Prima piatră la temelia construcţiei “Satului Trei Iezi” nu va fi pusă de Ziua Independenţei
Prima piatră la temelia construcţiei “Satului Trei Iezi” nu va fi pusă la 27 august, de aniversarea a 15-a de la declararea Independenţei R. Moldova, aşa cum era preconizat anterior.
Primarul interimar al municipiului Chişinău, Vasile Ursu, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă cu privire la programul manifestărilor cultural-artistice dedicate Zilei Independenţei R.Moldova, că deşi anterior a anunţat personal despre lansarea proiectului anume la 27 august, la acel moment nu cunoştea faptul că antreprenorul nu a obţinut avizele necesare de la ecologişti şi de la Inspecţia apelor.
Potrivit lui Ursu, pentru începerea cât mai grabnică a lucrărilor este foarte important ca antreprenorul să conlucreze la nivelul cuvenit cu cele 2 instanţe, pentru a nu fi afectate resursele acvatice din zona verde, unde se construieşte „Satul”. În caz contrar, lucrurile se vor tărăgăna.
Ideea proiectului “Satul Trei Iezi” este vehiculată de autorităţile centrale şi locale de aproximativ 15 ani, însă până în prezent acesta nu a fost realizat din diferite considerente, inclusiv de ordin politic şi economic. Unul din autorii şi promotorii proiectului este poetul Iulian Filip, plecat recent din funcţia de şef al Direcţiei generale cultură a Consiliului municipal Chişinău, însă lăsat în funcţia de administrator al „Satului Trei Iezi”.
„Satul Trei Iezi” urmează să fie construit în zona Parcului „La izvor”, pe un teritoriu de 110 hectare. Proiectul prevede reproducerea casei şi ogrăzii părinteşti a lui Ion Creangă de la Humuleşti şi bojdeuca de la Ţicău. În gardul satului vor fi imprimate faţadele caselor părinteşti a scriitorilor pentru copii. Totodată, aici va activa o Academie Duminicală pentru copii şi părinţi, iar toate personajele lui Creangă vor patrona diferite construcţii, precum Moara de apă, Moara cu plăcinte, Moara de vânt, o bibliotecă enormă pentru copii. De asemenea, ca în orice parc pentru copii, instalaţiile de agrement vor constitui fi o componentă obligatorie: de la cele pentru copii mici până la serpentina americană.
Lucrările de construcţie a acestui proiect vor fi executate de SA “Satul Trei Iezi”, constituită deja de mai mult timp, din investitori moldoveni care îşi vor recupera investiţiile, în special, din funcţionarea instalaţiilor de agrement.