Primăria a renunţat la tăierea plopilor de pe arterele din Chişinău
Primăria municipiului Chişinău a renunţat la tăierea plopilor de pe arterele din capitală, după ce ecologiştii au explicat ilegalitatea deciziei de a defrişa copacii în baza graficului semnat de Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale şi nu a unui plan întocmit de specialişti în conformitate cu testările fiecărui arbore supus tăierii.
Preşedintele Organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a declarat pentru Info-Prim Neo că în conformitate cu legislaţia, arborii pot fi defrişaţi numai după ce specialiştii îi testează, apreciază starea lor, întocmesc acte de defrişare, care, mai apoi, sunt semnate de ecologiştii din localitate şi de Ministerul Ecologie şi Resurse Naturale. În caz contrar, orice desfrişare este ilegală şi abuzivă.
În special, nu pot fi admise defrişările plopilor de pe marginea arterelor cu circulaţie intensă, fiindcă copacii sunt un ecran ce nu permite răspândirea substanţelor poluante şi a zgomotului. Sursa citată afirmă că ecologiştii din capitală sunt pentru regenerarea copacilor avariaţi, bolnavi, arborii care afectează temelia caselor de locuit, care au concrescut cu balcoanele. Ultima inventariere a demonstrat că cca 2 mii de asemenea arbori, toţi din cartierele locative şi nu de pe marginea traseelor, trebuie tăiaţi de urgenţă.
Toate aceste argumente, potrivit lui Garaba, au fost expuse luni, în cadrul unei şedinţe comune a ecologiştilor cu conducerea primăriei. Imediat după şedinţă, tăierea plopilor a fost sistată inclusiv pe strada Uzinelor şi în zona Aeroportului. Resursele umane şi tehnice ale Asociaţiei Spaţiilor Verzi au fost îndreptate în cartiere, unde au început defrişările copacilor deterioraţi.
În campania de defrişare din ultima perioadă au fost tăiaţi în jur de 500 de plopi de pe unele artere din Chişinău – străzile Uzinelor, Pan Halipa, din zona Aeroportului etc.