Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 10 septembrie 2019

47% din populația Republicii Moldova este social vulnerabilă și își acoperă cu greu cheltuielile pentru strictul necesar. Studiul „Moldova inegală” arată că cei mai afectați de sărăcie sunt persoanele cu vârsta înaintată, mai ales femeile. 55% din gospodării unde sunt persoane cu dizabilități spun că serviciile de apă și canalizare sunt foarte scumpe pentru ei, iar în cazul romilor această cifră este de 66%. Într-o situație grea se află și fermierii. „Chiar dacă se declară peste tot că suntem o țară agrară, fermierii nu înregistrează niciun venit din anul 2006, ceea ce înseamnă că câștigurile fermierilor nu sunt într-o formă monetară, ci naturală. Aceștia nu beneficiază de prestații sociale, au venituri informale și  nu au venituri din remitențe”, concluzionează Alina Andronache, responsabilă de Relații cu Publicul și Advocacy în cadrul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

Declarațiile președintelui Igor Dodon privind reducerea tarifului la gazul livrat din Federația Rusă sunt făcute în contextul alegerilor locale generale care sunt importante pentru următorul scrutin parlamentar. De această părere sunt deputata democrată Monica Babuc și deputatul blocului ACUM Dinu Plîngău. Potrivit lor, la nivel internațional prețul la gaz și așa este în scădere, iar reducerea tarifului pentru Moldova nu ar fi un merit al șefului statului. Deputatul socialist Vasile Bolea nu este de acord cu această abordare. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

În concursul pentru funcția de procuror general au fost depuse șapte dosare. Ultimele șase au fost înaintate ieri, 10 septembrie, când concursul se încheie. În termen de cinci zile lucrătoare de la expirarea termenului limită pentru depunerea actelor, pe pagina web oficială a Consiliului Superior al Procurorilor urmează să fie publicată lista candidaților și CV-ul, scrisoarea de motivare și conceptul de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii, prezentate de către fiecare candidat.

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că după recentul Congres extraordinar al Partidului Democrat au rămas mai multe semne de întrebare, decât semne de exclamație. Potrivit lui, Congresul trebuia să răspundă la întrebarea dacă PDM rămâne pe scena politică în calitate de forță care va defini pe viitor peisajul politic al Republicii Moldova sau va trăi soarta tuturor acelor partide care s-au înălțat o perioadă de timp, iar după un eșec răsunător, au plecat în istorie. „Aș folosi aici o metaforă – Congresul trandafirilor ofiliți. E problema PDM dacă din această „ofilire” va ieși total veștezit sau va renaște. Eu n-am văzut la Congres principalul lucru – cum vrea PDM să renască? Au fost făcute niște declarații, dar n-am văzut proiecte”, spune Anatol Țăranu.

Ion Diacov, fost procuror al municipiului Chișinău, este candidatul Partidului Nostru la funcția de primar al capitalei în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie. A acceptat să candideze pe lista Partidului Nostru deoarece „a candida independent e o problemă foarte grea și conceptul este că trebuie să ai un sprijin în consiliu”. Ion Diacov spune că își dorește ca orașul „să se ridice în picioare”. Vrea să salveze Chișinăul „din mocirla în care a fost în ultimii 20 de ani”. Partidului Nostru va merge în alegeri cu sloganul: „Salvăm Chișinăul împreună!”.

Echipa consilierului municipal Victor Chironda candidează pentru Primăria capitalei și pentru Consiliul municipal Chișinău pe platforma Mișcării social-politice „Forța Nouă”, cu statut de candidați neafiliați politic. Viziunea noastră pentru Chișinău este una clară și realizabilă, vrem un oraș ce oferă oamenilor oportunități, confort și siguranță”, a spus Victor Chironda. Mișcarea social-politică „Forța Nouă” s-a format în anul 1997. În prezent președinte este fostul ministru al apărării Valeriu Pleșca.

Președintele Igor Dodon susține că pentru a adera la Uniunea Eurasiatică este necesar ca toate acordurile semnate cu Uniunea Europeană să fie anulate, inclusiv Acordul de Asociere cu UE. „Nu există alte variante, pentru că vin în contradicție. Iată statutul de observator, pe care îl avem acum, ne permite să păstrăm aceste acorduri. Și acest principiu de politică externă echilibrată, despre care am vorbit și pe care îl obținem sistemic, pas cu pas, și pe care vrem să-l implementăm, constă în a prieteni cu toți. Și acest lucru – a prieteni cu toți nu este atât de simplu”, a notat Igor Dodon.

Localnicii din satele Chetrosu și Merenii Noi din raionul Anenii Noi au organizat luni seara, 9 septembrie, o acțiune de protest pe podul care trece peste râul Bâc. Oamenii spun că nu mai pot suporta mirosul neplăcut care este resimțit tot mai mult în ultima perioadă. Populația a semnat și o petiție adresată conducerii de stat și comisiei parlamentare de profil, în care menționează despre poluarea râului Bâc și despre consecințele acestui fenomen. „Nu cerem capul lui Moțoc, dar vrem cu toții împreună să ne așezăm la o masă, cu autoritățile publice locale, cu autoritățile municipale, cu organele centrale, Parlamentul, Guvernul, organele responsabile, inclusiv de la „Apă-Canal Chișinău”, ca să vedem cum putem identifica o soluție pe termen lung”, a declarat consilierul local Arcadie Baciu.

Oamenii legii au intentat o cauză penală în privința procedurii de achiziție a celor 31 de autobuze pentru capitală. Ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a declarat pentru IPN că este vorba despre o cauză penală intentată pentru „abuz de putere sau abuz de serviciu”. Noile unități de transport au ajuns la Chișinău în luna februarie a anului curent. În spațiul public au apărut discuții despre suspiciuni că un intermediar a cumpărat autobuzele și le vinde municipiului Chișinău, diferența de bani punând-o în buzunar.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.