Principalul, scurt pe doi – Sinteza IPN din 1 august 2019

La Leova, o adolescentă de 13 ani și-a pierdut viața în apele Prutului. Fata a fost dusă de curenți, s-a scufundat și nu a mai ieșit. Oamenii legii atenționează că, pe parcursul unei singure zile, patru minori și-au pierdut viața în situații excepționale. În raionul Criuleni, un băiat de 10 ani a murit și altul de 11 ani a fost grav rănit după ce primul a declanșat o grenadă la terenul de joacă. O fată de 11 ani a fost accidentată mortal în satul Recea, raionul Râșcani, în timp ce mergea pe bicicletă, iar în capitală o fetiță de patru ani a căzut în gol de la etajul șase al unui bloc locativ. Doi cetățeni moldoveni, dintre care unul din Dondușeni, au decedat și alți șase au ajuns cu diferite traumatisme la spital în urma unui accident rutier petrecut în județul Bihor, România.

Veaceslav Platon susține că după arestarea liderului Partidului Liberal Democrat de atunci, Vlad Filat, toți deputații care au acces la Partidul Democrat au fost mituiți. „Nu cunosc câți bani a primit fiecare, dar știu sigur că ei au fost mituiți. Lunar ei primeau în plic bani, de la trei până la cinci mii de euro. Iurie Leancă în totalitate este implicat în furtul miliardului”, a declarat Platon. În același timp, omul de afaceri spune că furtul miliardului s-a petrecut în mai multe etape. În cadrul primei etape, din 2012 până în octombrie 2014, din cele trei bănci - Unibank, Banca Socială și Banca de Economii - banii au fost scoși prin credite care se întorceau prin oferirea noilor credite, adică un credit îl acoperea pe altul.

Pe scena politică din Republica Moldova a apărut un nou partid, numit Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, fondat de foștii deputați Mark Tkaciuk și Iurie Muntean. Potrivit programului, partidul își propune „schimbarea în mod rapid și radical a întregul sistem de relații publice, în care economia modernizată trebuie să fie pusă în serviciul dezvoltării umane continue”. Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic este al treilea partid apărut în ultimele zile pe scena politică din Republica Moldova.

Pensia ar putea să fie indexată de două ori pe an – pe 1 aprilie și pe 1 octombrie. Un asemenea proiect a fost elaborat de consilierii șefului statului Ion Chicu și Viorica Dumbrăveanu. Președintele spune că o altă inițiativă legislativă care este în curs de elaborare prevede acordarea plății pensiei de vârstă timp de cinci ani soțului/soției sau urmașilor, dacă persoana a decedat înainte să atingă vârsta de pensionare. O altă investiție socială se referă la acordarea ajutorului financiar pe parcursul sezonului de încălzire persoanelor socialmente vulnerabile. În cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, Igor Dodon a mai declarat că procurorul interimar Dumitru Robu, numit recent de Parlament, trebuie să se ocupe de trei direcții: furtul miliardului, uzurparea puterii și schemele de corupție și contrabandă. „Noi ne-am înțeles preliminar cu premierul și colegii că următoarea ședință a Consiliului Suprem de Securitate va avea loc la mijlocul lunii august și acolo trebuie să discutăm cu procurorul general ca să existe rezultate concrete”, a menționat Igor Dodon.

În luna septembrie, Guvernul va discuta un program extins de asistență din partea UE pentru administrațiile publice locale din țară. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul public Moldova. Acum discutăm la modul concret și practic anumite proiecte care vor veni pentru câteva localități și discutăm un program mult mai mare pentru sprijin direct localităților. În septembrie sper să avem mai multe detalii și să putem să anunțăm o veste bună pentru toate localitățile din țară”, a declarat șefa cabinetului de miniștri.

Premierul cere implicare pentru eliminarea monopolului la exportul de nuci. „Mai multor agenți economici le-au fost deschise dosare penale și, respectiv, aceste companii nu au mai putut face exportul de nuci. Au rămas doar câțiva agenți economici cărora nu le-au fost deschise dosare penale și astfel s-a instituit acest monopol. Acum procesul este blocat în Procuratură”, a declarat Maia Sandu în cadrul ședinței de Guvern.

Din cele 44 de comisariate de poliție din Republica Moldova, 17 au rămas fără șefi. „Au plecat și în momentul în care s-a produs schimbarea puterii. Fie ceva mai înainte, fie la 8 iunie. Eu am făcut apel la conștiința celor pe care i-am găsit în Ministerul de Interne și în structurile subordonate, în speță la comisariate și le-am spus că cei care au greșit este bine să plece”, a declarat ministrul de interne. Totodată, ministrul spune că persoanele care lucrau în Direcția de operațiuni speciale din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, despre care a anunțat că va fi lichidată, sunt supuși unor anchete de serviciu, iar unele dintre acestea au fost remise procurorilor. Potrivit lui Andrei Năstase, această structură se ocupa cu „poliția politică” și intercepta tot ceea ce înseamnă viața privată a diferitor reprezentanți ai societății – oameni de afaceri, jurnaliști, funcționari etc.

Vasile Costiuc, liderul grupului „pentru demiterea lui Dodon” declară Igor Dodon are grave probleme de moralitate și integritate. Protestatarul afirmă că Igor Dodon își pune oamenii lui în instituții importante, inclusiv SIS, CNA și în organele procuraturii. „Dacă cei care conduc acum Guvernul acest lucru nu-l înțeleg, înseamnă că nici nu merită să se numească conducători ai Republicii Moldova. Dodon nu are de gând să împartă puterea nici cu Sandu, nici cu Năstase”, a mai spus liderul Grupului „pentru demiterea lui Dodon”.

Din aprilie 2018 când a fost simplifica procedura de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere și până în prezent, peste zece mii de persoane au solicitat dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere. 72% sunt din stânga Nistrului și municipiul Bender și au obținut deja acte de identitate ale cetățeanului Republicii Moldova. Până la aceasta, erau anual recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova circa 300 de persoane domiciliate în localitățile din stânga Nistrului și municipiul Bender.

Amănunte pe IPN!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.