logo

Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN de 10 septembrie 2018


https://www.ipn.md/index.php/ro/principalul-scurt-pe-doi-sinteza-ipn-de-10-septembrie-2018-7978_1044044.html

În cazul accidentului în care a avut de suferit președintele Igor Dodon a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și luarea unei decizii legale... Normal, căci zvonurile și presupunerile întrec orice limită. Vlad Batrîncea, deputatul Partidului Socialiștilor, formațiune pro-prezidențială, consideră că accidentul rutier în care a fost implicat șeful statului, Igor Dodon, nu a fost întâmplător, ci o tentativă de asasinare a președintelui. Politicianul a enumerat pe o rețea de socializare câteva motive în favoarea afirmațiilor sale... Cineva ar putea spune că demersul e o tentativa de a influența ancheta...
 
Și deloc normal e în privința turcilor expulzați. În lipsa unei decizii a Biroului de Migrație și Azil toată procedura este ilegală, conform legislației moldovenești. Și atunci, concluzia este că SIS-ul a avut un comportament ilegal. Este comentariul președintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea.

„Prejudiciile de imagine pentru Republica Moldova sunt foarte, foarte – aș spune așa – dăunătoare pentru Republica Moldova, însemnând că statul Republica Moldova își poate permite să rețină ziua în amiaza mare pe orișicine, contrar legii și să facă cu el ce dorește. Asta nu-i deloc compatibil cu principiile unui stat de drept pe care Republica Moldova pretinde că le respectă”, a precizat Vladislav Gribincea.

Dar mergem înainte, că înainte... Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor Deliu, a fost ales, unanim, lider al formațiunii în cadrul Congresului extraordinar de duminică.

Vicepreședintele său, Alexandru Bujorean, a scris pe o rețea de socializare că PLDM a început o nouă filă din istoria politică. În special, congresul a votat o rezoluție prin care își asumă dezideratul unirii cu România, iar în perspectivă alegerilor din 2019, exprimă șansa de renaștere, modernizare și refacere morală și că are misiunea de a reabilita noțiunile de democrație și libertăți individuale. Totodată, este menționat faptul că partidul oferă o nouă viziune privind dezvoltarea Republicii Moldova și își asumă realizarea integrală a Acordului de Asociere cu UE drept unica modalitate de obținere a statutului de țară candidat la aderare. La fel, PLDM mizează pe o coaliție largă cu partidele partenere PAS și PPPDA.

Experții IPN notează că PLDM menționează dezideratul unirii în documentele sale oficiale pentru prima oară. De fapt, după congresul menționat, formațiunea se manifestă ca un afluent ce se îndreaptă spre un posibil torent. A rămas doar ca alți vreo 8-9 afluenți să se regăsească uniți în acest eventual torent. „Întrebarea care se ivește este – ar putea PLDM ca nouă entitate unionistă contribui la transformare aglomerației în torent? Răspunsul nu este evident”, consideră Experții IPN.

Pe acest fundal se proiectează foarte sugestiv constatarea că politica rusească tratează în mod duplicitar Acordul de Asociere al RM cu UE. Pe de o parte, autoritățile ruse mențin restricțiile comerciale față de producătorii moldoveni, introduse în 2013 sub pretextul prevenirii efectelor negative (re-exporturile). Pe de altă parte, exponenții regimului lui Vladimir Putin sunt interesați să folosească acest Acord pentru penetrarea rusească pe piața comunitară.

Și președintele Dodon și-a modificat discursul, vorbind, în special, despre intenția de a renegocia cotele de export. Discuțiile despre abandonarea Acordului și-au pierdut actualitatea nu doar la Chișinău, dar și la Moscova, concluzionează politologul Dionis Cenușa.

Interesul pentru integrarea europeană se diversifică și crește, dar lucrurile în regatul Republicii Moldova stau prost. Către data de 1 septembrie 2018, se constată un progres foarte redus în punerea în aplicare a angajamentelor prevăzute de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Iar în comparație cu sfârșitul anului 2017, se atestă un regres calitativ, în special din cauza încetinirii dialogului politic UE-Moldova și suspendării asistenței financiare a UE. Concluziile se regăsesc în Raportul alternativ nr. 3 privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, semestrul I, prezentat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Deloc îmbucurător că în pofida eforturilor depuse de autorități, rujeola continuă să se răspândească. Cel de-al 281 caz a fost atestat la un copil de nouă ani din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău. Se menține codul portocaliu de răspândire a bolii. Teritoriile afectate de rujeolă sunt Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Cantemir, Ocnița, Nisporeni, Hâncești și Chișinău.

Ploaia rece și vremea sumbră au generat raportul Direcției generale locativ-comunale și amenajare a municipiului Chișinău că fondul locativ din municipiu este gata de sezonul rece în proporție de 75% în cazul blocurilor gestionate de către întreprinderile municipale și de 62% în cazul blocurilor gestionate de către asociații și cooperative. Iar SA „Apă-Canal Chişinău” anunță că cele trei centrale termice din dotarea întreprinderii sunt gata să înceapă în orice moment furnizarea agentului termic. Bună glumă pentru început de septembrie, nu?

Amănunte pe IPN!