Preţul la struguri s-a majorat, iar fileul de vită şi morcovul s-a ieftinit
În ultima săptămână a lunii martie, preţul mediu săptămânal al strugurilor s-a majorat cu 23%, iar morcovul şi fileul de vită s-a micşorat cu 23% şi respectiv cu 5%.
Potrivit unei analize efectuate de Federaţia Naţională AGROInform în cadrul Programului „Alianţa pentru susţinerea pieţei agricole”, săptămâna precedentă preţul la struguri pe majoritatea pieţelor monitorizate din Moldova a crescut cu 21,7%, de la 31,0 lei/kg până la 37,8 lei/kg. Cel mai ieftin pe parcursul perioadei analizate strugurii s-au comercializat la Edineţ, la preţul de 27,2 lei/kg, iar cel mai scump la Chişinău - 48,3 lei/kg.
Totodată, morcovul s-a comercializat în mediu cu 6,2 lei/kg, înregistrând o reducere cu circa 23,1%. Cel mai ieftin pe parcursul săptămânii precedente morcovul s-a comercializat pe trei pieţe – Chişinău, Bălţi şi Edineţ, la preţul de 5,5 lei/kg, iar cel mai scump - la Căuşeni, la preţul de 7,3 lei/kg.
În aceeaşi perioadă, fileul de vită s-a ieftinit nesemnificativ. Preţul mediu săptămânal la file de vite a constituit 61,8 lei/kg, reducându-se cu 4,7%, comparativ cu 64,8 lei/kg din săptămâna precedentă. Cel mai ieftin, în perioada analizată, fileul de vite s-a comercializat la Edineţ la preţul de 47,5 lei/kg, iar cel mai scump - la Chişinău la preţul de 78,3 lei/kg.
Potrivit studiului, preţurile acestor produse sunt mai mari peste hotare, studiul prezentând şi preţurile la Iaşi, Odesa şi Sankt Petersburg.