Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 7 august 2019

O persoană a decedat pe un șantier de construcții la Durlești, căzând de la înălțime. Oamenii legii au stabilit că victima accidentului de muncă este din Drochia și este în vârstă de 34 de ani. „Din cele comunicate de martori, bărbatul a căzut de la etajul 7 al blocului aflat în construcție. Materialele cumulate urmează a fi transmise Procuraturii”, a mai precizat Natalia Stati, ofițer de presă al Poliției capitalei.

Un grup de intelectuali, printre care istorici, scriitori și interpreți, susține că zilele de 23-24 august sunt de „doliu, în care trebuie comemorată tragedia națională, în locul manifestărilor zgomotoase, pe care le pregătește președintele Igor Dodon. „La 23 august, se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului Pact Molotov-Ribbentrop și a Protocolului adițional secret, documente prin care cele două tiranii ale timpului – Germania nazistă și Uniunea Sovietică comunistă – și-au împărțit sferele de influență în Europa Centrală și de Sud-Est. Între altele, în cârdășia secretă sovieto-nazistă a fost vizată și România. În linii generale, Pactul Molotov-Ribbentrop a aprins lumina verde în declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare și sângeroasă conflagrație din istoria omenirii. La 28 iunie 1940, în bună înțelegere cu Germana hitleristă, URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populației, organizând acțiuni de naționalizare, sovietizare, deznaționalizare, deportare etc”, a declarat istoricul Anatol Petrencu, citând din apelul public. Istoricul a menționat că „în toiul operațiilor militare din cel de-al Doilea Război Mondial, pe data de 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile, ocupate în iunie 1940, reluând vechea politica criminală de represiune și deznaționalizare, la care s-a adăugat forme noi de persecuție împotriva populației civile – înfometare, deportarea în masă și altele”.

Grupul de urmărire penală, sub conducerea Procuraturii Generale, desfășoară descinderi în dosarul privind presupusele schemele de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutungerie şi alcool etilic. Dosarul penal a fost inițiat pe 27 iunie, în baza declaraţiilor făcute de fostul şef al Companiei de Stat „MoldATSA” în cadrul unei emisiuni televizate. Atunci, fostul director al Autorității Aeronautice Civile - MoldATSA, Sorin Stati, a declarat că două tone de chihlimbar ar fi transportate săptămânal din Ucraina în Moldova și care ulterior ar ajunge în Hong Kong. Potrivit lui, această acțiune de contrabandă era efectuată în colaborare cu Poliția, iar conducerea Aeroportului Internațional Chișinău și Serviciul Vamal ar fi la curent cu această schemă.

Implanturi dentare și articole pentru proteze dentare, inclusiv aparataj pentru cabinete stomatologice, în valoare de trei milioane de lei, erau introduse fraudulos pe teritoriul Republicii Moldova, atât print punctul vamal Leușeni, cât și prin Aeroportul Internațional Chișinău. Ulterior, mărfurile erau comercializate clinicilor stomatologice private, cu un preț mai redus față de prețurile oficiale. rețeaua infracțională a funcționat din 2017. Ca urmare a acțiunilor întreprinse, au fost reținute patru persoane. Este vorba despre trei moldoveni și un cetățean al Turciei, cu vârstele cuprinse între 28 și 61 de ani. În caz de condamnare, aceștia riscă închisoare pe un termen de la 3 la 10 ani.

Consiliul Audiovizualului a sancționat postul de televiziune Prime, aplicându-i o amendă de zece mii de lei pentru nerespectarea drepturilor copilului în cadrul emisiunii „Vorbește Moldova”, edițiile din 15 și 16 aprilie 2019. Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a spus la ședință că solicitarea de a examina repetat emisiunile difuzate vine după ce la ședința CA din 17 mai, când a fost examinat primul apel înaintat la 26 aprilie, au fost ignorate argumentele Consiliului de Presă, care au arătat că Prime TV a încălcat legea cu privire la protecția copilului împotriva impactului negativ al informației. „Impresia noastră a fost că nu ați analizat suficient de aprofundat aceste argumente”, s-a adresat Viorica Zaharia membrilor CA.

Consiliul Superior al Magistraturii a numit-o pe despre judecătoarea Lidia Bulgac președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, care va exercita interimatul până la selectarea câștigătorului concursului anunțat de CSM acum două săptămâni. CSM l-a numit în funcția de președinte al Judecătoriei Comrat pe Igor Botezatu. Președinte al Judecătoriei Soroca a fost numit Vadim Belous, ambii pentru un mandat de patru ani.

Moldova discută pe trei dimensiuni pentru diversificarea surselor de gaz, a declarat ministrul economiei Vadim Brînzan. Prima e să renegociem contractul sau să avem un contract pe doi ani cu Gazprom, ca să avem timp să finalizăm conducta Ungheni – Chișinău, care va fi gata până în martie anul viitor. Lucrăm cu partenerii din România ca să accelerăm procesul.”, a spus Vadim Brînzan. De asemenea, se negociază cu Ucraina pentru a aduce gaz prin raioanele din nordul Republicii Moldova.  O altă dimensiune a surselor de alimentare cu gaz este în opinia lui Vadim Brînzan conducta Turk Stream. „Lucrăm cu partea bulgară pe unde va trece conducta, pentru a aduce gaz și pe partea de sud a Republicii Moldova, pe lângă Vulcănești”.

În opinia lui Vadim Brînzan, ministru al economiei, sistemul trebuie eliberat de oamenii toxici și de schemele de corupție. Abia după eliminarea acestor scheme se poate începe punerea în aplicare a proiectelor pe care le are instituția. Ministrul economiei a precizat că schemele de corupție îi sunt aduse la cunoștință de oamenii noi de la Agenția Proprietății Publice și de cetățenii de rând, care au prins curaj de a deconspira locurile în care au fost nevoiți să dea mită. Vadim Brînzan a specificat că pe baza acestor reclamații sunt pregătite dosare ce vor fi înaintate la Procuratură și CNA.

În permisul național de conducere și permisul de conducere provizoriu va lipsi câmpul de date „Grupa sangvină”. Modificări în acest sens au fost aprobate de Guvern. Permisele de modelul anilor 1995, 2008 și 2015 rămân valabile, iar deținătorii acestora nu au obligația de a le schimba.

Peste 80 la sută din respondenții unui sondaj de opinie, prezentat anul trecut de MECC, au pledat pentru introducerea uniformelor în școli, motivând că acestea ar reduce diferențele sociale dintre elevi și ar contribui la menținerea disciplinei în școli. Totodată, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării menționează că uniformele școlare nu sunt obligatorii. După mai multe consultări publice, acum un an, a fost emisă o circulară cu mai multe recomandări referitor la ținuta elevilor, și anume că uniforma poate fi introdusă la nivel de instituție, însă doar după discuții publice cu comunitatea educațională – pedagogi, părinți, elevi etc. În circulară se mai menționează că directorii, profesorii nu au dreptul să instituie obligativitatea uniformei, să intimideze și sub nicio formă să nu discrimineze pe acest criteriu.

Mierea de salcâm, una dintre cele mai solicitate de piață, a fost colectată în cantități mai mici față de anul trecutși se realizază la un preț mai mare. La piață, mierea de salcâm se vinde cu 100-120 de lei/kg, cea de tei cu 80-100 de lei/kg, iar mierea polifloră 50-70 de lei/kg. În perioada 16-19 august, în scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” se va desfășura un târg apicol, unde se va putea cumpăra miere direct de la producător.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.