Prețul la căpșunele din supermarketurile moldovenești, impotate în pare parte din Grecia, scade, ceea ce va pune presiune și pe prețurile la producția autohtonă din sere, care apare, de regulă, în aprilie, consideră experții de la EastFruit, transmite IPN.
Dacă în săptămâna dinaintea vacanței din decembrie 2021, căpșunele din lanțurile de retail ale capitalei costau nu mai puțin de 180 de lei/kg (10,1 dolari/kg), în unele lanțuri, considerate „discountere”, căpșunile mai „trecute” sunt oferite cumpărătorilor cu reducere, costând până la 120 lei/kg (6,7 dolari/kg), afirmă sursa.
Disponibilitatea „în afara sezonului”, din noiembrie până în martie, a căpșunelor de import în magazine, și chiar prezența lor în sortiment (caserole de marcă și flow pack, tăvi de plastic deschise de diferite capacități), a devenit o norma în ultimii trei sau patru ani. Încă din primul an de pandemie, lanțurile de mari magazine, cu pretenții la statutul de „premium” în Moldova, au început să poziționeze căpșunile de iarnă nu ca pe un produs exotic scump, ci ca pe o marfă destul de obișnuită, „ceva între afine și prune orientale”.
Asociația Producătorilor de fructe „Pomușoarele Moldovei” evaluează actuala situație ca fiind neunivocă. Pe de o parte, prețurile relativ scăzute și chiar în tendință de continuă diminuare sunt un factor care va pune presiune pe prețul de pornire la căpșunile din serele locale. Dar această situație ar fi contrabalansată, cred specialiștii, de calitatea în general scăzută a căpșunilor importate în extrasezon, ceea ce, speră reprezentanții asociației, „poate deveni o reclamă contrastantă pentru fructele noastre timpurii”.