Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 17 iulie 2019

Un copil de 11 ani din municipiul Chișinău a fost internat în stare extrem de gravă la Spitalul clinic municipal de boli contagioase de copii, fiind diagnosticat cu rabie. Se cunoaște că a fost în contact cu câinii. Urmă de mușcătură nu are, dar putea contracta virusul printr-o zgârietură, contactând cu saliva animalului bolnav. Agenția Națională de Sănătate Publică atenționează, în cazul unor mușcături de animale, imediat să se prelucreze rana, să fie spălată cu săpun și apă curgătoare, dată cu tinctură de iod – acțiuni ce asigură înlăturarea a 50-70% din cantitatea de virus din rană. La fel, se cere adresarea operativă la medic, care va decide necesitatea și volumul vaccinării curativ-profilactice antirabice. Rabia poate fi prevenită, nu și tratată. Imunizarea contra rabiei este gratuită, iar vaccinul, fiind administrat la timp, este un preparat eficient în prevenirea cazurilor de boală.

În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, realizată în Penitenciarul numărul 13, fostul premier Vlad Filat, condamnat în 2015 la nouă ani de închisoare pentru trafic de influență și corupere pasivă, spune că implicarea ex-liderului PDM, Vlad Plahotniuc, în evenimentele (de deturnare a protestului pașnic – n.r.) din 7 aprilie 2009 a fost una plenară.Eu sunt sigur că el va răspunde. Întrebat de către moderatoare de ce nu încercat să-l oprească atunci când era premier pe Vlad Plahotniuc văzând că se face vinovat de multe rele, Vlad Filat a răspuns că, deși a întreprins unele măsuri, inclusiv unele declarații publice dure în 2011 și 2013, nu a reușit, pentru că nu era suficientă doar încercarea sa sau acțiunile sale, era necesară să fie și o poziție consolidată, care a lipsit.

Vlad Filat a mai menționat că în ultimul timp a observat „o temere din partea unora, că cineva ar ieși din închisoare, totodată și dorința altora ca cineva să se afle în închisoare”. De asemenea, fostul lider al PLDM a declarat că își va demonstra nevinovăția în primul dosar, în care deja este condamnat. Totodată, a menționat că i se pare absolut nedrept ca un om să fie condamnat atunci când nu deține nicio funcție în stat, iar oamenii care au condus băncile devalizate, care au semnat oferirea de credite, care au condus instituții, care nu trebuiau să informeze, dar să acționeze, să intervină prompt, sunt „bine mersi”. „Eu nu vreau ca cineva să îmi urmeze calea”, dar lucrurile trebuie clarificate până la capăt, a afirmat fostul premier. Totodată, Vlad Filat a declarat că, după trei ani de solicitări, îi vin din partea instituțiilor statului răspunsuri și că a obținut acte care „demontează” acuzațiile de corupere pasivă pentru care a fost condamnat.

Nu am probe, dar eu consider că chestiunea în cauză cu privire la demiterea mea demult se pregătea și nu pot să spun de cine”, a declarat Victor Micu, ex-președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu demis din funcție, referindu-se la ultima perioadă de când s-a schimbat guvernarea. „Poate personalitatea mea o asociază cu guvernarea precedentă în sensul dat, orice instituție are un șef și poate trebuia de schimbat fața instituției”, a afirmat ex-președintele CSM.

Potrivit lui Evghenii Sîrbu, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (serviciu pe care în conduce) a inițiat mai multe investigații financiare în privința Energokapital. Au fost descoperite mai multe tranzacții în zone offshore, beneficiar final fiind o companie care are tangențe cu regiunea transnistreană. „La acea perioadă (în 2015) a fost inițiată o cauză penală care se afla la Procuratura Generală”, a spus Evghenii Sîrbu. Întrebat de parlamentari dacă cunoaște că pe conturile „Energocom” sunt înghețați 50 de milioane de lei, care ar urma să ajungă în offshore-uri, Adrian Pritula a declarat că banii sunt din fondul propriu al companiei, care se acumulează din 2004. Nu sunt bani înghețați, ci sunt „rulajuri (fonduri de rulment) pentru achitarea plăților la energie electrică la termen”.

Deputatul independent Viorel Melnic și-a depus mandatul de deputat. Anunțul este făcut într-un comunicat de presă al Parlamentului. El a câștigat pe circumscripția nr. 48 Regiunea Transnistreană-Sud, care cuprinde teritorial orașele Slobozia, Tighina și Tiraspol.

În Republica Moldova, va conta implementarea intențiilor expuse în programul noului Guvern. Vor conta schimbările reale pe care acestea le va produce. „În acest spirit vom continua sprijinirea procesului de reformă”, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, în cadrul unor dezbateri în Parlamentul European privind situația în Republica Moldova. Potrivit oficialului european, este îmbucurător faptul că Moldova are acum un Guvern care e gata să lupte cu corupția și schimbe țara.

Revizuirea numărului populației din Republica Moldova, care arată că în țară, la începutul anului 2019, trăiau 2 681 735 de persoane cu reședință obișnuită, trebuie să determine politicile care trebuie implementate în acest sens. Declarația aparține analistului de programe din cadrul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova, Eduard Mihalaș. „De exemplu, conform noilor date, avem una din cele mai înalte rate ale fertilității din Europa, avem o populație mai îmbătrânită sau că tinerii, în mare parte, emigrează, tocmai aceste date ne ajută să decidem ce tip de politici sunt necesare și cum putem să le implementăm”, a afirmat Eduard Mihalaș.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului a declarat că a discutat la Moscova în cadrul întrevederii cu Dmitri Kozak, viceprim-ministru al Federației Ruse, despre asigurarea neîntreruptă a Republicii Moldova cu gaze naturale, ținând cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. „Totodată, am examinat solicitarea părții moldovenești de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începând cu ‪1 septembrie curent”, susține președintele. Igor Dodon l-a prezentat la Moscova pe candidatul la șefia Moldovagaz. Vadim Ceban este în prezent adjunctul bașcanului UTA Găgăuzia. Candidatura lui trebuie să fie aprobată de Guvern, precum și de Consiliul de Observatori al Moldovagaz, condus de reprezentanții Gazprom.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.