Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 10 octombrie 2018

După ce au urmărit în cadrul emisiunii „Tema zilei” pledoaria vicepremierului pentru integrare europeană, Iurie Leancă, în favoarea inserării sintagmei „integrare europeană” în Constituția Republicii Moldova, experții IPN au ajuns la concluzia că pe fundalul concesionării suspecte a Aeroportului Internațional Chișinău; devalizării sistemului bancar prin furtul miliardului; manifestării  justiției selective pentru pedepsirea țapilor ispășitori și protejarea apropiaților guvernării pro-europene; ignorării ostentative a recomandărilor Uniunii Europene pe marginea unor subiecte sensibile; invalidării unor alegeri pe motive inventate; amnistierii de capital; extrădării ilegale de cetățeni; privatizărilor extrem de dubioase etc. etc., susținerea inițiativelor PDM și invocarea meritelor de altă dată se aseamănă, din păcate, cu frecatul piciorului de lemn, de la care buba nu trece.

Integrarea europeană nu le place nici socialiștilor, dar din alte considerente.
După ce șeful statului, Igor Dodon, a opinat că introducerea integrării europene în Constituție este în detrimentul echilibrului din societate și nicicum nu va promulga o asemenea lege, fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor a declarat că introducerea unui amendament ideologic în Constituție contravine principiilor fundamentale, precum dreptului la alegere și va înrăutăți și mai mult situația din țară, în condițiile în care societatea este și așa dezbinată.

Privatizarea companiei aviatice de stat a constituit subiectul unor audieri parlamentare, în cadrul cărora s-a reiterat că situația la Air Moldova a devenit critică încă în 2012, când compania a înregistrat pierderi de 72 de milioane de lei. Odată cu intrarea pe piață a companiilor low cost, pierderile au crescut. În legătură cu aceasta, deputatul Partidului Liberal Democrat, Grigore Cobzac, a declarat că nici el și nici colegii din fracțiune nu au fost împotriva privatizării Air Moldova, însă deranjează modalitatea, lipsa de transparență, inclusiv în asigurarea ulterioară a funcționalității acestei companii.

Mult mai romantic privește la viață un grup de inițiativă, condus de Andrei Groza, prim-prorector al Academiei de Administrare Publică, care a anunțat, într-o conferință de presă la IPN, că va promova în rândul partidelor unioniste și al cetățenilor ideea formării a unei liste comune de candidați pro-unire și pro-Europa pentru scrutinul parlamentar din februarie.

În opinia liderului, alegerile din februarie 2019 vor determina nu doar soarta noastră, dar și pe cea a urmașilor... Da, exact așa, cum a fost la toate, fără nicio excepție, scrutinele trecute.

Raportul trimestrial de monitorizare „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, prezentat de către Centrul pentru Jurnalism Independent, constată că estomparea este o nouă tehnică de manipulare folosită de unele posturi de televiziune din Republica Moldova pentru a crea confuzie și a distrage atenția de la evenimentele cu adevărat importante. În același scop, unele instituții media au început să combine tehnicile de manipulare pentru a consolida imaginea partidelor politice pe care le favorizează. În aceste condiții, mass-media pierde din încredere, iar cetățenii devin tot mai critici față de informația media consumată.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.