Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 13 martie 2019

Republica Moldova rămâne semnificativ în urmă în ceea ce ține de existența unui sistem judecătoresc independent funcțional, care este un element indispensabil în capacitatea statului de a oferi acces la justiție pentru locuitorii și instituțiile țării. Chiar dacă au fost întreprinse multe reforme legislative semnificative, independența sistemului judecătoresc este departe de a fi obținută în Moldova. În aceste condiții, încă mai sunt necesare reforme, dar mai mult decât atât, este nevoie de o schimbare a mentalității și a culturii de lucru a judecătorilor, care trebuie să protejeze și să promoveze independența judiciară în munca lor. Concluziile și recomandările în acest sens se regăsesc într-un raport al Comisiei Internaționale a Juriștilor (ICJ), prezentat la Chișinău în cadrul unui eveniment organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Autorii raportului sunt de părere că trebuie modificată componența CSM prin anularea calității de membru din oficiu a ministrului justiției, procurorului general și președintelui Curții Supreme de Justiție. Numărul judecătorilor din instanțele de fond ar trebui majorat pentru a asigura un nivel mai ridicat de reprezentativitate. În opinia lor, instituția numirii inițiale a judecătorilor pentru o perioadă de cinci ani trebuie să fie exclusă, iar judecătorii CSJ trebuie să fie desemnați de către președinte, similar altor judecători, și nu de către Parlament, etc., etc.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan, consideră că declarația pe care a făcut-o blocul ACUM privind un pachet de proiecte pe care le va propune în Parlament, este, mai mult, o contraofertă pentru Partidul Democrat decât pentru Partidul Socialiștilor. „Se adoptă la început o declarație politică, prin care se spune că avem voința politică să facem această deoligarhizare. După care, dacă acceptă, PDM găsește argumente să convingă directorii instituțiilor respective să plece în demisie. Doar să-i convingă, pentru că nu poate să-i dea afară”, a spus Igor Boțan, referindu-se la faptul că blocul ACUM a propus votarea unui pachet de legi privind demiterea mai multor șefi ai instituțiilor statului.

După ce blocul ACUM DA PAS a refuzat invitația Partidului Socialiștilor la dialog în vederea formării unei majorități parlamentare, copreședintele blocului, Andrei Năstase, spune că proiectele de legi propuse de ACUM vor fi discutate în Parlament, dar nu pe la sediul vreunui partid. Politicianul spune că toate aceste inițiative au fost făcute publice înainte de propunerile formațiunilor de a forma coaliții și sunt destinate tuturor deputaților nou-aleși.  „Nu am ieșit în față să spunem că vrem să facem alianță cu unii sau cu alții. Am venit cu un set de lucruri care sunt necesare pentru această perioadă. Adresantul nostru este fiecare dintre deputați. Noi lor ne-am adresat pentru că vrem sau nu vrem, Curtea Constituțională, controlată de Plahotniuc, a decis să valideze mandatele tuturor”, a declarat Andrei Năstase la emisiunea „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Organizarea transportului către secțiile de votare nu constituie o încălcare în sine a legislației electorale. „Dacă cetățeanul a fost adus organizat către secția de votare pentru a vota și este impus sau voința lui liberă nu este manifestată, atunci asta este o abatere cu caracter penal și noi am avut sesizări în ziua votării pe această dimensiune, care au fost transmise conform competenței ca să fie investigate”, a declarat Alina Russu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Comisia Electorală Centrală informează că a plasat pe pagina cec.md, varianta scanată a originalelor proceselor-verbale privind rezultatelor numărării voturilor la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, întocmite de birourile electorale. Astfel, părțile interesate, pot consulta rezultatele votării pe fiecare secție de votare și circumscripție electorală constituite în țară sau peste hotarele țării.

În perioada preelectorală și cea electorală, o parte din radiodifuzori au făcut partizanat politic deschis, favorizând anumiți candidați electorali, pe o parte, și defavorizându-i pe alții, pe de altă parte. În același timp, au fost radiodifuzori care au avut un comportament echilibrat, oferind acces în materialele jurnalistice concurenților electorali atât de pe circumscripțiile naționale, cât și pe cele uninominale. Și portalurile de știri au avut un comportament diferit, fiind identificată o „masă critică” de portaluri care nu au făcut partizanat politic, pe de o parte, dar și „portaluri de partid”, pe de altă parte. Sunt constatări ale raportului final de monitorizare realizat, în perioada 9 ianuarie-24 februarie, în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, de către Asociația Presei Independente și Centrul pentru Jurnalism Independent.

Peste 150 de companii din nouă țări își expun oferta de inovații, tehnologii și echipamente pentru sectorul agroindustrial, produse de uz fitosanitar și fertilizanți, în perioada 13-16 martie, la Moldexpo. La Moldagrotech participă companii din Republica Moldova, Italia, România, Bulgaria, Ucraina. În cadrul evenimentului, vor fi organizate o serie de seminare, mese rotunde, instruiri, în cadrul cărora experți din domeniu vor aborda subiecte actuale pentru a face agricultura mai atractivă.

Academicianul Ion Tighineanu, președinte interimar al Academiei de Științe, este înaintat la funcția de președinte al AŞM. Candidatura acestuia a fost susținută cu majoritatea voturilor marți, 12 martie, de către Adunarea Generală a Secției științe sociale, economice, umanistice și arte din cadrul AŞM, după ce anterior, alte două Adunări Generale, a Secției științe ale vieții și a Secției științe exacte și inginerești, din cadrul instituției, l-au susținut, la fel, cu majoritatea voturilor.

Mai multe stații PECO din capitală au afișat prețuri mai mici la carburanți. Benzina cu cifra octanică 92 costă 18,27 lei pentru un litru, iar cea cu cifra octanică 95 – 18,37 lei. Motorina a ajuns să coste în jur de 16,60 lei. Prețul pentru gazul lichefiat este de circa 10,70 lei.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.