Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 31 iulie 2019

Doi generali transnistreni, ex-conducătorul așa-numitului „KGB” Vladimir Antiufeev și actualul lider transnistrean Vadim Krasnoselski, timp de circa zece ani au scăpat de urmărirea penală internațională, fiind căutați de Moldova pentru abuz de putere, a competențelor de serviciu sau împiedicarea de libera exercitare a dreptului de a alege în stânga Nistrului, - se spune în investigația jurnalistică „Generalii fără frontieră”, făcută publică de RISE Moldova. Investigația spune că Vladimir Antiufeev, aflat în căutare din anul 2004 până în prezent, s-a deplasat oficial peste frontiera ucraineană în calitate de cetățean rus, inclusiv în automobile cu numere de înmatriculare ale Ambasadei Rusiei în Moldova, iar actualul lider al Transnistriei Vadim Krasnoselski, dat în căutare interstatală de Moldova din anul 2007 până în 2015, a traversat aproape în fiecare lună în calitate de conducător al organelor de interne ale regiunii, sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, utilizând ori un pașaport rusesc, ori unul ucrainean.

În cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, pe liste de partid, Partidul Socialiștilor ar obține 48 de mandate. Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 34 de mandate, iar Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – zece. Partidul Democrat ar obține nouă mandate. Datele se conțin în Barometrul electoral – iulie 2019, prezentat miercuri, 31 iulie, de către Compania Date Inteligente SRL (iData. Barometrul arată că 36,6% din respondenți consideră că vectorul principal de dezvoltare al Republicii Moldova trebuie să fie Pro-Uniunea Europeană, 30% cred că trebuie să fie Pro-Moldova, iar 15,6% cred că trebuie să fie Pro-Rusia. Pro-Unire cu România s-au pronunțat peste 9% din intervievați.

CSJ a respins recursul avocaților lui Ilan Șor. Vicepreședinta Partidului Politic Șor, Marina Tauber, a declarat în fața protestatarilor adunați la CSJ că „în Moldova se instaurează dictatura, dar și că va urma o adresare la organizațiile internaționale”. Ilan Șor, care se află peste hotare, s-a adresat mulțimii printr-un apel telefonic. „Acum au venit la putere oameni care nu au dreptul să guverneze țara. Înțeleg că decizia magistraților de astăzi nu aparține instituțiilor de drept, dar Maiei Sandu și lui Igor Dodon”, a mai spus Ilan Șor

Fostul deputat, omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, consideră că autorii schemei generale a „furtului miliardului” au fost actualul deputat Ilan Șor și Serghei Iaralov, omul de încredere al fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. În opinia lui, de tehnica bancară, conturi, transferuri se ocupa Sergiu Albot, care a fost președinte al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale și vicepreședinte la Unibank. Totodată, Veaceslav Platon spune că modificările legislative care au fost necesare pentru acordarea de către Guvern a garanțiilor de stat Băncii Naționale erau asigurate de Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului.

Deputata Partidului politic Șor Maria Albot și-a depus mandatul de parlamentar. Cererea a fost semnată astăzi, 31 iulie. Maria Albot a fost vizată în declarațiile omului de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale. Acesta a menționat numele soțului deputatei Partidului „Șor” Maria Albot, Sergiu Albot, ex-președinte al Băncii Sociale, responsabil de partea „tehnică”.

Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară îl va audia joi, 1 august, pe Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr.13. Marți, Comisia l-a audiat pe Andrian Candu, ex-președinte al Parlamentului și ex-ministru al economiei. Comisia a mai intrat în posesia unei corespondențe interne care confirmă că toate acțiunile legate de BEM erau coordonate cu Serghei Iaralov. Potrivit lui Alexandru Slusari, după ce vor fi audiați Anatol Arapu, ex-ministru al finanțelor, și Corneliu Gurin, ex-procuror general, Comisia va veni cu un demers către Procuratură. „Se vede neglijența crasă a demnitarilor de rang înalt din Guvern și BNM”, a menționat Alexandru Slusari.

Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a audiat astăzi foști și actuali șefi de instituții ale statului pe marginea extrădării de către Republica Moldova, la 6 septembrie 2018, a șapte cetățeni turci. „Am aflat multe lucruri importante, necesare. Discuția a fost dificilă, ne-am dorit-o mai sinceră, mai constructivă din partea colegilor pe care i-am invitat la audieri”, a spus Chiril Moțpan. Deputatul a mai spus că vor avea loc discuții în cadrul comisiei pentru a decide care sunt concluziile care trebuie raportate societății. În opinia lui Chiril Moțpan, cetățenii turci au fost îndepărtați din Republica Moldova fără a fi respectate procedurile.

Asociația Republicană Obștească „Protecția Consumatorului”, activă de mai bine de 15 ani, cere conducerii țării să respecte drepturile consumatorilor. Membrii organizației au anunțat și despre eventualitatea creării unui partid politic, fiind nemulțumiți de prestatorii de servicii comunale; de faptul că asociațiilor obștești li s-a retras dreptul să mai reprezinte în judecată consumatorii ale căror drepturi au fost încălcate; afirmând că Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și canalizare încalcă dreptul consumatorului; iar vânzătorii stradali nu eliberează bonuri de casă și cumpărătorii nu-și pot revendica drepturile în cazul depistării unor neconformități. 

Parlamentul a decis anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional. Proiectul, votat în lectura a doua, prevede micșorarea pragului electoral pentru partide, dar și pentru blocurile electorale. De asemenea, inițiativa mai prevede excluderea certificatelor de integritate. Parlamentul reintroduce norma care interzice agitația electorală în ziua alegerilor și în ziua precedentă. Pe viitor, se va putea vota cu pașapoarte expirate. Proiectul de lege urmează a fi votat în lectură finală în sesiunea extraordinară a legislativului.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.