Primăria adoptă un set de măsuri suplimentare de diminuare a crizei termo-energetice
Comisia pentru Situaţii Excepţionale a mun. Chişinău a adoptat un un set de măsuri suplimentare de diminuare a crizei termo-energetice, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al autorităţilor locale.
În procesul evaluării situaţiei în domeniul termo-energetic, Comisia a constatat că, în cazul epuizării gazului, sursele principale de energie termică rămân a fi păcura şi energia electrică. De asemenea, a fost constatat faptul că nu există pericol de deconectare a energiei electrice şi a apei potabile în municipiu.
În context, Comisia a decis să nu întrerupă activitatea instituţiilor şi a aprobat o serie de măsuri pentru diminuarea efectelor aprovizionării deficitare a municipiului cu agent termic. Astfel, conducătorilor serviciilor, subdiviziunilor Consiliului municipal şi ale Primăriei mun. Chişinău, li s-a cerut să asugure: menţinerea regimului de economisire a consumului de gaz, de combustibili alternativi şi a energiei electrice, concomitent cu conservarea energiei termice; continuarea activităţii instituţiilor, regiilor şi întreprinderilor municipale, în special asigurarea populaţiei cu energie electrică, apă potabilă, produse alimentare, asistenţă medicală, servicii de transport etc); suspendarea procesului de învăţământ în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi preşcolar în cazul epuizării resurselor de gaz şi de imposibilitate a utilizării surselor alternative de energie termică; asigurarea dotării internatelor din municipiu cu surse de încălzire alternative suplimentare, în caz de întrerupere a furnizării agentului termic; acordarea asistenţei medicale şi sociale necesare, precum şi aplicarea complexului de măsuri pentru prevenirea cazurilor de hipotermie; redirecţionarea, în caz de necesitate a pacienţilor din Spitalul Clinic Municipal Boli Contagioase copii în instituţiile republicane şi municipale de profil.
De asemenea, ac'iunile de diminuare a crizei energetice presupun: asigurarea cu spaţiu provizoriu de cazare a persoanelor care se află în imposibilitate de a asigura încălzire în propriile locuinţe (invalizi, pensionari, persoane singuratice etc.); respectarea strictă a regulilor de protecţie împotriva incendiilor în procesul de utilizare a instalaţiilor electrice pentru încălzire, verificarea şi monitorizarea permanentă a stării reţelelor, firelor şi prizelor electrice de către consumatori, persoane fizice şi persoane juridice; prevenirea ieşirii din funcţiune, a reţelelor inginereşti prin drenarea acestora. Verificarea, monitorizarea permanentă şi pregătirea reţelelor pentru repunere în funcţiune; menţinerea legăturii cu populaţia, în special cu categoriile sociale vulnerabile, prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare, în special prin intermediul serviciilor specializate 901, 902, 903 şi a dispeceratelor centrale 22-22-67, 21-27-98; serviciile şi subdiviziunile municipale vor prezenta informaţia acumulată pentru generalizare la Direcţia situaţii excepţionale a municipiului Chişinău, telefoane de contact 22-11-54, 22-55-56.
În acelaşi timp, Comisia pentru Situaţii Excepţionale şi Primăria mun. Chişinău se adresează populaţiei solicitând, în special, următoarele: alicarea măsurilor necesare pentru conservarea energiei termice;menţinerea regimului de economisire a consumului de gaz, de combustibili alternativi şi a energiei electrice; respectarea strictă a regulilor de protecţie împotriva incendiilor în procesul de utilizare a instalaţiilor electrice pentru încălzire, verificarea şi monitorizarea permanentă a stării reţelelor, firelor şi prizelor electrice etc.; aplicarea complexului de măsuri pentru prevenirea cazurilor de hipotermie; adresarea în caz de necesitate şi urgenţă către serviciile municipale prin intermediul dispeceratelor specializate la tel: 901, 902, 903, precum şi a dispeceratului central: 22-22-67, 21-27-98.