Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 5 martie 2019

Într-un briefing de presă, secretarul pentru ideologie al formațiunii, Ion Ceban,  a prezentat declarația semnată de toți deputații socialiști aleși, prin care aceștia se angajează că vor lucra în noul legislativ în cadrul unei echipe unite. „Iar dacă vor exista presiuni pentru a părăsi fracțiunea, preferă să renunțe la mandatul de deputat decât să trădeze echipa și votul alegătorilor”. Până la validarea oficială a mandatelor, Partidul Socialiștilor nu va purta negocieri cu nicio formațiune politică privind formarea unei majorități parlamentare, a mai spus Zinaida Grecianîi.

Dacă va fi formată o coaliție între Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, PSRM va fi „înghițit” așa cum s-a întâmplat anterior cu Partidul Liberal Democrat sau Partidul Liberal. Totodată, în acest caz, socialiștii ar urma să joacă un rol într-un scenariu care se scrie de câțiva ani. De această părere este directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski.

Igor Munteanu, deputat ales din partea Blocului electoral ACUM DA PAS, susține ferm că  Blocul pe care îl reprezintă nu va forma niciun fel de coaliție cu Partidul Democrat. În același timp, purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, spune că există loc de dialog. Reprezentanții celor două formațiuni au adus argumente în favoarea poziției prezentate în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Constituirea unei „coaliții situative” între Blocul electoral ACUM DA PAS și Partidul Socialiștilor în următorul Parlament ar fi singurul scenariu care ar salva societatea Republicii Moldova. Acesta ar însemna nu atât o coaliție clasică, cât parcurgerea unor pași procesuali necesari pentru a adopta esența, iar esența este anularea sistemului mixt”, susțin unii experți. Alți consideră că „acest scenariu ar fi o opțiune demnă, dacă ar fi fost posibil de aplicat în realitate”. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune „Jurnal TV”.

Rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie în Republica Moldova, dar și felul desfășurării lor, nu prezintă o îmbunătățire democratică a situației în țară. Prezența la vot a fost slabă, votarea a avut loc cu încălcări, iar cetățenii din diasporă nu au fost tratați corect. Rezultatele alegerilor face dificilă formarea unui Guvern mai ales că unele partide au anunțat că nu vor colabora cu alte partide. Se admite ideea ca în 4-6 luni să aibă loc alegeri noi. Acestea sunt câteva din concluziile misiunii de monitorizare a alegerilor în Moldova, discutate în cadrul Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European. În context, în timp ce unii europarlamentari susțin că trebuie susținută în continuare suspendarea ajutorului bugetar, dar și că Acordul de Asociere este pus în pericol, alții susțin că e prematur a deduce anumite concluzii și că urmează a fi observată evoluția lucrurilor în continuare.

Reprezentanții Blocului electoral ACUM Platforma DA și PAS susțin că alegerile parlamentare din 24 februarie nu au fost nici libere, nici corecte și că vor prezenta Curții Constituționale un raport privind fraudele electorale. Ei vor solicita invalidarea alegerilor în circumscripțiile nr. 47 și nr. 48 (pentru regiunea transnistreană), dar și nr. 17 și nr. 18 (Nisporeni și Orhei), precum și în circumscripția nr. 4 (Râșcani), unde CEC a decis, cu o zi înainte de scrutin, să excludă candidatul ACUM din cursă.

Un memorandum de înțelegere care are ca scop consolidarea sistemului de protecție a copilului, sănătate, educație, dezvoltare timpurie, precum și a segmentului adolescenților în municipiul Chișinău a fost semnat între Primăria capitalei, UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei. Dezvoltarea serviciilor de protecție socială a copilului la nivel local se înscrie în prioritățile UNICEF pentru anii 2018-2022, privind protecția copiilor de exploatare și violență, precum pentru prevenirea abandonului, separării de familie și neglijării.

Adunarea Populară a Găgăuziei propune introducerea în Constituția Republicii Moldova a unei clauze care să prevadă posibilitatea ieșirii Găgăuziei din componența țării. Inițiativa este publicată pe pagina Adunării Populare, pentru dezbateri publice. În proiect este prevăzut dreptul Adunării Populare să adopte cadrul legislativ și normativ local în limita competenților sale. La fel, este prevăzută procedura de adoptare de către Parlament a modificărilor în legislație cu privire la competențele Găgăuziei. Astfel, Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei să poată fi schimbată doar cu 3/5 din voturile deputaților din Parlament și doar în baza deciziilor Parlamentului și ale Adunării Populare, care să coincidă. Totodată, pentru reorganizarea activității instituțiilor de stat în Găgăuzia să fie necesar avizul Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Lista serviciilor de înaltă performanță a Programului unic de asigurări obligatorii de asistență medicală se propune a fi completată cu șapte servicii noi. Este vorba despre servicii de testare imunohistochimică, servicii de investigare  molecular-genetice și alte servicii.

Uniunea Transportatorilor și Drumarilor va solicita Guvernului modificarea Codul Transporturilor astfel încât operatorii de transport auto să aibă libertatea să stabilească în mod independent tarifele pentru călătoriile suburbane și interurbane. Ultima dată tariful pentru călătoriile interurbane a fost majorat în 2012, cu zece bani per kilometru. În prezent tariful mediu este de 48 de bani per km.

La Biblioteca Națională a Moldovei a fost lansată monografia „Compoziții tematice în sculptura moldovenească: anii 1940 – 2010”, semnată de Ana Marian. Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a spus că autoarea pornește de la acele răstigniri din fiecare sat, care nu au fost distruse, s-au păstrat, arată cine au fost autorii, printre care au fost și oameni simpli. Directoarea Bibliotecii Naționale crede că respectiva carte își va găsi cititorul, va fi prezentă în expozițiile bibliotecii care promovează sculptura și crede că poate deveni chiar o carte de căpătâi pentru cei interesați de domeniu.

O stație de încărcare a automobilelor electrice, instalată în parcarea magazinului METRO nr. 1, din cartierul Poșta Veche al capitalei, permite posesorilor de automobile electrice sau plug-in, să-și încarce gratis mașina pe durata cumpărăturilor. Lansarea stației are loc în cadrul parteneriatului inițiat de PNUD Moldova și Primăria municipiului Chișinău și este parte a proiectului „Orașe verzi durabile”.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.