Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 23 septembrie 2019

Albia râului Bâc în zona pieței agricole și a pieței cu materiale de construcție din capitală s-a transformat într-o toaletă publică. În zonă sunt aruncate deșeuri de construcție, pungi, lăzi. În condițiile în care nu se cunoaște cine face toate astea, cea care urmează să fie sancționată este autoritatea publică locală. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către Iuliana Cantaragiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la ședința operativă de la Primăria capitalei. Secretarul de stat a mai spus că autoritatea publică locală urmează să ia măsurile ce se impun. După o lună va avea loc o inventariere, iar ca urmare vor fi aplicate sancțiuni, conform legislației ecologice.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, 35,3% dintre chișinăuieni ar vota pentru candidatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, iar alții 30,1% – pentru Andrei Năstase, candidatul Blocului Electoral ACUM DA PAS. Sunt rezultatele studiului sociologic realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor. Aproape jumătate dintre respondenți, 48,8%, consideră că Guvernul condus de către liderul PAS, Maia Sandu, este în stare să schimbe lucrurile spre bine, circa – 43% sunt sceptici în această privință. Peste 80% dintre moldoveni sunt de părere că în Republica Moldova nu vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

„Legea de modificare a Legii procuraturii a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Asta înseamnă că de azi legea a intrat în vigoare. Asta înseamnă că de azi concursul inițiat de CSP este stopat”, a scris pe Facebook Sergiu Litvinenco, referindu-se la concursul anunțat anterior de CSP, conform prevederilor legale vechi, pentru funcția de procuror general, la care s-au înscris mai mulți candidați.

Nu am concurență în aceste alegeri, singurul concurent al meu fiind percepția formată asupra activității mele prin intermediul zvonurilor, discreditărilor, minciunilor, prin intermediul televiziunilor cumpărate. În România, de exemplu, eu aș câștiga din primul tur”. Declarația aparține președintelui Partidului Liberal Dorin Chirtoacă și a fost făcută la lansarea în campania electorală pentru funcția de primar al capitalei. (Conform studiului sociologic realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, 1,4% din locuitorii capitalei l-ar vota pe liberalul Dorin Chirtoacă).

Într-un articol de analiză pentru IPN, politologul Dionis Cenușa observă că
UE folosește tactica deschiderii generale față de reforme, oferind credit politic Chișinăului, dar ar putea să manifeste mai multă prudență și evaluare critică deja la această etapă, incipientă. Zonele de risc, anterior evidențiate de către europeni, se regăsesc pe lista priorităților guvernării. Energizarea reformei justiției, cu modificarea legii procuraturii, setarea unui mecanism pentru coordonarea eforturilor anti-corupție pe lângă cabinetul premierului Sandu, ridicarea imunității deputaților vizați în frauda bancară și revenirea la votul proporțional, sunt doar câteva din acțiunile apreciate în UE, constată politologul. El avertizează că reformatorii din cadrul guvernării actuale fac abstracție de caracterul corupt endemic al clasei politice moldovenești. De asemenea, nu se ține cont de caracterul ciclic al coalițiilor de guvernare, dar și cel volatil în cazul unor democrații instabile, precum cea moldovenească. În asemenea circumstanțe, chiar dacă și involuntar, blocul ACUM favorizează o viitoare consolidare a pozițiilor Socialiștilor, consideră Dionis Cenușa.

