Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 18 ianuarie 2019

125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie, potrivi unei decizii aprobate de Guvern.

Cele mai multe secții vor fi deschise în Italia (29), România și SUA (câte 12), Federația Rusă (11), Franța (7), Portugalia și Spania (câte 5). În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi deschise patru secții de votare, în Ucraina, Canada și Turcia, câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania, câte două secții. Câte o singură secție de votare va fi deschisă în alte 19 țări.

Partidul Socialiștilor își exprimă indignarea profundă față de decizia Guvernului de a deschide doar 11 secții de votare pe teritoriul Federației Ruse pentru alegerile din 24 februarie. Potrivit PSRM, în cele 11 secții de votare pe care guvernarea intenționează să le deschidă vor putea vota nu mai mult de 10% din numărul cetățenilor moldoveni care se află pe teritoriul Rusiei.

Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi cruciale pentru viitorul țării. Acestea trebuie să fie libere și transparente, în conformitate cu standardele internaționale. Îndată cum ciclul electoral este complet, aleșii trebuie să-și prea mandatele fără pauze. Declarații în acest sens au fost făcute de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul afacerilor externe și europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, aflat într-o vizită în Moldova.

Expertului IDIS „Viitorul”, Ion Tăbârță, menționează că o parte dintre cetățeni știu că s-a schimbat sistemul electoral, dar nu știu ce anume. Deși mulți cunosc de circumscripțiile electorale, nu cunosc în ce circumscripție sunt și care sunt candidații. În localitățile din țară lucrurile sunt mai simple pentru că oamenii cunosc unde trebuie să voteze, de aceea mai puțin contează numărul circumscripției. Cu totul altfel stau lucrurile stau în municipiul Chișinău, unde mulți cetățeni nu cunosc din ce circumscripție fac parte, nu mai spunem de concurenții electorali.

Potrivit lui Ion Tăbârță, ca să amplifice confuzia, partidul de guvernământ a introdus inițiativa de organizare a referendumurilor consultative.

Andrian Candu a cerut explicații ANI după ce în presă au fost publicate certificatele de integritate a doi potențiali candidați care, fiind condamnați de prima instanță, au primit verdicte diferite de la Autoritatea Națională de Integritate. Este vorba despre primarul degrevat din funcție al orașului Orhei, Ilan Șor, și primarul orașului Râșcani, Victor Bogatico, potențial candidat la parlamentare pe circumscripția nr. 4, Râșcani. În cazul lui Bogatico, în certificatul de integritate este menționat că a fost condamnat pe articolul 326 al. 2 din Codul Penal al Republicii Moldova, iar în certificatul lui Șor, care, la fel, a fost condamnat de prima instanță, nu există vreo mențiune de acest gen.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, consideră că ANI ar trebui să verifice și corectitudinea conținutului declarațiilor de avere ale candidaților. consideră că declararea veniturilor și proprietăților este importantă pentru că fiecare candidat vrea să ocupe o funcție publică. Astfel, cetățeanul trebuie să vadă cu ce proprietăți și venituri vine această persoană și s-o urmărească în ce măsură utilizează poziția pe care o are pentru a-și spori averile.

Guvernul prognozează pentru 2019 un salariul mediul lunar pe economie în cuantum de 6975 de lei lunar, cu 9% mai mare decât anul trecut în termeni nominali Salariului mediu lunar pe economie se utilizează la calcularea se folosește în calitate de plafon la calcularea indemnizațiilor de asigurare socială de stat, precum și la calcularea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii din ajutorul material acordat de sindicate și patronate.

În dorința de a produce rapid reforma salarizării, guvernarea a admis mai multe erori tehnice, în primul rând la nivelul Ministerului Finanțelor, care a pregătit proiectul legii salarizării. De această părere este deputatul socialist Vlad Batrîncea. În opinia lui, lucrurile pe care le face conducerea țării nu trebuie să se producă în grabă și doar în scopuri electorale. Vlad Batrîncea spune că la unii tineri pedagogi au crescut salariile, iar la profesorii cu experie nță fie au rămas lefurile la același nivel, fie au scăzut. În plus, salarii mai mici primesc directorii instituțiilor de învățământ. Potrivit lui, probleme sunt și în sistemul de pensionare.

Un sondaj de opinie arată că peste 80% din respondenți nu cred că judecătorii din Republica Moldova sunt independenți și doar 17% din respondenți consideră contrariul. Cât privește soluțiile judecătorilor din Moldova, 35% din avocați le consideră echitabile și adoptate fără influențe din exterior, în timp ce 64% nu sunt de acord cu această afirmație. Sondajul a fost realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Studii de Marketing „CBS-AXA”, la comanda Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției din țară, 73% din avocații respondenți au răspuns că există multă corupție, 14% că există puțină corupție, 2% că nu există corupție, iar 11% nu au oferit un răspuns. În ce privește evoluția fenomenului corupției în sectorul justiției din 2011 până în prezent, 26% din respondenți au răspuns că fenomenul a scăzut (în 2015 – 15%), 35% – că este la același nivel (în 2015 – 28%), 34% – a crescut (în 2015 –  53%). Întrebați despre percepția cu privire la nivelul corupției în prezent în sectorul justiției 69% din avocați au răspuns că este răspândită la toate nivelurile, iar 19% consideră că aceasta este răspândită cu precădere la nivelul conducerii instituțiilor.

Proiectele a șase fotografe din Republica Moldova, realizate pe parcursul a patru luni sub ghidajul foto-jurnalistelor din România Ioana Moldovan și Ioana Cîrlig, au fost vernisate la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Chișinău. Pentru fotografa Elena Covalenco proiectul a fost o provocare. Protagoniștii ei sunt doi tineri cu dizabilități, soț și soție, din Fălești. „Dragostea pe care o împărățesc unul față de celălalt îi ajută să treacă peste toate provocările vieții”, spune fotografa.

Expoziția conține în jur de 60 de lucrări și va fi deschisă publicului până pe 31 ianuarie.

 Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.