Prețurile mai mari nu le-au tăiat pofta moldovenilor de a călători. Crește interesul pentru vacanțe exotice și croaziere

Vacanțele devin tot mai costisitoare, însă moldovenii nu renunță la călătorii. Ofertele turistice s-au scumpit față de anii precedenți, dar cererea rămâne constantă. Cele mai solicitate destinații rămân Turcia, Egipt, Bulgaria și Grecia, iar tendințele arată un interes tot mai mare pentru vacanțele exotice și croaziere, transmite IPN.

Ana-Adelina Hîncu, manager de vânzări al operatorului turistic Join Up, explică majorările prin mai multe motive: hotelurile investesc în renovări, îmbunătățesc condițiile pentru turiști și dezvoltă noi metode de relaxare și distracție. În pofida scumpirilor, moldovenii călătoresc la fel de mult, iar preferințele sunt influențate de buget și de dorința de confort. Turcia, alături de Bulgaria și Egipt, rămân a fi cele mai solicitate destinații, iar iarna, în ultima perioadă, moldovenii aleg să meargă în Emiratele Arabe.

Maria Marinuța, directoarea agenției de turism Faintur, confirmă faptul că turiștii moldoveni continuă să aleagă vacanțele peste hotare pentru a se relaxa. „Din Chișinău există numeroase zboruri directe către destinații populare, ceea ce facilitează accesul la concedii înafara țării. Unii turiști recurg chiar la credite pentru a-și permite experiențe de neuitat”, menționează directoarea agenției. Pe lângă Turcia, Egipt, Grecia și Bulgaria, România în continuare se bucură de interes din partea moldovenilor.

Rodica Sudacevschi, directoarea generală a agenției Trippo Travel, subliniază că pachetele all inclusive rămân cele mai solicitate, iar interesul pentru destinații exotice este în creștere. Se observă o cerere mai mare pentru Maldive, Zanzibar, Mauritius și Sri Lanka. În unele destinații exotice deja sunt și zboruri directe, ceea ce facilitează deplasarea. Crește interesul și pentru city break-uri și vacanțele pe croazieră.

Pe lângă scumpirea vacanțelor, unele țări au introdus taxe turistice, menite să reducă aglomerația și să protejeze destinațiile populare. Aceste taxe sunt incluse uneori în biletele de avion sau în costurile hoteliere, ceea ce influențează suplimentar bugetul turiștilor. Managerii turistici spun că, și în aceste condiții, moldovenii continuă să își planifice vacanțele, iar agențiile de turism se adaptează cererii pentru a oferi experiențe cât mai variate și accesibile.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în 2024 numărul persoanelor care au călătorit prin agențiile de turism a crescut cu 10,4% față de anul trecut, ajungând la 555,9 mii. Dintre aceștia, 396,9 mii au călătorit în afara țării, ceea ce reprezintă o creștere de 9,5% față de 2023.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.