Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 17 decembrie 2018

Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr au creat Blocul electoral ACUM. Atât Maia Sandu, cât și Andrei Năstase susțin că celor două formațiuni nimic nu le poate sta în cale în dorința mare de libertate, dorința mare de a edifica în Republica Moldova un stat de drept, cu o justiție funcțională, cu o economie funcțională, cu un trai mai bun acasă.

PAS și PPPDA au depus la CEC cererea pentru înregistrarea blocului ACUM. Andrei Năstase a accentuat că au fost respectate cu strictețe toate legile și criteriile pentru formarea blocului. „Chiar dacă am avut experiențe nu chiar foarte bune în trecut cu acest organ de stat, ne exprimăm speranța că lucrurile de această dată se vor întâmpla altfel, că toată lumea este conștientă de necesitatea și de obligația de a respecta legea și de a respecta dreptul omului de a vota”, a spus Maia Sandu.

Partidul Liberal anunță că va participa în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în cadrul blocului ACUM. După anunțul făcut de PL, Valeriu Munteanu, care recent a părăsit formațiunea anunțând că va merge în scrutinul parlamentar împreună cu Blocul ACUM, a scris pe Facebook că „există o discrepanță astronomică între declarațiile proliferate în spațiul public de președintele PL, conducătorul PL și ceilalți lideri ai partidului despre blocul ACUM și liderii acestuia și decizia de fațadă, prezentată cu stângăcie astăzi”, opinează Valeriu Munteanu.

Partidul Unității Naționale (PUN) nu participă la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și va sprijini blocul electoral ACUM prin declarații politice și va oferi orice ajutor după necesitate, cu excepția celui financiar, fără a negocia locuri pe listă și a înainta candidați pe circumscripții.

Într-o conferință de presă, președintele PUN, Anatol Șalaru, a spus că e o decizie dictată de pericolul preluării puterii de către coloana a cincea, reprezentată de Igor Dodon și PSRM, de rezoluțiile instituțiilor europene care au constatat o erodare puternică a statului de drept și o degradare a democrației, dar și pericolul perpetuării unui regim hibrid Plahotniuc-Dodon.

Partidul Liberal Reformator anunță că la ședința Biroului Politic Național al partidului a fost luată decizia ca PLR să susțină în alegeri, necondiționat, blocul electoral ACUM și face apel către toți membrii și simpatizanții formațiunii să facă la fel.

Mai multe ONG-uri își declară profunda îngrijorare în legătură cu modul total netransparent, potrivit lor, de numire a ultimilor trei judecători la Curtea Constituțională, de către Consiliul Superior al Magistraturii, Guvern și Parlament. Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Raisa Apolschii au fost numiți într-o grabă fără precedent și fără a respecta vreo procedură de numire, în circumstanțe care trezesc suspiciuni cu privire la posibile interese ascunse în spatele acestor numiri, susțin reprezentanții societății civile.

Niciodată, până acum, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova nu a fost apreciat atât de diferit, chiar contradictoriu de către diferite părți implicate în proces, dar și de către observatori interni și externi. Existența a două adevăruri în același spațiu și despre același proces, au discutat participanții la dezbaterile publice cu tema: „Anul 2018: realizări, nereușite și provocări în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova”, ediția a 99-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

În opinia expertului Igor Boțan, Acordul de Asociere este cel mai important document, pe care Republica Moldova l-a semnat vreodată și nu există domenii ale vieții publice, fie economic, social sau de altă natură, care să nu fie atinse de acest document. Și acest lucru a fost spus chiar și de actualii lideri ai Partidului Socialiștilor că nu există alternativă pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, teză enunțată atunci când Zinaida Greceanîi candida și atunci când a devenit premier. „În anul curent, sigur s-au întâmplat lucruri foarte importante. Este vorba despre mesajul pe care Igor Dodon l-a transmis liderilor mondiali la Forumul de la Crans Montana, prin care a asigurat liderii mondiali că lucrează la un proiect care să pregătească Republica Moldova de aderarea la Uniunea Europeană, atunci când această problemă va fi inclusă în agendă. Și pentru că am ajuns în 2018, faptul că Parlamentul nu a putut adopta modificările la Constituție ca vectorul european să fie consacrat, așa cum prevede Declarația de Independență, sigur că este un lucru care poate fi regretat, dar pentru aceasta există explicații”, a notat expertul, menționând că, în sensul integrării europene, cadrul constituțional este pregătit încă din 1991.

Expertul a menționat că documentele spun foarte clar că situația din Republica Moldova, la capitolul democrație, este una proastă și în degradare. Pe de altă parte, tot documentele, rezoluțiile Uniunii Europene, spun că s-au realizat anumite progrese în domeniul social-economic și acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se discută despre realizări și nereușite. Igor Boțan afirmă că cele două rezoluții ale Parlamentului European menționează anumite succese și acestea nu port fi negate: „De exemplu, s-a făcut ordine în sistemul bancar, s-a făcut ordine la vamă, aici crescând încasările și acestea nu pot fi negate. Pe de altă parte – derapajul democratic există”.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.