Municipalitatea nu a reușit să repare, până la sfârșitul anului 2018, pasajul subteran din preajma Spitalului Clinic Municipal nr. 1, sectorul Botanica. La începutul anului trecut, Primăria municipiului Chișinău, a anunțat lansarea lucrărilor de reparație a opt treceri subterane. Niciun proiect nu a fost realizat.
Autoritățile municipale estimează că lucrările pentru implementarea sistemului de tichetare electronică în troleibuzele din Chișinău vor începe anul acesta. În 2010, Primăria Chișinău anunța că, cel târziu în 2012, locuitorii capitalei nu vor mai trebui să cumpere bilete de la taxator, pentru că vo r achita costul călătoriei cu un card electronic.
Primarul interimar Ruslan Codreanu solicită să fie revizuite statutele asociațiilor de părinți astfel încât să nu figureze nicăieri perceperea de taxe pentru înscrierea copiilor la grădiniță. Potrivit edilului, prin faptul că se eliberează cecuri pentru achitarea taxei de înscriere, se lasă impresia că acest fapt este legal, or nu este așa.
Miza alegerilor parlamentare din 24 februarie este readucerea statului de drept, a democrației și triumfarea justiției, iar voința poporului să fie respectată la toate nivelurile, inclusiv în Parlament, consideră unii candidați la funcția de deputat. Alți concurenți electorali văd viitorul Republicii Moldova alături de România și, în opinia lor, miza alegerilor este promovarea la maximum a mesajului unionist prin accederea acestuia în Parlament, iar ca urmare procesul de reunificare a Republicii Moldova cu România să intre pe linie dreaptă. Totodată, unii candidați la funcția de deputat consideră că toate problemele în stat se trag de la corupție și acest flagel nu poate fi combătut decât prin aplicarea pedepsei cu moartea în cazul funcționarilor. Declarații în acest sens au făcut reprezentanții Partidului Politic „Voința Poporului”, Partidului Politic „Democrația Acasă” și ai Mișcării Profesioniștilor „Speranța-Надежда”, participanți la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog sa mă alegeți deputat pentru că...”, ediția a 103-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.
Partidul Liberal s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie în cadrul unui eveniment organizat duminică, 3 februarie, pe malul Prutului, în satul Frăsinești, raionul Ungheni. Evenimentul a debutat cu melodii patriotice interpretate de ansamblul „Ștefan-Vodă”, dar și cu intonarea imnului României, „Deșteaptă-te române”, transmite IPN. La final, participanții la eveniment s-au unit într-o Horă a Unirii, pe malul Prutului. Formațiunea politică menționează că luptă pentru unire – idealul neamului românesc.
„Alegeri pe înțelesul tuturor” de la IPN: persoanele cu drept de vot. Codul Electoral al Republicii Moldova spune că dreptul de a alege îl au toți cetățenii Republicii Moldova care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Nu au dreptul de vot persoanele care au fost lipsite de acest drept prin hotărârea definitivă a instanței de judecată.
Cetățeanul Republicii Moldova participă la alegeri prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Participarea este benevolă. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra alegătorului cu scopul de a-l sili să participe sau să nu participe la alegeri, precum și asupra exprimării de către acesta a voinței sale. Alegătorul votează personal. Votarea în locul unei alte persoane este interzisă. Cetățenii Republicii Moldova pot alege și pot fi aleși fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenență politică, avere sau origine socială.
Conduita organelor de gestionare a alegerilor pe parcursul perioadei electorale în Moldova poate fi caracterizata ca și una profesionistă și transparentă, însă activitatea Consiliilor Electorale de Circumscripție a fost considerată una prea strictă de o parte din candidați, rezultând într-un număr relativ înalt al semnăturilor invalidate, chiar și pentru greșeli tehnice minore.
Acest fapt a fost concluzionat în Raportul intermediar prezentat la conferința de presă a Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor ENEMO în Moldova.
Ilan Şor a spus în conferință de presă că șeful statului l-a amenințat că va avea probleme serioase în Rusia și că la rugămintea sa „patronii săi politici și FSB vor deschide dosare penale inventate”. Ilan Şor a calificat drept „straniu” faptul că Igor Dodon a recurs la asemenea amenințări, având în vedere relațiile lor anterioare. Ilan Șor a remarcat că nu o dată Igor Dodon a zburat cu avioanele lui, inclusiv la Moscova și s-a folosit de mașinile și casele lui. Totodată, Ilan Şor i-a amintit lui Igor Dodon că i-a acordat și sprijin financiar semnificativ, inclusiv în două campanie electorale, la fel cum a făcut și omul de afaceri Veaceslav Platon. La conferință Ilan Șor a adus și o geantă mare, în care susține că a fost „o cantitate mare de ceva de care a primit Dodon”, sugerând că ar fi fost vorba de bani.
Ca reacție, serviciul de presă al șefului statului a comentat că declarațiile unor sau altor candidați la funcția de deputat trebuie tratate exclusiv în context electoral.
Lucrările anunțate, din data de 4 februarie și până pe 31 martie, în strada Tighina, tronsonul cuprins între bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. 31 August, au fost amânate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Circulația rutieră rămâne deschisă, iar transportul public circulă conform programului obișnuit, transmite IPN.
Amănunte pe IPN!