Blocurile locative şi instituţiile publice din capitală vor fi reabilitate termic în cadrul unui proiect de eficienţă energetică pe care Primăria municipiului Chişinău intenţionează să-l implementeze în următorii 20 de ani, accesând finanţare. Primarul Dorin Chirtoacă a declarat vineri, 27 martie, la o conferinţă de presă, că cererea de finanţare pentru realizarea proiectului va fi înaintată astăzi către cele două instituţii, transmite IPN.
Edilul a menţionat că este cel mai mare proiect de acest gen din municipiu de până acum. Acesta cuprinde toate instituţiile publice – spitale, grădiniţe, şcoli, dar şi blocuri locative, cu excepţia caselor particulare. Suma necesară pentru implementarea proiectului se estimează la 500 de milioane de euro. Banii urmează a fi accesaţi în tranşe, circa 20 de milioane de euro anual.
Cheltuielile estimate pentru reabilitarea unui bloc ajung la 180 de mii de euro. Din aceşti bani urmează a fi realizată reparaţia şi termoizolarea acoperişului, a pereţilor şi a subsolului. De asemenea, vor fi înlocuite geamurile, va fi ajustat sistemul de încălzire, fiind constituit un punct termic individual în fiecare bloc. Doritorii de a aplica pentru proiect trebuie să întrunească două condiţii, şi anume să constituie o asociaţie de locatari şi să vină cu o contribuţie de cel puţin 10 la sută din costurile lucrărilor.
Dorin Chirtoacă a menţionat că reabilitarea va permite reducerea consumului de agent termic cu 40-45%, prelungirea termenului de viaţă a edificiilor, dar şi securizarea lor. Pentru a deveni eligibil e nevoie de acordul tuturor locuitorilor din bloc. Potrivit edilului, în cazul în care toţi locatarii vor fi de acord, dar unele familii nu vor avea posibilitate financiară, va fi creat un program social, prin care persoanele vulnerabile vor fi susţinute de către autorităţi.
Edilul a mai spus că, cel mai probabil, până în luna iulie se va obţine aprobarea necesară din partea instituţiilor internaţionale, iar în a doua jumătate a anului aceasta va trece şi prin Consiliul municipal Chişinău. Reabilitarea propriu-zisă a proiectului urmează să înceapă în anul 2016.