Premierul român: România nu ar fi completă fără românii din afara graniţelor

Într-o lume instabilă, România de astăzi oferă, prin contrast, oportunitatea pentru o acţiune diplomatică stabilă şi predictibilă de succes. „România crede în democraţie şi în valori, îşi sprijină prietenii şi îşi onorează parteneriatele, are o economie dinamică şi o societate matură care respinge extremismul", a declarat Marcel Ciolacu la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, la care a participat și viceprim-ministra pentru integrare europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, transmite IPN cu referință la dcnews.ro.

Şeful Executivului de la București subliniat susţinerea totală pentru Republica Moldova și a reafirmat, în contextul continuării războiului de la graniţă, sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Tot în context regional, el a salutat eforturile diplomaţiei române pentru a întări securitatea regiunii Mării Negre şi a asigura sprijinul aliaţilor şi partenerilor pentru obiectivul de a transforma Marea Neagră într-o zonă a păcii, securităţii şi conectivităţii.

Premierul a punctat, între atributele principale ale stabilităţii, pe cel al securităţii, subliniind că un obiectiv important îl constituie întărirea apărării naţionale şi securităţii României.

„Pentru aceasta, România alocă 2,5% din PIB pentru apărare. Avem nevoie de o armată puternică, bine dotată, capabilă să apere integritatea teritorială şi suveranitatea statului român, şi care să contribuie, totodată, la consolidarea apărării colective în cadrul NATO. Întărirea posturii NATO de descurajare şi apărare din România rămâne în continuare o prioritate”, a spus Ciolacu.

În planul apartenenţei la UE, premierul român a subliniat că obiectivele europene ale României rămân aceleaşi, relevând „avansarea politicii de extindere, consolidarea Pieţei Unice, păstrarea unui rol major pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, adoptarea unei Strategii UE pentru Marea Neagră, întărirea dimensiunii de apărare şi securitate a Uniunii şi, evident, aderarea completă a României la spaţiul Schengen, prin eliminarea controalelor la frontierele terestre pentru ţara noastră”.

Premierul român a punctat şi importanţa ce trebuie acordată românilor din afara graniţelor. „România nu ar fi completă fără românii din afara graniţelor. Sunt românii pe care îi văd în fiecare deplasare pe care o fac în străinătate, cu care stau mult de vorbă şi care ne reprezintă ţara în zonele în care au ales să locuiască. Românii din străinătate au dreptul la cele mai bune servicii de reprezentare şi consulare şi mă bucur să văd că ministerul Afacerilor Externe acţionează pentru extinderea reţelei de consulate şi diversificarea serviciilor consulare. Numai în acest mod românii din străinătate se vor simţi bine reprezentaţi şi protejaţi. Cum suntem într-un an electoral, vreau să remarc buna organizare a alegerilor europarlamentare şi am toată încrederea că următoarele rânduri de alegeri vor fi la fel de bine organizate", a declarat Ciolacu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.