logo

Notă de Poziţie cu privire la procesul de implementare a Acordului de Asociere


https://www.ipn.md/index.php/ro/nota-de-pozitie-cu-privire-la-procesul-de-implementare-a-acordului-de-asociere-7542_1065502.html

Notă de Poziţie
cu privire la Procesul de Implementare a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană

12.03.2016



INTRODUCERE

Această Notă de Poziţie a fost elaborată în baza articolului 443 a Acordului de Asociere (AA), şi reprezintă opinia reprezentanţilor Platformei Societăţii Civile de Asociere a RM-UE (care reprezintă un forum pentru întîlniri şi schimb de opinii dintre reprezentanții societăţii civile din UE inclusiv Comitetul Economic Social şi reprezentanţii societăţii civile din Republica Moldova).

Reieșind din prevederile Acordului de Asociere, scopul Platformei Societăţii Civile de Asociere este de a: (i)purta dialog tematic axat pe procesul de asociere dintre reprezentanţii societăţii civile din UE şi Republica Moldova, (ii) monitoriza procesului de realizare a prevederilor tematice de interes din AA, (iii) oferi aprecieri şi recomandări asupra procesului de implementare a prevederilor AA.

În acest sens, prezentul document de poziţie se referă la progresele şi restanţele în procesul de implementare a prevederilor AA cît şi a angajamentelor Guvernului Republicii Moldova asumate prin intermediul Planul Naţional de Acţiuni pentru Implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anii 2014-2016.

Salutăm adoptarea de către Consiliului Miniștrilor UE a Concluziilor privind Republica Moldova din 15 februarie 2016 și solicităm autorităților RM să urgenteze remedierea restanțelor înregistrate de neimplementare a angajamentelor din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În acest sens, am luat notă de Foia de Parcurs privind agenda de reforme prioritare elaborată de Guvernul RM în comun cu Parlamentul RM și publicată la 11 martie 2016 .

Facem apel la Consiliului de Asociere RM-UE să adopte o Decizie privind aprobarea unei Foi de Parcurs comune RM-UE, care să includă termeni limită restrânși de realizare a condițiilor necesare pentru urgentarea reformelor impuse de Acordul de Asociere RM-UE în vederea reluării condiționate a suportului direct bugetar din partea UE pentru susținerea reformelor cît de curînd posibil pe parcursul anului 2016.

Platforma Societății Civile de Asociere RM-UE va monitoriza nivelul de realizare a angajamentelor restante convenite în rezultatul Consiliului de Asociere RM-UE din 14 martie 2016. În acest context, Platforma va elabora pe parcursul lunii mai 2016 un raport alternativ de evaluare a progresului înregistrat de Republica Moldova în perioada lunilor martie – mai 2016.

Nota de Poziţie nu reprezintă o evaluare comprehensivă a efortului de implementare a AA, ci mai degrabă o apreciere a progresului realizat în raport cu cele mai relevante angajamente asumate de către autorităţi. Nota de Poziţie se referă la perioada de implementare 2014 - 2015 cît şi primele 2 luni ale anului 2016.

[...]


Documentul integral este accesibil AICI


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire.