logo

Moldova este în floarea vârstei şi are ambiţii de a-şi realiza cele mai înalte vise. Ciclu IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/moldova-este-in-floarea-varstei-si-are-ambitii-de-a-7978_1028703.html

La 25 de ani de Independenţă, Agenţia de presă IPN „s-a  autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”.
---

Valeria Şeican, doctor în studiul artelor: „Republica Moldova este în floarea vârstei, cu ambiţii de a-şi realiza cele mai înalte, complexe, pure, performante şi sclipitoare vise; cu voinţă, curaj, demnitate, răbdare, consecvenţă şi profund spirit de sacrificiul personal întru binele comun”.


La 25 de ani de Independenţă, Valeria Şeican vede Republica Moldova ca pe un tânăr, sau o tânără basarabeancă de 25 ani, cu un viitor superb, pentru că are memoria genetică a celor mai bravi oameni din istoria umanităţii: începând cu cel mai viteaz Trac Spartacus, un Burebista, un Ştefan cel Mare, un Gavriil Bănulescu-Bodoni, un Dimitrie Cantemir, un Mihai Eminescu, o Marie Cibotari – personalităţi care prin propriul exemplu, talent și profesionalism au marcat cursul istoriei universale.

„Perspectiva prorocită e superbă, capacităţile interioare ale potenţialului profesionist sunt gata să confrunte destoinic orice provocare, are nevoie doar de încurajare, pentru a înainta pe calea afirmării, din partea unor parteneri mai experimentaţi şi mai prietenoşi”, a notat Valeria Şeican. În opinia sa, Independenţa ar putea fi comparată cu un zbor aviatic. Cât mai profesionişti, pregătiţi, unşi cu toate alifiile, sănătoşi – mental şi fizic, motivaţi şi romantici vom fi, cu atât mai performantă va fi nava pilotată şi dexteritatea de pilota pentru a explora universul.

Valeria Şeican consideră că omul este singurul responsabil de evoluţia tuturor proceselor vieţii sale. Responsabilitatea şi asumarea conştientă a riscurilor ce au intervenit masiv în viaţa moldoveanului odată cu noul statut al ţării sale a „sculptat” mult mai dur în caracteristicile profesionale. Oportunităţile nelimitate pentru perfecţionare şi manifestare care au venit „la pachet” cu Independenţa, fiind asimilate consecvent, au făcut posibil ca Republica Moldova să fie apreciată şi aplaudată la Roma, Londra, Paris, Moscova, Berlin. Şi aici e vorba despre trofee de recunoaştere managerială de excelenţă, dedicate culturii Moldovei; comunicările ştiinţifice la prestigioase foruri internaţionale care au descoperit noi imagini inedite culte, civilizate de realizări a Moldovei etc.

Dacă un străin ar întreba-o de ce a ales Moldova să-i fie casă, Valeria Şeican l-ar invita să vină cu sufletul deschis şi inima curată în Moldova, pentru a o cunoaşte şi a o iubi aşa cum a gândit-o şi făurit-o destinul şi Bunul Dumnezeu. „Este „formula magică” care lucrează, de fiecare când o aplic, deja pe parcursul multor ani, fiind actual deputat în Parlamentul Mondial pentru Securitate şi Pace, for internaţional care reuneşte sute de personalităţi marcante din întreaga lume. Şi nu a existat o persoană care să nu rămână ataşat – profesional, emoţional de Moldova atunci când a pătruns în miracolul spiritului nostru care este naţional în esenţă şi internaţional prin aspiraţii. Moldova este pământul binecuvântat şi roditor pentru prieteni”.

Cel care a auzit o doină, cel care a simţit mirosul de busuioc, cel care a vibrat în bucurie auzind bătăile ritmice ale toacei, cel care are în suflet un germene de iubire sădit cu dragoste în Basarabia – ăsta e portretul moldoveanul de azi pe care îl schiţează Valeria Şeican.

În contextul noii provocări pe care trebuie să o confruntăm destoinic – alegerile unui nou preşedinte, Valeria Şeican vine cu un citat din Confucius, drept doleanţă şi îndemn de guvernare exemplară: „Toţi cei care guvernează imperiile şi regatele trebuie să respecte nouă reguli invariabile şi anume: autocorectarea sau autoperfecţionarea, venerarea înţelepţilor, iubirea părinţilor, cinstirea primilor funcţionari ai statului sau a miniştrilor, armonia perfectă cu toţi ceilalţi funcţionari sau magistraţi, să trateze şi să  iubească poporul ca pe un fiu, să atragă în jurul său pe toţi înţelepţii şi artiştii, să primească în mod plăcut pe oamenii care vin de departe şi să trateze cu prietenie pe toţi marii vasali”.
---

Valeria Şeican a fost prim-viceministru al culturii în perioada 2002-2005. În decembrie 2009 a fost numită în fruntea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”. În 2013 a devenit consilier al ministrului culturii, Monica Babuc. Este doctor în studiul artelor, conferenţiar universitar şi deputat în Parlamentul Mondial pentru Pace şi Securitate.

Elena Nistor, IPN


Materialele din Ciclul: „Gânduri despre şi pentru Moldova” sunt difuzate începând cu data de 18 iulie. Printre protagonişti îi avem pe: Dumitru Alaiba, Iurie Ciocan, Ana-Maria Ţulea, Ion Manole, Olga Gagauz, Stella Ciobanu, Iurie Leancă, Victor Parlicov, Doru Curoșu, Igor Meriacre, Arcadie Barbăroşie, Nicolae Botgros, Igor Dodon, Eugen Doga, Ghenadie Gâlcă, Iulia Iabanji, Petru Macovei, Andrei Năstase, Mariana Onceanu Hadârcă, Maia Sandu etc.