Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 11 decembrie 2018

Într-o conferință de presă Valeriu Munteanu a anunțat că pleacă din PL și va susține viitorul bloc ACUM, despre care spune că reprezintă „opoziția unită, opoziția autentic pro-europeană, pro-românească, anti-Putin și anti-binom”. Potrivit lui Munteanu, Mihai Ghimpu nu dorește ca partidul să meargă în blocul opoziției unite... Bună ocazie de a-l cita pe Nietzsche: „Împinge aceea ce cade!”

În replică pe o rețea de socializare, președintele de onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, l-a numit „mincinos” pe fostul său partizan.

PAS a salutat decizia lui Valeriu Munteanu, iar Andrei Nastase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, a scris pe Facebook: „Le repet tuturor celor șantajați și șantajabili, plecați din politică imediat, nu mai negociați viitorul Moldovei, șantajați fiind cu crimele și păcatele proprii sau ale apropiaților. Viitorul Moldovei nu se negociază”, a declarat politicianul.

Partidul Comuniștilor a decis, în cadrul ședinței Comitetului Central, care a avut loc recent, că va participa la următoarele alegeri parlamentare atât pe liste de partid, cât și în circumscripțiile uninominale. Secretarul executiv al Partidului Comuniștilor și deputată în Parlament, Elena Bodnarenco susține, totodată, că PCRM va boicota referendumul, care va fi organizat în aceeași zi cu scrutinul parlamentar. „În cazul în care ratingul PDM este mic, ei încearcă să mintă cetățenii pentru a-i atrage la alegeri”, spune Elena Bodnarenco.

Cauzele care îi fac pe politicienii găgăuzi să se distanțeze de brandul de partid al DPM și, dimpotrivă, să se adune sub flamura socialiștilor, pot fi identificate în rezultatele sondajelor sociologice, care au avut loc recent în autonomie, scrie într-un articol pentru IPN Veaceslav Craciun din Comrat. Conform barometrului preelectoral, emis de Compania sociologică Date Inteligente, PSRM are șanse mari de a câștiga în două circumscripții din Găgăuzia. Dar încă e devreme pentru previziuni privind toate rezultatele. Oponenții socialiștilor dispun de potențial propriu, care ar putea fi susținut de resursele administrative ale partidului de guvernământ. În afară de aceasta, democrații îi pot susține pe candidați, permițându-le să folosească propagandistic rezultatele programelor derulate de Guvernul lor. Cel puțin, inaugurarea drumurilor reparate prin programe ale DPM de către unii candidați care oficial au părăsit acest partid, are loc sistematic în autonomie.

600 de biblioteci publice din țară vor reprezenta o platformă neutră de educație și informare electorală pentru cetățenii Republicii Moldova. Pe parcursul perioadei electorale, bibliotecile vor oferi spațiu pentru discuții și instruire, acces liber și gratuit la surse și platforme de informare online, precum și consultanță specializată în domeniu, în cadrul proiectului „Promovarea Informării Alegătorilor”, implementat de organizația independentă IREX, cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, apreciază că procesul de integrare europeană este în prezent unul extrem de fragil. În opinia lui, primordiale sunt criteriile și condițiile politice în relația cu UE, apoi urmează cele tehnice, financiare și sociale. Dacă nu întrunește condițiile politice, Republica Moldova nu trebuia să se aștepte să primească asistența macrofinanciară de 100 de milioane. „UE a fost cea mai generoasă instituție internațională care a menținut și a injectat financiar Republica Moldova”, a afirmat Iurie Reniță.

În cadrul ciclului „2018: cum a fost și cum n-a fost!?”, Agenția de presă IPN prezintă viziunea oficialităților și a societății civile asupra domeniului apărării. Din cuprins: Programul „Armata profesionistă 2018-2021” – o premieră; Bugetul pentru Apărare – insuficient; Nici până azi nu este aprobată Strategia Securității Naționale; Avem atâta securitate, cât investim în ea”.

Două instituții de învățământ și două instituții medicale vor fi modernizate cu sprijinul Guvernului Japoniei. Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a semnat alături de directorii celor patru instituții contractele de grant pentru implementarea proiectelor în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Suma oferită este de 267130 de dolari, bani nerambursabili.

Masanobu Yoshii a afirmat că în primăvară ar mai putea fi semnate câteva contracte de finanțate a altor proiecte în cadrul programului „Kusanone”.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.