Primăria a achitat o parte din datoria către „Termocom”
20 din cele 147 milioane lei pe care le datorează municipalitatea societăţii „Termocom” au fost transferate pe contul furnizorului de energie termică. Despre aceasta a comunicat marţi, 2 septembrie, la şedinţa operativă de la Primărie şeful Direcţiei generale locativ-comunale, Dionisie Boaghie. Reprezentanţii Termocom-ului nu au fost prezenţi la şedinţă, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit lui Dionisie Boaghie, în cadrul unei şedinţe tehnice din săptămâna trecută, directorul economic al SA „Termocom” a spus că banii sunt necesari pentru finalizarea lucrărilor ce ţin de pregătirea către sezonul rece, dar şi pentru achitarea datoriilor pe care agentul economic le are faţă de furnizorii CET 1 şi CET 2.
Totodată, Boaghie a menţionat că sunt ceva probleme la magistralele de transportare a agentului termic, însă ele ţin de „Termocom”, pregătirea blocurilor locative din municipiu pentru sezonul rece fiind în toi.
Pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban a menţionat că asociaţiile de locatari de obicei efectuează asemenea lucrări şi se racordează la agentul termic mai târziu decât întreprinderile municipale, iar anul acesta nu este o excepţie. „Dacă vor exista probleme, ne vom implica, dar gestionarii sunt presaţi de locatari şi ei acţionează în acest sens”, a menţionat Şarban.
Un grup de lucru format din experţi ai companiei suedeze „Sweco” se află la Chişinău pentru un audit al companiei de termificare. Potrivit unui comunicat al SA „Termocom”, finalizarea procesului de audit este preconizată pentru luna octombrie, când compania suedeză va prezenta un raport final. Evenimentul va reuni la o masă rotundă factori de decizie din SA „Termocom”, Administraţia publică locală, Guvernul Republicii Moldova şi ANRE, precum şi din Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.
La solicitarea SA „Termocom” şi a Administraţiei publice locale a mun. Chişinău, Banca Mondială a elaborat Termenii de referinţă pentru efectuarea unui audit tehnic şi economic al SA „Termocom”. Experţii companiei suedeze au fost desemnaţi printr-un concurs de către Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare (SIDA). Finanţarea pentru organizarea concursului a fost asigurată de Guvernul Suediei.