Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 4 martie 2019

Comisia Electorală Centrală a aprobat la ședința de duminică, 3 martie, procesul-verbal privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie. Curtea Constituțională, are la dispoziție cinci zile pentru validarea scrutinului.

Nu se va ajunge la anticipate, conchide directorul IPN Valeriu Vasilică, deși electoratul le sugerează ca pe una din soluții. Dintre „marii” câștigători la recentele alegeri parlamentare, mai mare pare să fie Partidul Democrat din Moldova, cu 30 de mandate, deși are cu 5 mandate mai puțin decât Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (35). La această concluzie se poate ajunge, dacă analizăm comportamentul post-electoral al „greilor”: anume PDM și nu PSRM și-a adjudecat inițiativa de formare a viitoarei coaliții de guvernământ. Iar blocul electoral ACUM PAS DA vrea să lase impresia că în general nu este interesat de niciun scenariu post-electoral în sensul accederii la putere.

De ce se comportă așa „greii”? La această întrebare există răspunsuri făcute deja publice de către actorii politici respectivi, dar și altele, care pot fi deduse, afirmă Valwriu Vasilică.

Politologul  Dionis Cenușa numește într-un articol de analiză pentru Agenția IPN. patru provocări majore pentru Blocul ACUM, administrarea cărora îi poate deschide noi “ferestre de oportunități” sau, din contra, să-i limiteze aria de acțiune și impact. Politologul crede că, pentru început, Blocul ACUM trebuie să se decidă dacă vrea să influențeze procesul de guvernare sau deja a decis că va deține rolul de opoziție în Parlament. Dificultatea unei asemenea decizii depinde la fel de succesul Democraților de a stabili în cele din urmă o coaliție împreună cu Partidul lui Șhor, cei trei aleși independenți și în mod neapărat minim 11 reprezentanți ai Socialiștilor, explică Dionis Cenușa.

Rezultatele financiare raportate de bănci prezintă o situație stabilă în sector. Potrivit „Expert Grup”, indicatorii calității activelor continuă să se amelioreze, rata creditelor neperformante înregistrând un nivel de aproximativ 12,15%, cu oscilații pe segmentul 4,4-31% în dependență de bancă. Totodată, la nivel individual, pentru luna ianuarie toate băncile au raportat profit, la nivel colectiv acesta însumând valoarea de 215,5 milioane de lei.

Deși au trecut cinci ani de la aprobarea legii care permite instituțiilor medico-sanitare private, alături de cele publice, să preleve celule umane, printre care și celulele stem, acest lucru nu se întâmplă. Legea, adoptată în 2014, nu este implementată în condițiile în care nu există mecanisme de autorizare, monitorizare și verificare a acestui proces. Solicitat de IPN, directorul Agenției de Transplant, Igor Codreanu,  a menționat că în toți acești ani au fost întreprinse mai multe acțiuni, inclusiv un proiect twining în valoare 1,2 milioane de euro, în cadrul căruia au fost instruite zeci de persoane din domeniul transplantului, donării de organe și țesuturi. În cadrul acestor activități, s-a observat că există unele neajunsuri în ceea ce ține de managementul altor compartimente, cum ar fi medicina reproductivă sau fertilizarea in vitro.

Creștinii ortodocși au intrat în săptămâna dinaintea Postului Paștilor, numită Săptămâna Albă. Solicitat de IPN, preotul Eugen Onicov de la Biserica „Sfântul Pantelimon” din Chișinău, a spus că în post creștinii trebuie să intre treptat, iar duminică, 3 martie, a fost lăsatul secului de carne și pește. În această săptămână, până luni, 11 martie, se consumă doar lactate, brânză și ouă.

Timpul se încălzește. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță că în următoarele șapte zile vom avea temperaturi de primăvară. Marți ziua vor fi temperaturi ce vor varia între +14 și +16 grade Celsius, de la nord la sud. Miercuri va fi la fel de cald.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.