Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 30 septembrie 2019

Atenție la vinul în proces de fermentare! Un bărbat fost găsit mort în beci. Cazul a avut loc în orașul Leova. 

Oamenii legii au efectuat percheziții acasă la președintele Curții Supreme de Justiție, Ion Druță. „În țară s-au întors doar membrii familiei. Prin intermediul lor a fost înmânată o citație ca Ion Druță să se prezinte la audieri în calitate de bănuit pe 2 octombrie la Procuratura Anticorupție. În cazul în care nu se va prezenta, va fi dat în urmărire”, a declarat pentru IPN Cătălina Bogonos, purtătoarea de cuvânt a PA. Drept temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile declarate.

Cetățenii ar trebui să știe că ce s-a întâmplat în perioada 7-27 noiembrie 2014 la cele trei bănci implicate în frauda bancară este o crimă împotriva poporului Republicii Moldova. „În trei săptămâni, după ce s-a constatat că aceste trei bănci se află în stare gravă, din BEM, Banca Socială și Unibank au fost sustrase în formă de credite peste 25 de miliarde de lei”, a spus Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, care a menționat că creditele au fost date către companii aparținând grupului Șor. Președintele comisiei a spus că persoanele care au admis ieșirea din cele trei bănci a peste 25 de miliarde în perioada 7-27 noiembrie 2014 sunt criminali. „Primul criminal este Dorin Drăguțanu, deoarece BNM, conform procedurilor de transfer cu creditare, primește zilnic informații despre câți bani ies din fiecare bancă”, a spus Alexandru Slusari.

O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de Ruben Atoyan se va afla în vizită de lucru la Chișinău în perioada 2 – 8 octombrie. Scopul misiunii este de a actualiza informația privind evoluțiile economice recente și de a discuta politicile promovate de autorități pentru menținerea stabilității macroeconomice și bugetar-fiscale, inclusiv în contextul Bugetului de stat pentru 2020.

Într-o conferință de presă, liderul USB Valeriu Munteanu a spus că sâmbătă, 28 septembrie, la Comrat a avut loc un eveniment de comemorare a lui Stepan Topan, despre care Valeriu Munteanu spune că a fost „unul dintre executorii planului KGB rusesc de formare a autoproclamatei Republici Găgăuze”. Liderul USB afirmă că la eveniment Irina Vlad, membru al Guvernului de la Chișinău și al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a menționat că Stepan Topal a fost „președinte al Republicii Găgăuzia” și a „contribuit la formarea statalității poporului găgăuz”. La rândul său, Vladimir Cîssa, președintele Adunării populare, a lăudat activitatea lui Stepan Topal de „președinte al Republicii Găgăuzia”, menționând că degrabă în școli trebuie să înceapă studierea adevărată a istoriei despre Stepan Topal.

În cazul accidentului de la Buiucani, șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat că, din spusele șoferului de troleibuz, acesta a staționat la culoarea roșie a semaforului. După ce s-a aprins culoarea verde, troleibuzul a început deplasarea, moment în care șoferul a simțit o lovitură puternică din partea dreaptă, troleibuzul fiind proiectat pe trotuar. Dorin Ciornîi mai spune că pe trotuar nu se aflau oameni și că toate persoanele care au avut de suferit au fost din troleibuz și din automobil. Șoferul troleibuzului nu a avut de suferit. La spital a fost transportat taxatorul și 18 pasageri. Potrivit datelor actualizate, în urma accidentului a decedat un bărbat, pasager în automobil, iar femeia de 33 de ani, care se afla la volan, se află în stare gravă, în Secția reanimare. În total 24 de persoane, printre care un minor, au avut nevoie de îngrijiri medicale.

SA „Termoelectrica” va oferi trei abonamente gratuite pentru încălzire în cadrul unei tombole organizate de Hramul Chișinăului. La tombolă pot participa locuitorii municipiului Chișinău conectați la sistemul centralizat de termoficare și fără datorii pentru consumul de energie. Câștigătorii vor fi aleși pe 14 octombrie, la standul întreprinderii SA „Termoelectrica”, care va fi amplasat la intrarea în Scuarul Europei din Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt. Înregistrarea la tombolă va începe la ora 10.00 şi se va încheia la ora 15.50.

În sezonul de schi ar putea fi organizate zboruri charter din Moldova în Bulgaria. Despre aceasta a relatat Televiziunea națională a Bulgariei (BNT), cu referință la consilierul ambasadei bulgare la Chișinău Bronislav Denev. Conform diplomatului, misiunea s-a pronunțat în favoarea susținerii acestui gen de transferuri pe timp de iarnă. Aceasta în contextul faptului că recent, scrie sursa, prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a declarat că statul ar putea să subvenționeze zborurile charter.

Cea de-a cincea ediție a „Maratonului Internațional Chișinău”, desfășurat duminică în capitală, a adunat mii de participanți. În Piața Marii Adunări Naționale au venit alergători începători, atleți profesioniști, sportivi în scaune rulante și recordmani din Moldova și de peste hotare. Câștigătorii s-au ales cu daruri și premii bănești. Sportivii au urmat una din cele trei distanțe la alegere: 10 km, 21 km sau 42 km.

Opt observatori pe termen lung și o echipă de bază a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO), formată de cinci membri, vor monitoriza alegerile locale generale din 20 octombrie. Observatorii nu vor monitoriza și alegerile parlamentare noi în patru circumscripții. „ENEMO operează în conformitate cu standardele internaționale de observare a alegerilor. Toți observatorii ENEMO au semnat Codul de conduită pentru observatorii electorali internaționali. Vom delega observatorii pentru a contribui la un proces electoral mai transparent în Moldova”, a declarat șeful Misiunii Dritan Taulla.

Alegeri 2019 în titluri de știri: Mass-media reflectă evenimentele prin prisma intereselor politice, raport CJI; Victor Chironda: Parcările publice trebuie să fie o prioritate pentru Chișinău; Lilia Ranogaeţ: Orașul Chișinău trebuie să fie un oraș contemporan; Cine este Valerii Klimenko, candidat la șefia capitalei.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.