Prima gunoişte regională va fi construită în aproximativ cinci ani, în regiunea de sud a ţării. Managerul Oficiului pentru Prevenirea Poluării Mediului, Tatiana Ţugui, a spus, într-o conferinţă de presă, că până în anul 2027 urmează să fie amenajate 8 astfel de gunoişti regionale, transmite IPN.
Gunoiştea din sudul ţării va cuprinde de la 3 la 10 hectare de teren. Pe acesta va fi construit un depozit prelucrat cu materiale care nu vor permite pătrunderea filtratului în sol pentru a nu afecta apele subterane. Depozitul va fi dotat şi cu sisteme de colectare a biogazului pentru a nu permite emanarea în atmosferă a gazelor cu efect de seră.
Ministrul mediului, Gheorghe Şalaru, a comunicat că în regiunea de sud se preconizează să fie amenajate în total trei gunoişti. În acest sens, au fost încheiate acorduri cu Agenţia de Dezvoltare Cehă şi Agenţia de Dezvoltare Germană, care au oferit granturi pentru studiile de fezabilitate. Pentru regiunea de nord şi centru se caută parteneri la elaborarea acestor studii de fezabilitate.
„Nu avem astăzi nicio gunoişte conformă standardelor europene. Următoarele gunoişti trebuie să le construim conformat acestor standarde”, a menţionat ministrul.
Actualmente în Moldova sunt peste 1200 de gunoişti autorizate şi tot atâtea neautorizate. Strategia naţională de gestionare a deşeurilor 2013-2027, prevede construcţia a 8 gunoişti regionale, cu un buget aproximativ de 360 de milioane de euro, bani care vor fi alocaţi din fonduri europene şi din fonduri naţionale.