Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 5 octombrie 2019

Meteorologii au emis avertizare cod galben de înghețuri. Asfel, în perioada 7-9 octombrie, în orele nocturne și ale dimineții, la suprafața solului și izolat în aer se prevăd înghețuri cu intensitatea de -1...-3 grade Celsius. Termoelectrica anunță că este pregătită să încălzească locuințele chișinăuienilor. Procedura de conectare la căldură a rămas aceeași. Consumatorii pot solicita oricând acces la serviciile de termoficare, fără a aștepta o decizie din partea autorităților locale. Procedura de conectare durează până la 3 ore.

Guvernul va cere anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova ca urmare a identificării dolului la semnarea acestuia, ceea ce atrage nulitatea relativă a tranzacției de vânzare a întreprinderii de stat. Totodată, va fi înaintată o cerere de recuperare a daunelor cauzate de neîndeplinirea corespunzătoare a obligațiilor contractuale de către cumpărător. O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri, 4 octombrie, de către Parlament, care a luat act de raportul și concluziile Comisiei de anchetă pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării Air Moldova. Totodată, Parlamentul cere Guvernului să lanseze procedura de anulare a concesiunii Aeroportului.

Judecătorii au dreptul, din punct de vedere legal, să organizeze adunări generale, dar modul în care s-a desfășurat Adunarea Generală recentă a Judecătorilor, repeziciunea cu care s-au examinat și s-au emis hotărârile, duce la suspiciuni că cineva a organizat și dirijat acțiunile din spate. De această părere este Tatiana Răducanu, judecătoare în demisie, fostă membră a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). „În perioada PD-istă, era un grup de judecători intangibili care puteau face orice, aveau acoperire și nu li se întâmpla nimic. Acum, acești judecători, când au văzut că președintele Curții Supreme de Justiție este reținut pentru 72 de ore s-au gândit că trebuie să facă ceva, că îi așteaptă și pe ei rândul”, spune Tatiana Răducan. În opinia ei, acest grup de judecători este influent pentru că o parte dintre ei ocupă funcții administrative.

Politica de teroare prin înfometare, aplicată în Basarabia în primii ani ai celei de-a doua ocupații sovietice, care a culminat cu foametea organizată din anii 1946-1947, este prezentată într-un film documentar, lansat joi seara, la Biblioteca Națională. „Am încercat prin acest să film să identificăm care au fost cauzele, scopul, metodele prin care au fost înfometați basarabenii, cum au supraviețuit. Și ne-am străduit ca să demonstrăm o dată în plus prin ce metode a fost ștearsă memoria basarabenilor și de ce am ajuns la situația în care în fiecare localitate avem gropi comune ale celor care au murit de foame. Și de fapt de cele mai multe ori fie că stau pietre pe ele, fie garduri, fie este chiar un drum de țară”, a declarat doctorul în istorie, Mariana Țăranu, unul dintre autorii filmului.

Decizia Comisiei de la Veneția privind proiectul de reformare a justiției va deveni cunoscut pe 11 octombrie. Declarația aparține președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. „Înțeleg că sunt unele întrebări. Noi avem voința politică să mergem mai departe”, a declarat șeful statului. Totodată, Igor Dodon spune că, în ceea ce privește activitatea de mai departe a Guvernului, socialiștii nu vor susține majorări de impozite și alte măsuri din politica fiscală și bugetară care afectează cetățenii Republicii Moldova. „Mai mult decât atât, noi vom insista pe blocul social. Sunt inițiative ale președintelui care au fost înaintate – referitor la pensionare, ajutorul pe timp de iarnă și noi vom insista pe aceste legi și noi am arătat și de unde putem găsi resurse. Și spunem foarte clar partenerilor că alianța înseamnă consens și compromis din ambele părți”, a menționat Igor Dodon.

Partidul Democrat este gata să ofere voturile necesare pentru alegerea unui procuror european. Liderul democraților  în parlament, Pavel Filip, spus că, deși în campania electorală blocul ACUM a promis alegerea unui procuror european, ajuns la guvernare, blocul ACUM și PSRM și-au partajat între ei Procuratura și CNA-ul. „Procuratura a ajuns un instrument în mâinile actualei guvernări și deja este clar pentru toată lumea că dosarele din ultima perioadă au fost deschise la comanda actualilor guvernanți”, a subliniat Pavel Filip. Fracțiunea Partidul Democrat din Parlament a propus includerea în ordinea de zi a proiectului de lege care propune numirea unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale. Propunerea nu a fost acceptată.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a respins un amendament al Rusiei cu privire la situația trupelor rusești din Transnistria și un amendament al Turciei prin care era prevăzută o autonomie lărgită pentru Găgăuzia. Europa Liberă scrie în ediția online că în rezoluția adoptată de APCE la Strasbourg parlamentarii europeni salută demersurile întreprinse de noul guvern de la Chișinău pentru identificarea celor responsabili de utilizarea instituțiilor publice în beneficiul intereselor private, de partid sau de afaceri, în special înființarea mai multor comisii de anchetă de către Parlament.

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că în competența Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, condusă de Ion Ștefăniță, nu intră examinarea documentațiilor de proiect în vederea coordonării intervențiilor la monumente istorice, în zonele lor de protecție sau în zone construite protejate. Precizarea este făcută în contextul declarațiilor lui Ion Ștefăniță, care a spus că în ultima perioadă activitatea Consiliului Național al Monumentelor Istorice, subordinată ministerului, a devenit una birocratică.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită Centrului pentru achiziții publice centralizate în sănătate să negocieze micșorarea volumelor cu compania contractată pentru livrarea preparatului Strim (Insulinum glarginum). Potrivit ministrei, deși specialiștii din domeniu au avertizat despre riscul unei astfel de decizii, totuși fosta conducere a ministerului a dispus procurarea insulinei Strim, soluție injectabilă, biosimilară, de producție ucraineană, cu valoarea contractului de 62,7 milioane de lei. Un plan de distribuire a acestui tip de insulină, reieșind din cantitatea nou estimată, lipsea la acel moment. Au fost efectuate procurări în cantități mari, care nu pot fi utilizate.

Andrei Năstase este cel mai mediatizat candidat în știrile difuzate în mediul online. Este concluzia autorilor raportului „Monitorizarea prezenței candidaților la funcția de primar general în știrile online”, realizat de WatchDog.MD. Potrivit monitorizării, în perioada 9-22 septembrie, Andrei Năstase a apărut într-un număr de 225 de știri. Al doilea cel mai mediatizat candidat a fost Vladimir Cebotari, care a apărut în 161 de știri, în timp ce Ion Ceban și Octavian Țîcu au apărut în 90 de știri difuzate online de Unimedia, jurnal.md, point.md, publika.md, Agora, mail.ru, moldova.org, protv.md, deschide.md, newsmaker.md și noi.md.

Protagoniștii Alegerilor 2019 în titluri de știri: „Ion Ceban promite să izoleze termic câte o sută de blocuri pe an”;Dumitru Țîra atenționează asupra unor elemente de limitare a libertății de exprimare”;Vlad Țurcanu: Voi face sondaje printre locuitorii capitalei ca să le înțeleg prioritățile”.

Amănunte pe IPN!


 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.