Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 23 noiembrie 2018

După ce l-au văzut pe Iurie Leancă la televizor, totalizând ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București, experții IPN, dar și publicul larg, și-au amintit cum la 27 august 2014 a avut loc lansarea oficială a gazoductul Iaşi-Ungheni.

Atunci, cu trei săptămâni înainte de campania electorală parlamentară, premierul Leancă ne asigura de următoarele: „Avem angajamentul și sunt convins că în maximum doi ani vom avea toate elementele necesare pentru a putea achiziționa gaz doar din România, eventual dacă (evidențierea ne aparține – n.r.) vom constata în faza respectivă că vor fi prețuri mult mai convenabile și am motive să cred că așa va fi”.

Experții constată că au trecut nu doi, ci patru ani și iarăși suntem în ajunul campaniei electorale parlamentare. S-ar părea că auzim aceiași promisiune, dar nu este așa, acum ni se promite că de la 1 ianuarie 2020 vom putea procura gaze și din România, pe când în 2014 ni se promitea că din 2016 – doar din România.

Rămâne în picioare, însă, aspectul strategic al gazoductului: „Atunci vom putea negocia cu Rusia, vom putea să alegem ce este mai convenabil pentru Republica Moldova”. O bere celui care va ghici când au fost rostite aceste cuvinte – în ”14 sau în ”18?

Prins în alt soi de angajamente, Igor Dodon a fost din nou la Moscova. De data aceasta, a ținut un discurs de aproape jumătate de oră în Duma de Stat a Rusiei. Autorii unui nou articol Sic! menționează că după prietenia istorică dintre țările noastre, șeful statului a ajuns și la Transnistria, mulțumind Rusiei că a făcut și a menținut pacea pe Nistru.

Referitor la aceasta, autorii Sic! menționează că acțiunile armatei și ale demnitarilor ruși nu au fost nicidecum imparțiale și au ajutat regimul separatist. Implicarea directă a trupelor ruse împotriva Chișinăului a înclinat balanța războiului în favoarea Tiraspolului și a obținut o pace care a însemnat independența de facto a raioanelor din stânga Nistrului față de Republica Moldova. Din această perspectivă, președintele Dodon are o viziune cel puțin stranie despre ce înseamnă integritatea teritorială a țării.

Fără pietre de moară prinse de gâtul politic, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că blocul „Acum” nu va face coaliție cu Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat, care potrivit sondajelor vor accede împreună cu PAS și PPPDA în legislativ. Potrivit lui, această situație nu va dura mult și cele două partide vor cădea. „Nu facem alianță cu bandiții”, afirmă politicianul.

Uitând de „beton”, „principii și valori” și alte expresii „celebre”, președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunțat că la următorul congres al formațiunii nu va mai candida la șefia partidului. Totodată, liderul liberalilor spune că nu-și dorește să candideze la următoarele parlamentare nici pe liste, nici pe circumscripție uninominală, iar la partid nu s-a discutat încă despre candidații la șefia formațiunii și nu știe dacă fostul primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, își va înainta candidatura.

Fără nici o legătură cu apusul „erei Ghimpu”, începând de luni, 26 noiembrie, pe ruta de autobuz nr. 24, care asigură legătura dintre Colonița (satul de baștină al actualului lider al PL) și capitală, vor circula două autobuze în loc de unul, cum este în prezent.

Contactată de IPN, primarul satului Colonița, Angela Zaporojan, a spus că astfel va fi rezolvată problema transportului public cu care se confruntă locuitorii din  Colonița în special în orele de vârf.

Continuă misterul demisiei guvernatorului Băncii Naționale. „Luând în considerare că domnul Cioclea este un foarte bun specialist și a revenit în țară, de fapt, să ajute Republica Moldova, vreau să vă spun că noi îl pregătim pentru altă funcție sau altă poziție... În țară sau în afară”, a declarat șeful legislativului, fără a oferi detalii.

Cu titlu de replică, Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, califică drept „o glumă, care probabil s-a vrut măgulitoare” declarația președintelui Parlamentului, Andrian Candu, că îl pregătește pe Cioclea pentru altă funcție sau altă poziție, în țară sau în afară.

„Prin actul depunerii mandatului, mi-am exprimat dorința reluării vieții personale și continuării unei cariere profesionale independente de sfera publică sau politică din Republica Moldova”, a spus Sergiu Cioclea, citat într-o declarație a BNM.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.