Reprezentanții Mesei Rotunde cu Statut Permanent „Reîntregirea”, care îl sprijină pe Boris Volosatîi în calitate de candidat la funcția de primar al capitalei, îndeamnă partidele unioniste și de dreapta la unitate. De asemenea, intelectualii îndeamnă aceste formațiuni la dialog pentru a identifica soluții și să susțină un singur pretendent al unioniștilor la șefia capitalei. este de părere că aceste alegeri locale sunt cele mai dezorganizate, deoarece partidele politice nu s-au pregătit pentru o alegere responsabilă. Potrivit istoricului Ion Negrei, intelectualii nu o singură dată au lansat apel la unire a forțelor de dreapta, naționale într-un singur bloc, într-o singură mișcare. Însă, spre regret, acest lucru așa și nu s-a reușit. Și alt candidat al dreptei, Vlad Țurcanu, a declarat în cadrul evenimentului de lansare a candidaturii pentru funcția de primar al capitalei din partea Partidului Popular Românesc (PPR) că „trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru ca socialiștii să nu ajungă să își facă mendrele în capitală”.

Un proiect de lege prin care se propune modificarea mai multor prevederi din Legea Concurenței a fost înregistrat la secretariatul Parlamentului. Potrivit lui Sergiu Litvinenco, prin acest proiect se instituie obligația Consiliului Concurenței de a interveni și a soluționa înțelegerile de cartel. „Sunt stabilite reguli foarte concrete cu referire la concentrarea economică în domeniul publicității mass-media, concomitent cu obligația Consiliului Concurenței de a interveni atunci când este semnalată o problemă, inclusiv cu obligația de a interveni din oficiu pentru a face față interesului cerințelor publicului”, a spus Sergiu Litvinenco. Legislatorii își propun să interzică acordurile anticoncurențiale care au ca efect îngrădirea pluralismului mediatic. De asemenea, proiectul prevede instituirea unor cerințe speciale privind concentrările economice în domeniul publicității mass-media, dar și instituirea unor cerințe speciale de examinare a presupuselor cauze de încălcare a legislației concurențiale în domeniul mass-media.

În cadrul vizitei de o săptămână pe care o efectuează în SUA, președintele Igor Dodon va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU. De asemenea, potrivit unui comunicat al Președinției, Igor Dodon va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri din străinătate și cu reprezentanți ai conducerii americane, cu influente cercuri evreiești și oameni de afaceri.

Un fost procuror din cadrul Procuraturii raionului Ocnița, învinuit de comiterea falsului în acte publice, a fost condamnat pentru cumul de infracțiuni și i-a stabilit o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 70 de mii de lei. Sentința a fost pronunțată de către Judecătoria Edineț, sediul Ocnița. Fostul procuror a fost găsit vinovat de faptul că a semnat documente în numele învinuitului și avocaților acestuia, după care a remis cauzele penale în instanța de judecată.

Sechestru în valoare de 301,6 milioane de lei a fost aplicat în cadrul unui dosar în care este instrumentată infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea ÎS „Air Moldova”. Într-un comunicat de presă al Centrului Național Anticorupție, se menționează că este vorba despre un șir de tranzacții fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene. Comisia parlamentară de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice în perioada anilor 2013-2019 a constatat că scopul privatizării companiei Air Moldova nu a fost realizat și există suspiciuni rezonabile despre faptul că proprietatea statului a fost delapidată, după care privatizată cu grave încălcări de procedeu.

Două expoziții, în care va fi evidențiat patrimoniul cultural al capitalei, vor fi vernisate cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, eveniment aflat în derulare în Republica Moldova. Este vorba despre expoziția „Chișinău – trecut, prezent și viitor”, pe 25 septembrie, de la ora 13:00, la Muzeul orașului Chișinău, și expoziția „Chișinău, retrospectivă istorică, arhitectură, patrimoniu și cultură”, care va avea loc la Centrul Expozițional Brâncuși, pe 25 septembrie, de la ora 15:00. Zilele Europene ale Patrimoniului au loc în perioada 10 septembrie – 12 octombrie, iar evenimentele au ca parteneri Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor Ion Ștefăniță a precizat că a făcut un demers oficial către Ministerul Educației Culturii și Cercetării cu propunerea ca, la nivel de liceu și universitate, tematica patrimoniului să fie obligatorie. „Educația începe din școală, din familie”, spune oficialul.

Amănunte pe IPN!
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.