Preşedintele Voronin susţine că avem şanse să pătrundem pe tot globul pământesc cu un milion de tone de struguri de calitate
„Cu 1 milion de tone de struguri de calitate internaţională, R. Moldova are toate şansele să nu fie ponegrită şi înjosită nici într-o ţară şi să pătrundem cu producţia noastră pe tot globul pământesc”, a declarat miercuri, 27 decembrie, preşedintele Vladimir Voronin, prezent la Guvern cu o analiză de totalizare a anului în curs.
În opinia şefului statului, pentru a obţine însă un milion tone de struguri de calitate, Moldova va trebui să planteze în următorii ani câte 10 mii hectare de viţă de vie de soiuri noi, astfel ca în 10 ani să dispună de 100000 de ha de viţă. Dacă nu va obţine noile plantaţii, spune şeful statului, R. Moldova va fi „zguduită” în continuare de probleme similare embargoului impus de Rusia în anul curent.
În linii generale, spune Voronin, embargoul vinurilor a fost în folosul R. Moldova. El a recunoscut că „producţia vinicolă s-a făcut în baza plantaţiilor vechi, necalitative, iar cantitatea n-a coincis întotdeauna cu calitatea”.
Anul trecut, în R. Moldova au fost plantate 7 mii ha de viţă de vie de soiuri noi, iar până în anul trecut s-a reuşit plantarea a doar 8 mii ha de viţă de vie, care nu au reuşit încă să intre în rod, a mai menţionat şeful statului.
Anterior Guvernul a luat decizia de a defrişa într-un şir de raioane de pe întreg teritoriul republicii circa 1,6 mii ha plantaţii viticole.
Aceste terenuri vor fi întoarse în circuitul agricol, iar ulterior, conform posibilităţilor fiecărei gospodării agricole şi Programului de extindere a plantaţiilor viticole şi pomicole, vor fi plantate soiuri noi.
Programul de renaştere a viilor şi vinificaţiei prevede ca în loc de 110 mii ha de vii vechi să fie fondate cel puţin 100 mii hectare de plantaţii tinere cu soiuri înalt productive, cu aplicarea tehnologiilor performante.
Guvernul a mai decis că va majora esenţial, în anul viitor, subvenţiile pentru înfiinţarea plantaţiilor vitivinicole pentru a stimula producţia calitativă de vinuri. Astfel, la cele 25 mii lei pentru fiecare hectar de plantaţii, acordate în 2006, vor fi alocate suplimentar 15 mii de lei pentru înfiinţarea plantaţiilor de vii altoite, pentru crearea fondului de pepiniere a RM. De asemenea, câte 10 mii lei vor fi alocaţi suplimentar pentru înfiinţarea plantaţiilor cu soiuri de masă şi câte 5 mii de lei pentru crearea plantaţiilor de vinuri de origine.
Pe viitor, principalele regiuni vitivinicole ale R. Moldova vor fi în sudul şi centrul republicii, unde vor fi concentrate peste 90% din suprafaţa plantaţiilor viticole.
-
isa 28.12.06 voronin vinuri.mp3
- 0