Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 2 august 2019

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de instabilitate atmosferică pentru sâmbătă ziua și duminică noaptea. Pe arii extinse se prevăd descărcări electrice, averse de la 15 la 45 de litri pe metru pătrat, izolat cu grindină și vijelie în rafale de la 15 la 20 metri pe secundă.

Grâul s-a recoltat de pe aproape 350 de mii de hectare sau 98% din suprafața însămânțată. Recolta globală constituie 1,13 milioane de tone. Potrivit unei note informative a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, s-a strâns în jur de 3,3 tone la hectar, recoltă comparabilă cu media ultimilor cinci ani.

Fostul premier Iurie Leancă vine cu o reacție după comentariile lui Veaceslav Platon în care a fost vizat. „Domnul Platon, cel care este considerat cel mai mare raider din spațiul post-sovietic, iată vine și zice că nu a fost bine că Guvernul s-a implicat în toamna 2014 când s-au eliberat garanțiile bancare. Probabil pentru el ar fi fost bine ca jumate de milion de cetățeni să rămână fără depunerile bănești, ca sistemul bancar să se prăbușească. Iar el să cumpere bănci la preț de doi bani, ca întreaga economie a Moldovei să fie paralizată, ca după aia să urmeze un protest fără precedent, iar la alegerile din noiembrie 2014 urmând să câștige partidele revanșarde filo-ruse”, menționează Iurie Leancă. „Acesta de fapt era obiectivul lui Platon și al celor care-l ghidau. „Îmi aduc aminte în acest context și de unele informații din vara 2014 despre eforturile lui Platon de a cumpăra câțiva deputați pentru a nu permite ratificarea Acordului de Asociere cu UE”, a mai spus fostul prim-ministru.

„Decizia de a expulza, în septembrie 2018, cei șapte cetățeni turci, a fost una arbitrară și cu încălcarea clară a prevederilor legale.Voluntarismul Serviciului de Informații și Securitate ne-a costat peste 340 de mii de lei, condamnarea la CEDO, despăgubiri de 125 de mii de euro, imagine șifonată și șapte vieți distruse ale unor oameni care, la sigur, nu meritau acest destin”, a declarat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, menționând că prezintă aceste concluzii în numele său personal și nu în al întregii Comisii. Potrivit lui Chiril Moțpan, „în urma discuțiilor cu reprezentanții SIS nu au fost prezentate dovezi clare, concludente, cu privire la presupusele acțiuni invocate”. Din cele 18 persoane vizate, au fost expulzate șapte. Din șase solicitanți de azil, cinci nu aveau decizia finală a instanței.

Solicitat de IPN, Hasan Barış, directorul Filialei Durlești a Liceului „Orizont”, a spus că Directorul Departamentului relații cu publicul al Liceului „Orizont”, Yasin Özdil, a fost condamnat, acum două zile, la 12 ani de închisoare. Aceasta este a cincea condamnare în rândul celor șapte cetățeni turci expulzați din Republica Moldova în septembrie 2018. Potrivit directorului, încă două persoane sunt în așteptarea sentinței.

Procuratura municipiului Chișinău a pornit două cauze penale pe fapt, în contextul trecerii ilegale a frontierei de către deputatul Ilan Șor. Primul dosar vizează „neglijența în serviciu admisă de către angajații Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Chișinău”. Iar cel de-al doilea este pe faptul „abuzului de serviciu, comis de către factori de decizie ai Companiei Avia Invest” (concesionarul Aeroportului). Potrivit celor constatate până în prezent, mai multe persoane au traversat ilegal frontiera de stat prin segmentul de trecere al Aeroportului Internaţional Chișinău, în calitate de pasageri ai unor curse charter, eludând controlul vamal şi cel de frontieră.

În legătură cu informațiile publicate de Procuratura Generală, compania „Avia Invest a dat o reacție președintele Consiliului de directori „Avia Invest”, Ilan Șor nu a părăsit țara prin Aeroportul Internațional Chișinău”.

Fostul deputat, omul de afaceri condamnat, Veaceslav Platon susține că o parte din suma fraudată din sistemul bancar al Republicii Moldova poate fi în prezent recuperată. Potrivit lui, în procesul de devalizare a sistemului bancar a fost formată o datorie artificială de două miliarde de lei a Băncii de Economii față de „Victoriabank”. „Banii nici n-au ieșit din „Victoriabank”, am toate dovezile. „Victoriabank” este responsabilă pentru un acord de escrocherie? Este responsabilă”, spune Veaceslav Platon.

Scutirile fiscale pentru industria hoteluri-restaurante-cafenele (HoReCa) și acordarea tichetelor de masă reprezintă o măsură de încurajare a consumului care, din punct de vedere economic, nu este corectă. Ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița a precizat la ședința Clubului Presei Economice că, dacă nu exista reluarea programului cu Fondul Monetar Internațional, statul avea probleme cu finanțarea deficitului bugetar pentru că nu ar mai fi existat susținerea financiară a Uniunii Europene. „Prima prioritate era relansarea programului cu FMI pentru a obține suportul bugetar din partea UE, care să asigure stabilitatea bugetului pe 2019. Ne-am adresat la Guvernul României pentru un împrumut și vom finanța deficitul inclusiv din surse noi de finanțare.”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, anunță majorarea salariilor în sistemul medical. Primele majorări ar putea avea loc chiar din lunile septembrie-octombrie. Potrivit ei, primii care vor beneficia de majorări vor fi medicii care lucrează de gardă. „Va fi un număr foarte mare de oameni pentru că astăzi gărzile le fac cei care au nevoie de acești bani și îl câștigă cinstit. Gărzi fac acolo unde nu este suficient personal medical. Astfel, dacă o să mărim plata pentru o gardă – de patru ori – un singur serviciu de patru ori, va fi resimțit”, spune șefa Ministerului Sănătății. Ala Nemerenco afirmă că o gardă ar putea să coste, brut, sub o mie de lei.

Până la sfârșitul anului, în capitală vor fi redeschise cinci grădinițe, cu 30 de grupe, care vor fi frecventate de către 600 de copii, transmite IPN citând un comunicat de presă al Primăriei municipiului Chișinău.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.