Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 21 august 2019

 Guvernul a aprobat lista laureaților Premiului Național pentru anul 2019.  Laureații au fost selectați din 33 de dosare depuse. Premiul Național este în valoare de 100 de mii de lei.

Vizita ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, în Republica Moldova, care a planificat pentru 24 august o întrevedere cu omologul său Pavel Voicu, nu poate fi considerată oficială. Maia Sandu a cerut să fie chemat la Chișinău ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguța, pentru a explica cum a fost organizată această vizită fără a fi anunțat Guvernul.

Guvernul a declarat ziua de 23 august – Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. ,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare”, a declarat premierul Maia Sandu. Pe 23 august, la ora 10.00, Guvernul și autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere. Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă să susțină inițiativa respectivă și seara, la ora 20.00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr solicită instituțiilor de resort ale statului să instituie un moratoriu cu privire la tranzacționarea Aeroportului Internaţional Chişinău. Formaţiunea mai cere să nu fie recunoscută legalitatea tranzacției dintre Avia Invest și NR Investments Ltd până când nu va fi o decizie definitivă a instanțelor de judecată cu privire la legalitatea concesionării Aeroportului Chișinău în baza urmării penale inițiate de către Procuratura Generală și CNA. Reacţia PPPDA vine ca urmare a acordului încheiat acum două zile, prin care NR Investments Ltd urmează să achiziționeze 95% din compania Avia Invest, concesionara aeroportului.

Preşedintele Igor Dodon convoacă de urgentă Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu tranzacția de vânzare a companiei Avia Invest. „Cer Ministerului Economiei și Infrastructurii și tuturor instituțiilor statului să pregătească informația aferentă acestei tranzacții, prin intermediul căreia compania vinovată de fărădelegile admise la aeroport, inclusiv contrabanda și evadarea din țară a unor criminali, a fost vândută, iar dreptul de concesionare pe încă 43 de ani a trecut la o altă companie”, menţionează Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

Reprezentanții Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și alți ONG-iști susțin modificarea Legii deșeurilor din 14 august curent, cu reincluderea unui articol care va permite coincinerare deșeurilor nereciclabile. Într-o declarație emisă, reprezentanții societății civile cer demisia Violetei Ivanov din funcția de președintă a Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, după ce deputata a solicitat ca aceste modificări legislative să nu fie promulgate. În declarație se menționează că astăzi, toată Europa incinerează și coincinerează deșeurile menajere solide nereciclabile care, fiind compresate sub formă de balot RDF. Acestea reprezintă o sursă de energie în țările europene. Astfel, ambalajele din plastic contaminate cu produse alimentare, ambalajele de desfacere (pungi, caserole, cutii, etc.) care există în Republica Moldova în cantități uriașe și care zilnic traversează frontiera Republicii Moldova ca și material ce împachetează diverse mărfuri și, la scurt timp, devin deșeuri, pot fi coincinerate în calitate de combustibil alternativ și nu depozitate sau îngropate în sol.

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârilor din 19 august prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC, iar Liuba Șova a fost aleasă judecătoare care  va exercita funcțiile președintelui în timpul absenței acestuia. Pentru a elucida existența împrejurărilor care ar schimba în mod esențial hotărârea, doamna judecător Liuba Șova i-a prezentat Curții o precizare potrivit căreia, la momentul votului, domnia sa a „avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea acestui proces [i.e. procesul de vot]”. Domnia sa a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal” și a declarat că nu-l contestă și nicidecum nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural.

Igor Dodon este de părere că nimeni nu-şi dorește în Republica Moldova să acapareze toată puterea. În opinia sa, „unica șansă pentru toți este echilibrul; echilibrul în coaliția de guvernare, care este acum între diferite forțe politice cu diferite viziuni, echilibrul extern, inclusiv în politica externă. Aceasta este unica șansă pentru Republica Moldova, nu poate să fie doar în stânga sau doar în dreapta, pentru că atunci apar anumite conflicte și riscuri, inclusiv geopolitice”. În acest sens, Partidul Socialiștilor, a pregătit un proiect de accord de colaborare între PSRM şi Blocul ACUM. Şeful statului spune că acest proiect de acord a fost transmis săptămâna trecută prim-ministrului Maia Sandu și vicepremierului Andrei Năstase, ministru de interne. „Acest acord cred că în proporție destul de mare este pregătit și ar fi bine să fie semnat. Cu semnătura sau fără semnătura președintelui țării, trebuie să decidem împreună”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, de mai mulți ani Guvernul de la Chișinău simulează discuții cu România privind scăderea tarifelor la roaming, iar acest fapt reprezintă „o mare înșelătorie”. Valeriu Munteanu spune că „se dă impresia că se lucrează, că părțile ar trebui să se pună de acord, că și România ar trebui să cedeze ceva”, pe când „reducerea tarifelor la roaming dintre cele două state românești depinde în exclusivitate de Guvernul de la Chișinău”. Potrivit liderului USB, problema este politică, și nu economică sau de alt gen, și nu ar trebui ani pentru soluționarea ei, a declarat, liderul Partidul Politic Uniunea Salvați Basarabia.

Procedura de constatare amiabilă a accidentelor minore, în cazul deținerii poliței de asigurare pentru răspundere civilă auto internă, urmează să devină posibilă din luna septembrie, la șase luni de la publicarea noilor prevederi în Monitorul Oficial. Odată cu intrarea în vigoare, șoferii automobilelor implicate în accidentele minore ar putea ajunge la o înțelegere, semnând o constatare amiabilă, scăpând astfel de amenzi și puncte de penalizare. Solicitat de IPN, vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a declarat că formularul de constatare amiabilă se va elibera de către asigurător în momentul perfectării asigurării. În cazul în care asigurarea este deja perfectată, iar șoferul este implicat într-un accident minor, el va apela după formular la compania de asigurare. Noile reglementări presupun că, dacă șoferii au ajuns la o înțelegere, cel care se face vinovat își contactează asiguratorul auto. Ca urmare, ambii conducători auto implicați în accident vor completa și semna formularul. Ulterior, acesta va fi prezentat asigurătorului, nefiind necesară prezentarea șoferilor pentru documentarea accidentului la poliție. Astfel, va fi exceptată și sancțiunea contravențională.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.