Preşedintele Voronin nu consideră necesară participarea liderilor de la Tiraspol la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean
Participarea Transnistriei la negocierile în format „5+2” este ca şi o şedinţă de judecată, la care procurorul şi judecătorul negociază cu acuzatul câţi ani să-i dea pentru infracţiunea săvârşită, a declarat preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin sâmbătă, 11 martie, la postul naţional de televiziune. Această declaraţie vine după ce autorităţile de la Tiraspol au anunţat recent că se retrag din procesul de negocieri în legătură cu aplicarea în practică a noului regim de tranzitare a mărfurilor din enclava transnistreană a hotarului moldo-ucrainean.
Voronin consideră negocierile în reglementarea conflictului transnistrean, cu participarea liderilor separatişti, neeficiente. „Aceştia au preluat puterea, încălcând legea , de aceea nu trebuie să ducem tratative cu ei, dar trebuie pregătite alegeri democratice, pentru a negocia cu reprezentanţii societăţii civile, cu noile autorităţi democratice, dar nu cu cei care au uzurpat puterea şi au împuşcat în moldoveni în timpul conflictului armat”, a declarat preşedintele.
Totodată Voronin a exclus posibilitatea unui nou conflict armat în Transnistria. „Azi mulţi vorbesc despre faptul că Moldova se pregăteşte să rezolve conflictul pe cale armată, dar acestea sunt prostii şi rodul imaginaţiei bolnave. Noi în decurs de 5 ani demonstrăm că toate problemele sunt rezolvate pe cale politică”, a menţionat şeful statului.
Referindu-se la relaţiile R. Moldova cu Federaţia Rusă, preşedintele a spus că aceasta rămâne unul din cei mai importanţi parteneri strategici şi economici ai R. Moldova, iar unica divergenţă dintre Chişinău şi Moscova este ceea ce priveşte reglementarea diferendului din stânga Nistrului.
Este pentru a doua oară când preşedintele moldovean declară în public că nu va mai negocia cu administraţia lui Igor Smirnov, pe motiv că tratativele cu regimul de la Tiraspol sunt inutile. Anterior Vladimir Voronin a propus să fie iniţiate discuţii în problema transnistreană „doar cu părţile care deţin puterea reală în regiunea separatistă”.