Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 28 mai 2019

Legea care reglementează instituția Procurorului General nu este funcțională, iar procurorul general servește interesul celor aflați la putere. Este opinia unui grup de deputați ai Blocului ACUM Platforma PAS și DA. Aceștia au inițiat consultări publice, unde au fost propuse spre dezbatere o serie de modificări la Legea cu privire la Procuratură. Potrivit deputatului Sergiu Litvinenco, jurist PAS, Procuratura are restanțe în implementarea reformelor încă din anul 1995. Blocul ACUM propune un proiect de lege care are șapte prevederi cu rol de reformare a instituției Procurorului General. Concursul pentru ocuparea funcției de procuror general nu trebuie să fie atribuția exclusivă a Consiliului Superior al Procuraturii, a mai spus deputatul. Pe lângă membri ai CSP, în selecția procurorului general trebuie să fie implicați membri proveniți din societatea civilă și chiar experți internaționali.

Expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene Mihai Mogâldea consideră că votul slab acordat partidului „Pro România” pe listele căruia a fost inclus și vicepremierul Iurie Leancă arată că politicianul moldovean nu se bucură de mare succes în rândul alegătorilor și nu poate asigura voturi pentru vreun partid românesc. Potrivit lui, chiar dacă cineva din liderii formațiunii îi va ceda locul de eurodeputat lui Iurie Leancă, acesta nu va reprezenta Republica Moldova, dar va reprezenta familia politică din care va face parte.

Politologul Anatol Țăranu spune că europarlamentarele pentru care au fost organizate secții de votare și pe teritoriul Republicii Moldova, au marcat viața politică din România, dar și din Republica Moldova. Potrivit lui, faptul că la secțiile de votare s-au prezentat un număr atât de mare de cetățeni ai Republicii Moldova cu pașaport român este un semnal adresat și claselor politice naționale. Anatol Țăranu consideră că pe eșichierul politic din Moldova este necesar să apară o nouă forță politică. Politologul bănuiește că această nouă forță s-ar putea forma în zona preferințelor pro-românești pentru că duminică la vot alegătorii au venit din convingere și nivelul intelectul, de pregătire, era mai înalt decât cel mediu, ceea ce vorbește despre faptul că există un nucleu electoral foarte prețios care ar putea să se extindă foarte repede și să dea naștere unei forțe politice.

Adrian Dupu, președintele filialei din Republica Moldova a Partidului Național Liberal din România, consideră că după votul de la europarlamentare începe schimbarea în bine și în România, și în Republica Moldova. „Rezultatul de ieri este un mare semnal că oamenii de aici vor o mare schimbare, că oamenii de aici și-au pus nădejdea în Partidul Național Liberal în primul rând, că au o speranță că politicienii de la București vor trebui să se uite cu o mai mare atenție la ce se întâmplă aici și vor trebui să acționeze cu mare celeritate la fiecare derapaj”, a declarat Adrian Dupu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

În cadrul aceleiași emisiuni, Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, susține că de relația Republicii Moldova cu Parlamentul European depinde ce va face guvernarea de la Chișinău. Potrivit lui, atitudinea față de acțiunile Federației Ruse în Republica Moldova nu întotdeauna au fost la fel din partea UE. Unele țări au sprijinit regimul de la Tiraspol, au făcut front comun cu Rusia în politica internă în Republica Moldova. De aceea, noi sperăm că se va schimba atitudinea și în UE”, a declarat Anatol Șalaru.

Alegerile anticipate deja figurează pe ordinea de zi a politicului ucrainean pentru data de 21 iulie 2019. Același lucru se poate materializa în cel mai scurt timp în Moldova, atunci când se va scurge termenul limită pentru activarea parlamentului, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol analitic pentru Agenția IPN. Însă acestea riscă să aibă un caracter destructiv, deoarece păstrarea votului mixt va menține practic aceleași rezultate pentru principalele trei forțe politice. Astfel, criza politică existentă nu va fi soluționată, ci doar amânată și respectiv perpetuată. Împreună cu aceasta va fi întârziată posibilitatea de a restabili finanțarea externă, iar destabilizarea politică a țării este descurajatoare pentru investiții și stimulatoare pentru migrația cetățenilor, argumentează Dionis Cenușa.

Analistul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, consideră că pentru a-și securiza domeniul energetic, Republica Moldova trebuie să-l modernizeze și restructureze pentru a putea depăși vulnerabilitățile moștenite din trecut. Ion Tăbârță scrie că acest proces decurge mult mai lent decât era preconizat, existând întârzieri în adoptarea legislației și întârzieri în modernizarea infrastructurii energetice. În condițiile când există sprijin important din exterior, o astfel de atitudine înseamnă că lucrurile se împotmolesc intenționat în interior, consideră analistul IDIS Viitorul.

Grădinițele care se închid pe timp de vară sau orarul redus de funcționare a acestora reprezintă o problemă pentru părinții care își continuă activitatea și în perioada sezonului estival. Potrivit studiului semnat de Constanța Popescu pentru Expert-Grup, remedierea situației devine o urgență, în condițiile în care natalitatea a scăzut cu peste 15% în ultimii cinci ani,  angajatorii se plâng că nu au angajați suficienți, iar mulți părinți nu pot lucra pe timp de vară pentru a-și întreține copiii. Ca urmare, închiderea grădinițelor în sezonul estival este în detrimentul drepturilor copiilor. Pentru a se evita astfel de situații, studiul vine cu propuneri adresate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării ( MECC ).

S-a stins din viață scriitorul Petru Cărare, „unul din puţinele cazuri de disidenţă literară din fosta RSSM”. Dumnezeu să-l odihnească în pace...

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.