica Moldova. Premierul a spus pe marginea subiectului că s-a ajuns în situația ca să fie aprobate de urgență aceste proiecte având în vedere instabilitatea și incertitudinea politică din țară.

Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale își exprimă nedumerirea „față de îngâmfarea, lipsa de respect, lipsa de moralitate pe care o denotă Partidul Democrat”, care potrivit lor, blochează accesul către instituțiile de stat. ONG-urile fac apel către conducătorii tuturor instituțiilor de stat să se subordoneze noului Guvern.

Susținem pe deplin deciziile luate de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea coaliției guvernamentale, condusă de Maia Sandu, cu o agenda proeuropeană pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale prevăzute în Acordul de Asociere cu UE”, se arată în comunicatul Partidului Popular European, cel mai numeros din Parlamentul European.

Nicu Popescu, noul ministru al afacerilor interne și integrării europene în Guvernul Sandu, spune că nu este un ministru politic și că va lucra în calitate de ministru care reprezintă întregul stat. Nicu Popescu dă asigurări că ministerul și Guvernul nou numit promovează integrarea europeană a Republicii Moldova. Nicu Popescu spune că primește zeci de mesaje din interiorul Ministerului de Externe care spun că așteaptă momentul în care să-și poată relua activitatea. „Diplomații noștri trebuie să meargă în delegații, trebuie să semneze și să negocieze acorduri și acum nimeni nu-i primește pentru că nimeni nu recunoaște Guvernul care nu cedează instituțiile statului”, a declarat el.

Șase angajați ai Direcției a șasea din cadrul Inspectoratului Național de Investigații au fost suspendați din funcție, pentru că și-au manifestat susținerea pentru Guvernul condus de Maia Sandu. La fața locului a fost prezent și Andrei Năstase, ministrul de interne în Guvernul Maia Sandu, care a declarat că „hurta a năvălit peste niște polițiști care nu se supun regimului”. „Cer acestor oameni să elibereze accesul în această instituție. În calitatea mea de deputat, am acces în această instituție”, a spus Andrei Năstase, care nu a fost lăsat să intre în sediu.

Premierul ales Maia Sandu l-a somat pe șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, și pe toți cei care, în opinia ei, execută „ordine ilegale grave”, să înceteze toate „acțiunile de destabilizare a ordinii publice și de intimidare a celor care se opun unui regim ilegal. Dacă ei se ascund în spatele deciziilor Curții Constituționale, vreau să-i atenționez că mai presus de toate este Constituția țării. Actele Curții Constituționale nicidecum nu pot contraveni Constituției. Or, ceea ce a făcut așa-numita Curte Constituțională este anume asta – a încălcat prevederile Constituției.

Un grup de profesori de la Universitatea Tehnică a Moldovei a semnat o declarație prin care își exprimă susținerea față de Guvernul condus de Maia Sandu. În cadrul unei conferințe de presă, susținute alături de Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministru al educației, culturii și cercetării în Guvernul Sandu, profesorii au făcut apel către societate să sprijine noul executiv, pentru că este „unicul capabil să scoată statul din captivitatea unui singur partid” Ilie Manoli, conferențiar universitar la UTM, a spus că demersul profesorilor este însoțit de zeci de mesaje de sprijin din partea studenților Universității. „Îi chemăm pe toți să dea dovadă de demnitate și curaj, să susțină Guvernul Maia Sandu care ne-a adus o nouă încredere și o nouă speranță”, a spus Ilie Manoli.

Potrivit lui Alexandru Slusari, în cadrul primei întruniri a comisiei de anchetă privind frauda bancară , au fost repartizate sarcinile membrilor, urmând ca toate autoritățile statului abilitate să fie informate despre activitatea comisiei. „Toți membrii au căzut de acord că scopul principal al comisiei este elucidarea tuturor acțiunilor sau inacțiunilor instituțiilor statului începând cu anul 2010, până în prezent. Nu selectiv câteva luni sau un an, dar toată această perioadă”, a declarat deputatul. „Documentele vor fi analizate săptămâna viitoare, după care va începe audierea mai multor persoane. Eu am această sarcină, să întocmesc lista exhaustivă a mai multor persoane, mai mult foști funcționari de stat, foști deputați și actuali deputați. Și sper că săptămâna viitoare vom ieși cu informații mai importante și mai interesante”, a spus Alexandru Slusari.

Deputații au înființat 11 comisii, care au în componență între cinci și 11 membrii fiecare. Astfel, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități a fost desemnat deputatul fracțiunii PAS Blocul ACUM Sergiu Litvinenco. Comisia economie, buget și finanțe va fi condusă de deputatul Igor Munteanu din fracțiunea ACUM Platforma DA. Președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică este deputatul fracțiunii ACUM Platforma DA, Chiril Moțpan. Comisia politică externă și integrare europeană va fi condusă de Iurie Reniță din fracțiunea ACUM Platforma DA.

A fost aprobată componența nominală a delegației Parlamentului de legislatura a X-a la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Potrivit hotărârii, șeful delegației a fost desemnat deputatul Andrei Năstase din partea fracțiunii ACUM, Platforma DA. Membrii delegației sunt deputații Vlad Batrîncea din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, Doina Gherman din partea fracțiunii PAS, Blocul ACUM. Un membru urmează a fi delegat de către fracțiunea Partidului Democrat.

Amănunte pe IPN!