Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 9 iulie 2019

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, susține că „o mână de oameni au adus în structurile statului schemele din anii 90 și au transformat o țară întreagă în propria afacere”. Potrivit ministrului, lunar din aceste scheme 400 de milioane de lei, cel puțin, ajungeau în buzunarele unui grup criminal organizat. Majoritatea structurilor economiei erau controlate și subordonate baronilor Partidului Democrat”, a declarat Vadim Brînzan într-un briefing de presă. Ministrul a menționat că „acei oameni adunau bir, ca în evul mediu, de la business, instituții de stat, peste tot unde se putea de furat, iar o parte din ei o fac și în continuare”. Potrivit lui Vadim Brînzan, „banii erau adunați în bugetul partidului, de unde erau redirecționați către cei care deserveau acest sistem, iar cei care nu erau de acord să plătească erau închiși, șantajați cu dosare penale sau li se preluau afacerile”.

Fadei Nagacevschi, consilierul președintelui Parlamentului, susține că nimeni nu intenționează să-l demită pe Eduard Harunjen din funcția de procuror general. Potrivit lui, se va discuta cum a ajuns acesta în fruntea Procuraturii pentru că, potrivit legii, candidatul la funcția de procuror general nu avea voie să fie membru al Consiliului Superior al Procurorilor în ultimele șase luni până la numire, iar Eduard Harunjen era membru al CSP. „Eu am întrebări dacă el, în general, era compatibil cu această funcție și cum a ajuns în funcție”, spune Fadei Nagacevschi.

Deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea susține că există două mari nereguli la numirea lui Eduard Harunjen în fruntea Procuraturii Generale. Prima se referă la faptul că pentru funcția de procuror general poate candida persoana care, în ultimele șase luni, nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Al doilea – procurorii aleși în calitate de membri ai CSP se detașează din funcție pe durata exercitării mandatului. „Nici una, nici alta nu s-a întâmplat în cazul când a fost numit domnul Harunjen”, spune deputatul. Potrivit lui, acestea sunt motive extrem de serioase pentru a fi scos din funcția de procuror general.

Într-un comunicat de presă, CSP infirmă declarațiile potrivit cărora Andrei Năstase ar fi „cerut președintei Consiliului Superior al Procurorilor convocarea unei ședințe”, deoarece nici un act normativ nu conferă o asemenea competență mandatului deținut de exponenții puterii executive, iar acreditarea în spațiul public a ideii de existență a acestei solicitări generează riscul depășirii limitelor impuse de principiul separării puterilor în stat și poate fi apreciat ca un element de presiune asupra Consiliului Superior al Procurorilor. „Având în vedere că domnul Andrei Năstase a renunțat la mandatul de deputat în Parlament și, implicit, nu mai deține calitatea de membru al Comisiei de specialitate, au fost epuizate premisele care validau întrunirea în acest format cu membrii CSP”, se mai spune în comunicat.(Vicepremierul Andrei Năstase, ministru al afacerilor interne, scris luni pe o rețea de socializare că săptămâna trecută a cerut președintei CSP convocarea unei ședințe pentru a pune în discuție demersurile sale legate de activitatea Procuraturii, în general, și a procurorului general Eduard Harunjen, în special).

Parlamentul a constatat neîntrunirea condițiilor de numire în funcție și recomandă președintelui Igor Dodon să emită decretul de încetare de drept a raporturilor de serviciu ale procurorului general Eduard Harunjen. Decizia a fost luată cu votul a 56 de deputați, în lipsa parlamentarilor fracțiunii Partidului Democrat, care au părăsit ședința plenului în timpul luărilor de cuvânt.

MAIB anunță un fond de recompensă de 1 000 000 de lei potențialilor informatori pentru furnizarea datelor care ar contribui la reținerea infractorilor şi recuperarea bunurilor furate. Informațiile pot fi furnizate la adresa urgente@maib.md sau la numerele de telefon mobil +373 69268348 ori +373 6809377.

Premierul Maia Sandu a avut o întrevedere cu Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt în chestiuni de politică externă al Grupului format din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială din Germania. premierul a apreciat sprijinul continuu oferit Moldovei de către autoritățile Germaniei și a reiterat intenția Guvernului de la Chișinău de a îmbunătăți relațiile bilaterale cu partenerii europeni. Maia Sandu a dat asigurări că principalele obiective ale executivului rămân lupta cu corupția, consolidarea instituțiilor statului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor în general.

Într-o conferință de presă susținută pe 9 iulie, premierul a spus că Guvernul Republicii Moldova a aprobat alocarea sumei de 99 130 de lei pentru produsele alimentare necesare oamenilor din Otaci care și-au pierdut locuințele în urma prăbușirii blocului în care locuiau. Maia Sandu a afirmat că instituțiile responsabile pentru verificarea construcțiilor nu și-au făcut datoria, iar în blocurile de la Otaci au locuit oameni din anul 1990, fără ca acestea să fie date în exploatare. „Eu am dispus să se verifice și alte blocuri. Administrarea proastă poate conduce la asemenea drame”, a spus Maia Sandu.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.