Preşedinţii Ucrainei şi Republicii Moldova au cerut Uniunii Europene să se implice în soluţionarea crizei energetice
Preşedinţii Ucrainei şi Republicii Moldova au cerut Uniunii Europene să se implice în soluţionarea crizei energetice, provocată de “conflictul gazelor”, care afectează întreg continentul. Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, a acceptat cererea formulată de cele două state, dar nu a menţionat modalitatea de implicare în negocieri, comunică Serviciul de presă al preşedinţiei de la Chişinău, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit presei româneşti, cererea preşedinţilor Ucrainei şi R. Moldova a fost semnată marţi, în ziua în care la Moscova au început negocierile dintre Rusia şi Ucraina pe marginea preţului la gaz. Negocierile au loc într-o atmosferă extrem de tensionată, în care cele două părţi s-au acuzat reciproc de furt şi declaraţii false. Moscova a acuzat Kievul că fură gaz din conductă, iar Gazpromul a suplimentat livrările cu 95 de milioane de metri cubi de gaze, cantitatea pretinsă furată de Kiev. Ruşii mai spun că dacă nu luau această măsură, presiunea în conductele de gaze rămânea scăzută pentru toate ţările europene care procură sau depind totalmente de gazul rusesc.
Pe de altă parte, Ucraina susţine că Rusia minte şi că întreaga cantitate de gaze, 360 de milioane de metri cubi, care i-a tranzitat teritoriul, a fost pompată către Europa. Gazul folosit pentru consum propriu provine, spune Kievul, din Turkmenistan. În aceste condiţii, înaintea negocierilor care se desfăşoară în aceste momente la Moscova, Rusia a ameninţat că va reduce din nou miercuri presiunea gazelor către Europa, dacă Ucraina va continua să fure din conductă.
La bursele internaţionale preţul petrolului a crescut marţi cu mai mult de doi dolari pe baril – până la 63,2 USD pe piaţa americană şi 61,3 USD în Europa, ca urmare a temerilor consumatorilor privind conflictul dintre Rusia şi Ucraina.
Potrivit informaţiilor de la Moscova, în timpul negocierile din noaptea trecută între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei nu au putut ajunge la o înţelegere în problema gazelor, transmite Info-Prim Neo.