Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 16 iulie 2019

Fostul premier Vlad Filat susține că, ideea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost una necesară și nu a avut drept scop ceea ce s-a întâmplat în realitate. Vladimir Filat a mai spus că Ilan Șor a fost o interfață în cazul dat, iar la Aeroport beneficiarul de la început a fost Vlad Plahotniuc. În altă ordine de idei, fostul premier spune că în detenție a devenit alt om. Potrivit premierului, după eliberare, pasul următor este reabilitarea. „Cu siguranță, mă voi ocupa având cu totul și cu totul altă abordare”, a notat fostul prim-ministru.

Procurorii au ridicat și examinat înregistrările video de pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău în dosarul pornit pe faptul trecerii ilegale, în perioada 14 – 17 iunie, a frontierei de stat de către deputatul Ilan Şor, acuzat într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, în lipsa unui acord al Curții de Apel Cahul, instanță care judecă cauza penală în privința deputatului și în cadrul căreia față de inculpat a fost aplicată măsura preventivă – obligarea de a nu părăsi țara, acesta a traversat, în mod ilegal, frontiera de stat, eludând controlul vamal și cel de frontieră, părăsind teritoriul Republicii Moldova.

Subsecretarul de Stat pentru afaceri politice al Departamentului american de stat, David Hale, susține că actualmente este un moment istoric pentru Republica Moldova și pentru cei cărora le pasă de democrație și de valorile comune. „Noi i-am asigurat Republicii Moldova un sprijin financiar de 1.5 miliarde de dolari, suntem foarte mândri de acest fapt. Mai sunt multe lucruri de făcut aici, iar acestea trebuie să se bazeze pe agenda de reforme – aceasta este baza care ne permite să schimbăm lucrurile, iar noi suntem dedicați cauzei. I-aș încuraja pe moldoveni să continue pe această cale, iar SUA și ceilalți vor fi acolo pentru a-i ajuta”, a spus David Hale.

Președintele Comisiei parlamentare privind frauda bancară, Alexandru Slusari, spune că reprezentanții companiei Kroll sunt dezamăgiți de lucrul organelor de anchetă din Republica Moldova. „La întâlnirea cu noi, ei au spus acest lucru franc. Acesta înseamnă că timp de patru ani nu s-a întâmplat nimic aici în privința recuperării banilor. Dânșii au spus că dacă în 2015, pe urmele fierbinți ale furtului, ar fi fost întreprinse măsurile necesare de a recupera banii, dacă ar fi fost aplicat acest mecanism de rambursare a banilor, era posibil de a întoarce banii în măsură semnificativă. (...) A fost un sabotaj din partea guvernării precedente”, a declarat Alexandru Slusari.

Întâlnirea la care s-a discutat emiterea garanțiilor de stat în vederea acordării creditelor de urgență de către Banca Națională pentru cele trei bănci implicate în furtul miliardului, deși statul nu administra instituțiile financiare, a fost inițiată de către Vladimir Plahotniuc (pe atunci prim-vicepreședinte al PDM), sprijinit de Vlad Filat (pe atunci președinte al PLDM). În urma audierilor de la comisie din 16 iulie, la care au fost prezenți Victor Bodiu, fost membru al Consiliului BEM și Igor Corman, fost președinte al Parlamentului, a rezultat că la acea ședință, Vladimir Plahotniuc, susținut de Vlad, Filat, a încercat să îi convingă pe cei prezenți că este necesară emiterea de hârtiilor de valoare în vederea acoperirii creditelor de urgență acordate de BNM în favoarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank. „80% din fluxul de bani sustrași din cele trei bănci a avut loc între începutul și sfârșitul lunii noiembrie 2014 după acordarea garanțiilor de stat. După acordarea garanțiilor de stat de către guvernul Leancă, De la BEM, prin Banca Socială, grupul Șor a scos din bănci suma de 13,54 miliarde lei”, a spus Alexandru Slusari.

Grupul de urmărire penală, care desfășoară ancheta în dosarele fraudei bancare, va fi extins. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se spune că, pe lângă procurorii anticorupție, reprezentanții Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale și Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor, grupului de urmărire penală se vor alătura ofițeri de urmărire penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, experți judiciari și experți contabili ai Băncii Naționale și Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Valoarea sechestrelor aplicate este de aproape trei miliarde de lei, iar suma prejudiciului recuperat, la data de 15 iunie 2019, este de 2,2 miliarde de lei, dintre care active proprii ale băncilor – 1 203,4 milioane de lei, iar pe titluri executorii – 1 073,2 milioane de lei.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a fost revocat din funcție. Decizia a fost luată cu votul a nouă din zece membri ai CSM prezenți la ședință. Chestiunea privind revocarea lui Victor Micu din funcția de președinte a fost inclusă suplimentar pe ordinea de zi a ședinței, la solicitarea lui Petru Moraru, membru CSM. Acesta a declarat că Victor Micu, într-o perioadă complicată pentru sistemul judecătoresc, a plecat la odihnă și „nu a făcut frumos”. După procedura de revocare,Victor Micu a declarat că în activitatea sa întotdeauna a stat în apărarea independenței sistemului judecătoresc.

Președintele Republicii Moldova va putea desemna, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, ca urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial. Parlamentul a votat astăzi, 16 iulie, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens, pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Asociației Obștești „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, Ion Dron a declarat că demontarea sistemului fostului regim de guvernare este un lucru benefic. Opinia este exprimată implicit din postura de președinte al unei asociații care „de ani de zile monitorizează felul în care instituțiile statului sunt implicate în diferite scheme obscure în detrimentul cetățeanului”. Potrivit lui, „această piramidă mafiotă, care există în Republica Moldova, de atacuri, de deposedare de bunuri și bani, precum și de preluare a afacerilor, să fie stârpită odată și odată din rădăcini”.

Administratorul „Univers Vin” SRL din Nisporeni, Oleg Roșca, susține că s-a pomenit cu contul bancar blocat ca urmare a unei hotărâri judecătorești prin care s-a dispus încasarea a trei milioane de lei pentru o pretinsă datorie față de o altă vinărie. Președintele Asociației Obștești  „Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice”, Ion Dron, care l-a însoțit pe vinificator la conferință,  susține că Oleg Roșca este unul dintre mulți care au avut de pătimit de pe urma schemelor obscure  din domeniul vinificației.

Avocatul Dumitru Pavel, profesorul universitar Dorin Cimil și consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi au fost desemnați în calitate de membri ai Comisiei Electorale Centrale și confirmați în funcții de către Parlament. Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către președintele țării și alți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.