Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 20 noiembrie 2018

Guvernatorul Băncii Național a Moldovei, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia. Potrivit lui Cioclea, la baza deciziei sale au stat motive personale, iar obiectivele pe care și le-a asumat atunci când a preluat funcția de guvernator le-a îndeplinit. Sistemul bancar este acum mai solid, lucru confirmat nu doar prin investiții străine fără precedent, dar și prin aprecierile Fondului Monetar Internațional, ale Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

Guvernatorul BNM a remarcat că adoptarea Planului strategic pe următorii trei ani marchează o etapă nouă, foarte importantă în reformele promovate de Banca Națională. „Este o recunoaștere că am ieșit din faza de criză și că putem să ne gândim acum la schimbări calitative radicale pentru a consolida efectele reformelor, a le aprofunda și ca aceste reforme să genereze beneficii concrete pentru economia reală, pentru agenții economici și pentru cetățenii noștri.

Pentru că duminică din toate televizoarele oamenii spuneau că încă nu au primit nicio recompensă pentru participare la acțiunea socialiștilor, deputatul socialist Grigore Novac a fost nevoit să le confirme jurnaliștilor că pentru a participa la marșul și mitingul organizat de Partidul Socialiștilor, oamenii nu au primit bani.

Despre minorii care au fost surprinși la mitingul socialiștilor, Grigore Novac a că acești copii erau „alături de părinții lor, nu au venit din capul lor. E o chestie ce ține exclusiv de familie”, spune parlamentarul, de parcă nu ar cunoaște ce spune legea despre acest lucru.

La Chișinău există și Aleea savanților și medicilor iluștri, unde au apărut șase busturi noi. Este o „ nouă modalitate de înveșnicire a numelor celor plecați dintre noi care ține de crearea Aleii savanților și medicilor iluștri, consacrată aniversării a 70-a de la fondarea universității noastre. Pe alee se regăsesc busturile celor mai remarcabili reprezentanți ai universității, care au stat la temelia învățământului superior medical, au fondat catedre, au contribuit la înzestrarea materială și informațională, au educat cadre didactice și specialiști, medici și farmaciști, din rândul băștinașilor”, a spus rectorul Ion Ababii.

Cu Lenin în cap”. Faptul că în anul 2018, la trei decenii de la renașterea națională a poporului găgăuz, artera principală a centrului lor administrativ mai poartă încă numele simbolului de bază al epocii sovietice reprezintă o curiozitate doar pentru oaspeții din afară, spune Veaceslav Craciun într-un articol pentru IPN. Subiectul a revenit în spațiul public după 29 septembrie, când a decedat Stepan Topal, unul din fondatorii autoproclamatei Republici Găgăuze, figură proeminentă a spațiului patriotic local. Activiștii au considerat că anume numele lui trebuie să-l schimbe pe cel al lui Vladimir Ilici în denumirea străzii principale.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.