Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 19 octombrie 2018

De pe poziția unuia dintre patriarhii politicii moldovenești, Vladimir Voronin prezice că apropiata campanie electorală pentru parlamentare va fi foarte interesantă pentru că sistemul mixt de vot „distruge toți anii de independență”. „Nu se știe până la urmă ce fel de Parlament o să avem. În Parlament o să vină cei cu bani mari și cu promisiuni”, a menționat liderul comuniștilor în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

Vladimir Voronin a spus că Partidul Comuniștilor a rămas singurul partid cu adevărat de stânga. „Noi nu vom putea să ne coalizăm cu cineva nici în alegeri parlamentare, nici în cadrul activităților politice datorită ideologiei și politicilor noastre”, a adăugat comunistul. În ceea ce privește o posibilă participare în scrutin, președintele PCRM spune că și-ar înainta candidatura în circumscripția uninominală unde va candida și președintele Igor Dodon, unul din discipolii săi transfugi, pe care nu o dată l-a numit trădător.

Concluzionând pe marginea pledoariilor liderului PCRM, experții IPN afirmă că domnia sa, totuși, nu va avea plăcerea să se confrunte frontal cu liderul informal al PSRM, Igor Dodon, la parlamentare din 24 februarie 2019. În primul rând, Igor Dodon s-ar speria de o astfel de perspectivă. Prea grele sunt argumentele făuritorului și mentorului său politic. În al doilea rând, Igor Dodon a declarat că și-ar dori să participe la alegeri pe lista națională de candidați ai PSRM, doar în calitatea de locomotivă electorală a formațiunii. În al treilea rând, există restricții de ordin constituțional ca șeful statului să fie promotor al intereselor vreo unui partid politic. Probabil, ultimul lucru este chiar benefic pentru Igor Dodon, permițându-i acestuia să evite o confruntarea directă cu Vladimir Voronin, în pofida „mixturii de resurse financiare și propagandistice de care dispune PSRM”.

După anihilarea veleității PDM de a substitui implementarea Acordului de asociere cu UE cu introducerea în Constituție a unei sintagme, PSRM, PLDM și PL își motivează decizia de a nu susține proiectul PDM prin faptul că integrarea europeană trebuie înfăptuită, nu doar declarată, precum și prin faptul că actuala guvernare nu ar implementa prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Opiniile au fost exprimate la emisiunea „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova.

Punctul pe „i” și capacul pe subiectul cu sintagma în Constituție îl pune deputatul în Parlamentului European, Siegfried Mureșan, care spune că Republica Moldova are nevoie de o guvernare responsabilă, care ar promova reformele și ar respecta standardele democratice. Solicitat de Europa Liberă să comenteze eșecul suferit de către PDM în tentativa de a introduce sintagma „integrare europeană” în Constituție, eurodeputatul a declarat că eșuează oricine dorește prin vorbe să-și lipească pe frunte eticheta de pro-european și să câștige capital politic de pe urma ei.

L-o fi auzit sau nu, dar președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susține că decât o coaliție cu Partidul Democrat în următorul Parlament, mai bine în opoziție. În plus, o coaliție în legislativ ar fi posibilă fără PDM, în opinia liberalului, dar acest lucru depinde de partidele de dreapta.

Până atunci, restanțe la justiție pe segmentul integrării europene? Le lichidăm pe ultima sută de metri legislativă! Astfel, conform unei inițiative în curs de examinare, arestul preventiv nu va fi aplicat, dacă sunt îndeplinite cumulativ patru condiții: dacă inculpatul și-a recunoscut vina, dacă a săvârșit infracțiunea fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice, dacă infracțiunea nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei și dacă nu a fost săvârșită de un grup criminal organizat sau organizație criminală.

Deocamdată, precum a amintit deputatul Partidului Liberal Democrat, Vadim Pistrinciuc, în Republica Moldova „arestul preventiv este ca o pârghie de a fabrica dosare, oamenii sunt arestați și peste două luni își recunosc vina”.

Restanțe în energetică? Încă nu le recunoaștem, dar experții Asociației Comunitatea „WatchDog.MD” consideră că există premise de revizuire a tarifelor pentru energia termică și electrică livrată de SA „Termoelectrica”. La determinarea noilor tarife trebuie să se țină cont și de valoarea devierilor financiare care s-au format după micșorarea tarifului la gazele naturale. Experții cer ANRE să argumenteze de ce până acum nu a fost revizuit tariful la căldură și să prezinte informații privitor la unele costuri care sunt incluse în tarif.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.