Primarul capitalei cere Asociaţiei Spaţiilor Verzi să îngrijească şi teritoriile din interiorul cartierelor
Asociaţia de Gospodărire a Spaţiilor Verzi (AGSV) din capitală trebuie să îngrijească şi teritoriile din interiorul cartierelor capitalei, consideră primarul interimar al municipiului Chişinău, Vasile Ursu.
Interimarul şi-a expus poziţia, luni, 26 iunie, în cadrul şedinţei opeartive de la Primăria capitalei, după ce Eliferie Haruţa, adjunctul şefului AGSV, a informat că a fost finisată prima tranşă de cosire a tuturor gazoanelor din străzile centrale, şi a început cea de-a doua tranşă. Ursu a subliniat că şi spaţiile verzi din intercartiere ar trebui îngrijite de AGSV, deoarece nu există o altă organizaţie în domeniu, şi din considerentul că spaţiile verzi sunt ale municipalităţii, nu ale locatarilor.
Ursu a mai declarat la şedinţa de luni că regulamentul de care se ghidează actuamente ASV îi este convenabil doar Asociaţiei, de aceea acesta ar trebui schimbat.
Pe de altă parte, Eliferie Haruţa a declarat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, că AGSV efectuează deja unele lucrări în interiorul cartierelor, şi anume curăţarea copacilor. Regia, însă, nu dispune de suficiente forţe pentru a avea grijă şi de spaţiile verzi din intercartiere.
Anterior, primarul interimar a cerut sistarea practicii de aducere a muncitorilor din sate pentru lucrările de întreţinere a spaţiilor verzi. În opinia lui Ursu, angajaţii Regiei nu-şi îndeplinesc obligaţiile de serviciu, iar situaţia poate fi redresată prin concedierea unei jumătăţi din personal, „pentru ca cealaltă jumătate să lucreze cu abnegaţie”.
Reprezentanţii AGSV susţin că excluderea sătenilor de la muncile de întreţinere a spaţiilor verzi va afecta capitala, deoarece orăşenii nu vor să se angajeze în acest gen de serviciu, iar nenumăratele adresări la Oficiul forţei de muncă nu au adus rezultate.
Pe parcursul lunii iunie, pe lângă cositul gazoanelor, Asociaţia Spaţiilor Verzi a plantat în capitală circa 250 mii flori.
La moment, la AGSV lucrează în jur de 500 de muncitori, care domiciliază în satele situate la 20-25 de kilometri de capitală.