logo

Pentru a fi independenţi trebuie să muncim mult. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/pentru-a-fi-independenti-trebuie-sa-muncim-mult-ciclu-ipn-7978_1028684.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a  autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Directorul executiv al Asociaţiei Obşteşti „Motivaţie”, Igor Meriacre: „Aş dori şi o să depun tot efortul ca ţara noastră să se trezească şi să înţeleagă că pentru a fi independenţi trebuie să muncim mult”.

La cei 46 de ani ai săi, 25 sunt anii de după accident. Accidentul care l-a aşezat în scaunul rulant s-a produs în 1991, la începutul Independenţei ţării. „Practic soarta mea cumva se repetă în soarta şi istoria Moldovei. Am învăţat să fiu un cetăţean activ împins de situaţia în care mă aflam, la fel ca şi Moldova, care a trebuit să treacă şi prin criză şi prin trădare”, spune Igor Meriacre.

Din cauză că sistemul medical şi de reabilitare a fost şi încă este defect, dar şi sistemul social, la general, nu a avut şanse de a merge la studii sau de a se încadra în câmpul muncii. În opinia sa, unicul lucru pozitiv pe care l-a obţinut a fost libertatea de exprimare. Dar pe persoanele cu dizabilităţi acest lucru nu prea îi ajută: „Poţi să stai în patru pereţi şi să te exprimi cât vrei. De ani de zile vorbim despre aceleaşi probleme şi carul stă pe loc”.

La 25 de ani de Independenţă, Igor Meriacre vede Moldova ca pe o ţară care a lăsat mâinile în jos şi pluteşte pe cursul apei fără a avea grijă de cine şi cum e condusă. Păcat de oamenii care şi-au irosit sănătatea, iar unii şi viaţa pe altarul Independenţei. Societatea civilă care s-a dezvoltat în toţi aceşti ani a devenit mai puternică, dar totuşi încă nu la nivelul care să motiveze cetăţenii să fie activi  şi să ia atitudine în vremurile de criză.

Din punctul său de vedere, ca şi ONG-ist, o realizare mare de-a lungul acestor ani este dezvoltarea sectorului asociativ, sector ce a vorbit deschis despre probleme, a căutat soluţii şi a implementat aceste soluţii, a împins din urmă autorităţile pentru a schimba situaţia, a dezvoltat servicii inovative care pentru multe grupuri vulnerabile au schimbat viaţa înspre bine. O altă realizare este apariţia şi dezvoltarea presei independente. Acest lucru a permis crearea sau, cel puţin, încercarea de a crea o societate transparentă.

Igor Meriacre susţine că eşecurile, cu părere de rău, sunt mai multe. În primul rând ca popor ne temem să ne unim forţele pentru a schimba destinul ţării. Nu am învăţat că noi suntem stăpânii acestei ţări, şi nu cei care au fost aleşi. Încă mai aşteptăm ca cineva să ne rezolve problemele. Chiar dacă suntem harnici, suntem răi şi, dacă ajungem la putere, ne „îngropăm” aproapele. Ne-am învăţat să stăm cu mâna întinsă. Guvernanţii nu vorbesc despre soluţii, tot timpul repetă: „cu ajutorul partenerilor de dezvoltare”. Un mare eşec este faptul că am dat ţara pe mâna hoţilor, care de fapt ne reprezintă caracterul naţiunii, format încă în perioada sovietică, spune Igor Meriacre. 

Independenţa o compară cu oameni puternici, cinstiţi şi oneşti. O ţară poate fi independentă doar când în ea majoritatea cetăţenilor corespund acestor criterii. Cu părere de rău, astfel de oameni sunt foarte puţini în Moldova, crede el. Unicul răspuns pentru un copil care l-ar întreba de ce trebuie să se mândrească cu faptul că este cetăţean al Republicii Moldova, ar fi că trebuie să se mândrească cu strămoşii, care au creat istoria acestui pământ şi care au luptat pentru integritate şi independenţă.

Dacă un străin l-ar întreba de ce a ales Moldova să-i fie casă, Igor Meriacre îi va răspunde că este pământul unde s-a născut, unde a trăit cele mai fericite clipe din copilărie, unde locuieşte poporul cu care vorbeşte aceeaşi limbă. A ales să locuiască aici deoarece este un meleag pitoresc, este o ţară pentru care îl doare sufletul şi sunt oameni care au dreptul la un viitor mai bun. Moldovenii sunt oameni harnici şi gospodari, săritori la nevoie, dar care mai au de învăţat şi care, dacă ar dezvolta şi menţine tradiţiile vechi, ar fi mai valoroşi ca aurul.

„Nu-mi pare rău că am rămas aici, am avut şanse să plec, dar mai cred în viitorul acestei ţări şi acestui popor. Trezeşte-te Moldova!!!”, a conchis Igor Meriacre.
---

După accidentul din 1991, la vârsta de 21 de ani, a trebuit să se adapteze unei vieţi noi, în scaun rulant. Ca să-şi câştige existenţa a început să repare electrocasnice. În 1995, cu economiile adunate, a reuşit să-şi ia o maşină veche, pe care a reutilat-o şi a făcut un timp taximetrie. În 2001 a fost angajat în calitate de tehnician în cadrul Centrului Comunitar pentru Copii şi Tineri, iar în 2002 a înregistrat AO „Motivaţie” din Moldova, devenind director executiv. De atunci a crescut şi a învăţat împreună cu „Motivaţie”, împreună cu echipa a dezvoltat programe şi servicii vital necesare persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. Primii au deschis în ţară Centrul pentru Viaţă Independentă, au dezvoltat tinerii prin activităţi de sport adaptat – baschet şi tenis de câmp în scaun rulant, şi multe alte servicii. În prezent „Motivaţie” dezvoltă câteva programe – angajare asistată, monitorizarea şi promovarea condiţiilor de accesibilitate etc.

Elena Nistor, IPN

Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru Alaiba, Iurie Ciocan, Ana-Maria Ţulea, Ion Manole, Olga Gagauz, Stella Ciobanu, Iurie Leancă, Victor Parlicov, Doru Curoșu, Arcadie Barbăroşie, Nicolae Botgros, Igor Dodon, Eugen Doga, Ghenadie Gâlcă, Iulia Iabanji, Petru Macovei, Andrei Năstase, Mariana Onceanu Hadârcă, Maia Sandu, Valeria Şeican etc.