Premierul Tarlev susţine că R. Moldova şi-a stabilit clar şi ireversibil obiectivul de aderare la Uniunea Europeană
R. Moldova şi-a stabilit clar şi ireversibil obiectivul de aderare la Uniunea Europeană, a declarat marţi, 10 octombrie, la Bucureşti, premierul Vasile Tarlev, în cadrul ceremoniei de semnare a Cartei relaţiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate şi cooperare în Europa de Sud-Est, care reprezintă documentul de referinţă al activităţii în cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).
Potrivit lui Tarlev, politica de integrare europeană a RM se bazează pe valorificarea tuturor oportunităţilor oferite de Politica Europeană de Vecinătate prin implementarea cu succes a Planului de Acţiuni RM-UE şi valorificarea posibilităţilor oferite de participarea la iniţiativele şi procesele regionale din Europa de Sud-Est.
„Capacitatea de membru deplin la SEECP va contribui esenţial la alinierea R. Moldova la valorile şi standardele europene, la avansarea în procesul de integrare în UE”, a mai spus şeful Executivului moldovenesc.
În cadrul vizitei, premierul moldovean a avut o întrevedere cu omologul său român Călin Popescu-Tăriceanu. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, părţile „au trecut în revistă subiectele care stau pe ordinea de zi a colaborării celor două state, proiectele care urmează să fie implementate în domeniul securităţii energeticii şi infrastructurii”.
SEECP este o structură regională de cooperare, neinstituţionalizată, care a fost înfiinţată în 1996, cu ocazia unei întâlniri a miniştrilor de Externe din Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia şi Muntenegru şi Turcia. Ulterior, ţărilor fondatoare li s-au alăturat Bosnia şi Hertegovina (februarie 2001) şi Croaţia (2004). R. Moldova a avut până în prezent statut de observator.
SEECP este unicul forum din Europa de Sud-Est, creat şi gestionat exclusiv de statele participante, cu scopul de a contribui semnificativ la îmbunătăţirea climatului politic din regiune, prin promovarea intereselor ţărilor participante, de integrare în structurile politice, de securitate şi economice europene şi euro-atlantice.