Prezența lui Dmitri Rogozin la Chișinău nu este bine văzută, dar nu poate fi împiedicată, opinii

Prezența vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, la Chișinău nu este foarte bine văzută, dar dată fiind suma de demnități oficiale pe care le întrunește în relațiile dintre Federația Rusă și Republica Moldova, nu poate fi împiedicată, mai ales la invitația președintelui țării. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Analistul media Cristian Tabără a declarat în cadrul emisiunii că ceilalți membri ai delegației, într-adevăr, trebuiau întorși. „Autoritățile Republicii Moldova au spus clar că nu vede asta cu ochi buni prezența delegației Federației Ruse la evenimentele desfășurate de administrația nerecunoscută de la Tiraspol. A fost prevenit ambasadorul rus să transmită Moscovei că delegația e bine să fie compusă doar din strict membri oficiali”, a spus Cristian Tabără.

Referindu-se la interzicerea de către autoritățile moldovenești a intrării pe teritoriul țării unui deputat rus și câtorva artiști, fostul membru al Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu, a menționat că salută verticalitatea de care au dat dovadă în sfârșit autoritățile din Republica Moldova. „Salutăm acțiunile consecutive, acțiunile care nu au rămas doar declarații. Eu nu-mi amintesc așa eveniment în acești 25 de ani când conducerea Republicii Moldova a fost atât de categorică în realizarea celor propuse”, a menționat Ion Leahu.

Fostul viceministru al afacerilor interne, Ghenadie Cosovan, susține că potrivit Convenției de la Viena persoane „non grata” pot fi numite doar persoanele care fac parte din corpul diplomatic. „Pentru Dmitri Rogozin este o mare onoare să fie declarat persoană „non grata”. El trebuie să primească deport de pe teritoriul Republicii Moldova, o ștampilă neagră în pașaport pentru toată viața și să nu mai intre pe teritoriul Moldovei”, a spus Ghenadie Cosovan.

Președintele Asociației ucrainenilor din Republica Moldova, Mihail Bagas, a spus că vicepremierul rus va fi întâmpinat vineri, la aeroport, de un grup de tineri. „Mâine nu numai veteranii vor veni la aeroport, dar și un mare grup de tineri din zece organizații care va veni să-i „salute” și pe ocupanți, și pe președinte”, a spus Mihail Bagas.

Vicepremierul Dmitri Rogozin urmează să ajungă astăzi la Chișinău, inclusiv pentru a participa în regiunea transnistreană la evenimentele dedicate celor 25 de ani de la instituirea misiunii de pace pe Nistru.

Joi, 27 iulie, unui deputat rus şi unui grup de artişti care intenționau să participe la evenimentele de la Tiraspol și Bender le-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova. Aceştia au fost întorşi acasă la Moscova de pe aeroportul de la Chişinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.