Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, trebuie să ia situaţia în mâinile proprii, să pună la perete partidele parlamentare şi să le dea un termen anume ca acestea să propună candidatura unui prim-ministru. Aceasta ar fi o soluţie pentru depăşirea crizei politice instalate după demiterea Guvernului, consideră Pavel Postică, director de program în cadrul Asociaţiei Promo-LEX, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea”, organizată de Agenţia de presă IPN.
Pavel Postică e de părere că dacă partidele nu au posibilitatea să creeze o majoritate parlamentară şi să depăşească această criză, ele trebuie să meargă în alegeri parlamentare anticipate.
„Suntem conştienţi de faptul că partajarea funcţiilor în viitorul Guvern este problema principală. Din punctul meu de vedere, cei care au ajuns să ne conducă nu au înţeles că trebuie să fie responsabili pentru ceea ce fac. Trebuie ca ei înşişi să creadă în argumentul pe care îl invocă în discuţiile cu societatea civilă, când sunt criticaţi, spun că ei au fost votaţi de societate şi reprezintă interesele societăţii”, a spus Pavel Postică.
Directorul de program Promo-LEX susţine că societatea civilă nu a fost foarte tolerantă cu politicienii aşa cum afirmau unii participanţi la dezbatere. „Cel puţin eu şi asociaţia pe care o reprezint am venit cu critici, cu recomandări. Am lăudat când a fost cazul. Politicienii au promis multe, dar nu au reuşit să facă la fel de multe în realitate şi, probabil, atunci când au făcut promisiunile nu au prevăzut obstacolele care pot apărea”, a remarcat Pavel Postică.
Ca argument la declaraţia că societatea civilă nu a fost tolerantă faţă de guvernarea actuală, Pavel Postică, a comparat câte apeluri din partea acesteia s-au făcut în perioada de guvernare a PCRM şi câte în perioada AIE. „Mult mai multe apeluri au fost făcute acum. Faptul că noi venim, noi spunem, e bine, dar la momentul de faţă ei sunt cei care trebuie să decidă, chiar dacă vom face un apel centralizat nu vor schimba lucrurile, deoarece ei nu vor să ne audă”, a declarat Pavel Postică
„Cultura crizei politice: viziuni şi roluri ale organizaţiilor societăţii civile în procesul de depăşire şi de comunicare cu societatea” este a XV-a dezbatere din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” susţinut de către Fundaţia „Hanns Siedel”.