Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 18 februarie 2019

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. În cardul proiectului, pe mai multe sectoare albia râului Bâc va fi adâncită și va fi curățată de nămol, de gunoi și de elemente de construcție. De asemenea, este prevăzută și amenajarea terenului adiacent ca zonă de agrement, cu plantare de arbori și arbuști, amenajare de alei, piste de bicicliști, instalare iluminat stradal și mobilier urban. Zonele de intervenție sunt: din orașul Vatra – până la strada Grădina Botanică din Chișinău, pe o lungime de 24,56 km și încă 21,38 km în raionul Strășeni.

Contractul pentru autobuzele expuse în PMAN va fi semnat miercuri. Potrivit primarului, după semnarea contractului, autobuzele vor circula pe itinerare neacoperite în prezent de transport public. La stabilirea rutelor se vor lua în calcul  solicitările locuitorilor capitalei. În principal, este vorba de străzile Nicolae Testemiţanu, Albișoara, Maria Drăgan. La fel, va fi suplinit numărul de autobuze pe str. Milescu Spătaru, unde circulă insuficient transport public.

Ilan Șor spune că după ce va câștigă alegerile, partidului „Șor” va propune un proiect de lege care să ofere deputaților aleși în circumscripții uninominale drept de veto în raport cu deciziile administrației publice locale, pentru un control mai eficient în toată țara și, în special, la Chișinău. Formațiunea își asumă, timp de 18 luni, să construiască cel mai mare parc de distracții din regiune – „MoldovaLand”. Acesta va fi construit cu bani din bugetul Chișinăului, iar accesul pentru orășeni pe teritoriul acestuia va fi gratuit.

În cadrul unor întâlniri cu alegători de la Nisporeni, acolo unde candidează pe circumscripția uninominală, Vlad Plahotniuc a declarat că Partidul Democrat a promovat și va pune în aplicare mai multe inițiative sociale de susținere a familiilor cu copii. Liderul PDM a discutat cu angajații grădiniței „Povestea” și cu părinții care își duc copiii la această instituție. Vlad Plahotniuc le-a vorbit despre inițiativa partidului pe care îl conduce, votată de către Parlament în primă lectură, ca fiecărui copil, până la vârsta de 18 ani, să-i fie oferiți lunar câte 200 de lei.

Reprezentanții Partidului „Democrația Acasă” fac apel către instituțiile mass media și organizațiile naționale și internaționale de apărare a drepturilor omului să se autosesizeze privind cazul candidatei Alina Panico, stabilită în România, căreia i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republici Moldova pe motiv că ar prezenta pericol pentru securitatea națională.

Potrivit Poliției de frontieră, cazul din data de 16 februarie, când a fost oprită intrarea unui microbuz pe teritoriul Republici Moldova, interdicția a vizat doar mijlocul de transport, nu și persoanele care se aflau în autovehicol. Acestora nu li s-a interzis intrarea în țară, având posibilitatea să traverseze frontiera oricând doresc, utilizând alte mijloace de transport.

Partidul Socialiștilor constată că, în ultima perioadă, apar mari semne de întrebare față de legitimitatea alegerilor parlamentare din 24 februarie. Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, a menționat că, deși Republica Moldova are un Cod Electoral, regulile de joc nu se respectă de către concurenții electorali. Se constată utilizarea masivă a resurselor administrative de către partidul de guvernare, dar și acțiuni de corupere a alegătorilor prin oferirea de cadouri electorale, interzise de lege. Juristul mai spune că este vorba și de atacuri la adresa PSRM, cu învinuiri false din partea unor concurenți electorali cu privire la anumite finanțări obscure.

Candidatul PDM în circumscripția uninominală nr. 50 susține că Partidul Democrat a demonstrat că realizează fapte și nu vorbe, inclusiv pentru cetățenii plecați în afara statului. De cealaltă parte reprezentantul Blocului electoral ACUM afirmă că Republica Moldova este un stat capturat, iar cetățenii din diasporă își doresc o alternativă politică. Reprezentantul Partidului Național Liberal consideră că problemele din Republica Moldova pot fi soluționate doar prin unirea cu România, iar candidatul independent Oleg Brega spune că are experiență în apărarea drepturilor omului și că va fi un deputat neșantajabil, incoruptibil, care va reprezenta cu adevărat oamenii de rând. Declarațiile au fost făcute la dezbaterile publice cu tema: „Alegeri 2019: Va rog să mă alegeți deputat din partea Diasporei de Vest pentru că...”, ediția a 106-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN.

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, au fost lansate și urmează a fi încheiate în termen de maximum 23 de luni. „ După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla”, a spus premierul Pavel Filip.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.