Premierul moldovean se pronunţă pentru aprofundarea relaţiilor comercial-economice cu Bulgaria
Între R. Moldova şi Bulgaria există o bază juridică solidă pentru colaborarea bilaterală, dar e nevoie de aprofundarea relaţiilor comercial-economice. Această declaraţie a făcut-o prim-ministrul Vasile Tarlev în cadrul unei întrevederi cu Ivailo Kalfin, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria, aflat într-o vizită oficială în Moldova.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a menţionat tendinţa de creştere a volumului schimburilor comercial-economice în anul 2005, dar s-a pronunţat pentru o cooperare mai strânsă în acest domeniu, inclusiv prin intensificarea raporturilor de cooperare între camerele de comerţ şi industrie din RM şi Bulgaria, organizarea business-forumurilor etc.
Facilitarea regimului de vize ar contribui cu certitudine la consolidarea relaţiilor economice şi culturale dintre ţările noastre, a precizat Tarlev. În context, premierul a optat pentru urgentarea semnării unui acord în domeniu, specificînd că un asemenea sistem de vize ar putea fi creat după modelul acordului existent cu Polonia şi Lituania.
În altă ordine de idei, părţile au evidenţiat importanţa stabilirii unui control eficient la hotarul moldo-ucrainean, în special pe segmentul transnistrean, în contextul securizării frontierei şi asigurării stabilităţii în regiune.
Ivailo Kalfin a menţionat că modalitatea de stabilire a unui monitoring internaţional la hotarul moldo-ucrainean este cea mai eficientă, iar implementarea noilor reguli de trecere a frontierei va duce la stabilirea unui control permanent asupra fluxurilor de mărfuri.
În cursul întrevederii oficialului bulgar cu preşedintele RM Vladimir Voronin a fost examinat stadiul actual al cooperării bilaterale. A fost subliniat interesul reciproc pentru identificarea unor noi oportunităţi de aprofundare şi extindere a colaborării moldo-bulgare.
Vicepremierul bulgar a subliniat intenţia ţării sale de a susţine plenar eforturile Moldovei pe calea reintegrării teritoriale a ţării şi de integrare europeană. În acest context, Ivailo Kalfin a reiterat disponibilitatea Bulgariei de a împărtăşi experienţa acumulată în procesul de aderare la UE, exprimîndu-şi certitudinea că implementarea Memorandumului de cooperare în domeniul integrării în UE şi în structurile euro-atlantice, semnat în cadrul acestei vizite la Chişinău, va contribui esenţial la acest proces.
În cadrul vizitei lui Kalfin la Chişinău, luni, 29 mai, a fost semnat Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene şi cu structurile euro-atlantice dintre guvernele RM şi Bulgariei. Până în prezent, între cele 2 state au fost semnate 36 de acorduri de colaborare