Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 22 februarie 2019

Prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea Celulei pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor parlamentare din 24 februarie. A fost instituită și linia fierbinte pentru apeluri: 022 250888, 022 255063. Și Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel cu numărul unic de telefon: 022 88010.

Partidul Democrat din Moldova a sesizat Misiunea de observare a alegerilor OSCE/ ODIHR, Misiunea de observare a alegerilor ENEMO, Institutul Republican Internațional (IRI), alți observatori acreditați în Republica Moldova, inclusiv din Parlamentul European, precum și ambasadele acreditate în Republica Moldova să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019 „în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova”.  PDM consideră că instituții din Federația Rusă desfășoară acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, „inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său”.Democrații susțin că au informat comunitatea internațională inclusiv asupra încercărilor repetate ale unor servicii speciale ruse de a îngrădi libertatea de deplasare a unor lideri ai partidului, prin intermediul unor sesizări false transmise către Interpol, inclusiv în perioada pre-electorală. Aceste încercări, pe care le consideră „parte a unui război hibrid”, care l-au vizat de mai multe ori și pe liderul partidului, Vlad Plahotniuc, au fost respinse de Interpol de mai multe ori, fiind calificate drept „acțiuni de hărțuire politică”.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu, care a participat împreună cu alți colegi din breaslă la crearea profilurilor candidaților la alegerile din 24 februarie, în cadrul proiectului „Parlamentul curat”, este de părere că următorul legislativ va fi cel mai murdar din istoria Republicii Moldova. Jurnalistul spune că a ajuns la această concluzie după ce examinat informații detaliate despre pretendenții la fotoliul de deputat. Potrivit lui, oamenii integri, cărora jurnaliștii nu le-au găsit „păcate”, nici nu s-au implicat în campania electorală. „Este foarte important ca fiecare să se pătrundă de responsabilitatea că este cetățean al acestei țări și să nu mai voteze oameni care mint, care fură și oameni care urăsc „din rinichi” această țară”, a adăugat jurnalistul.

Partidul Socialiștilor apreciază campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie ca fiind una din cele mai murdare din istoria țării. Potrivit secretarului pentru ideologie, Ion Ceban, PSRM a făcut o campanie corectă și contează să obțină majoritatea în Parlament. „Vrem să le spune oamenilor să nu aibă frică, să voteze duminică chiar dacă sunt intimidați. Să voteze așa cum cred că trebuie să voteze. Noi venim să învingem și vom învinge”, a spus Ion Ceban.

Utilizarea resurselor administrative în campania electorală, prin utilizarea bunurilor sau a banilor publici, prin promovarea unor politici publice, poate influența opțiunea de vot. Însă, fiecare caz pretins de utilizare a resurselor administrative trebuie examinate prin prisma tehnologiilor științifice, astfel încât să existe o delimitare foarte clară între implicarea resurselor administrative în interes public și abuzul resursei administrative. De această părere sunt reprezentanții Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, care au analizat sub acest aspect campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.

Actuala campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie a scos la iveală mai multe probleme cu care se confruntă societatea moldovenească. Totodată, aceasta s-a desfășurat, în mare măsură, fără reguli de joc, ceea ce a creat mai mult haos.Potrivit lui Dumitru Roibu, liderul Mișcării de tineret „Urmașii lui Ștefan”, actuala campanie a fost mai puțin zgomotoasă, însă în care s-a lucrat foarte mult pe aspectul juridic. Totodată, au fost făcute foarte multe jocuri ascunse pe care cetățenii nu le-au înțeles. „Candidați independenți care, de fapt, nu sunt independenți, partide care candidează, dar au apărut peste noapte, partide care preiau simbolurile altor formațiuni. Deci, se creează un joc prin care cetățenilor să le fie modificat votul astfel încât la guvernare să rămână cineva cui acest lucru îi este util”, a menționat activistul.

Livia Țurcanu, una dintre autorii celui de-al doilea raport al Fundației Youth Development for Innovation de monitorizare a activității concurenților electoralii , a spus într-o conferință de presă la IPN că, între 29 ianuarie și 9 februarie, lideri la capitolul cheltuielilor raportate pentru publicitatea online, pe circumscripția națională, au fost Partidul Democrat, Partidul Politic Șor, Blocul electoral ACUM DA PAS și Partidul Socialiștilor. Printre candidații independenți din circumscripțiile uninominale, sunt mențineați trei concurenți ai circumscripției Nr. 51 SUA și Canada – Roman Palancica, Alexandrin Patron și Viorel Savva.

Youth Development for Innovation crede că în Codul Electoral ar trebui introduse prevederi punitive pentru încălcările comise de către concurenții electorali în mediul online, sugerează reprezentații Foundation Youth Development for Innovation, care au monitorizat comportamentul electoral pe această dimensiune.

Șeful INP, Marin Maxian, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că în ziua scrutinului sunt permise activitățile electorale, însă numai până la panoul informativ care indică numărul secției de votare. Concurenților electorali și reprezentanților acestora le este interzis să ofere alegătorilor mâncare sau băuturi alcoolice sau de alt fel. În schimb, le este permis să împartă doar pliante, calendare sau alte accesorii care conțin informații cu caracter electoral, însă valoarea acestora nu trebuie să depășească suma de o sută de lei.

Persoanele asigurate vor beneficia gratuit de peste o mie de denumiri comerciale de medicamente, care se conțin în lista medicamentelor compensate, anunțată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Medicamentele incluse se referă la maladiile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancer, maladiile aparatului respirator, digestiv, un șir de maladii rare. „Prin aceasta avem ca scop de a menține starea de sănătate a celor care deja s-au îmbolnăvit sau să prevenim anumite complicații pentru că este foarte important să menținem calitatea vieții populației care suferă de o oarecare maladie, de a proteja financiar aceste categorii de oameni”, a declarat Tatiana Zatîc, șef de direcție la Ministerul Sănătății.

Pentru stimularea plăților cu cardul în Republica Moldova vor fi organizate loterii fiscale. Ministrul Finanțelor a expus pentru consultări publice proiectul regulamentului privind desfășurarea unor asemenea acțiuni, al căror scop este limitarea tranzacțiilor efectuate în numerar, stimularea achitărilor cu cardul bancar și, în consecință, combaterea evaziunii fiscale.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.